Obama seçmenlerine seslenecek

Güncelleme Tarihi:

Obama seçmenlerine seslenecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 13:28

ABD'nin sırtındaki büyük borç yükünü, harcamaları kısarak azaltmak isteyen Başkan Barack Obama, iç politikadaki eleştirilerin önüne geçmek için eğitime ayırdığı kaynağı artırmayı planlıyor.

Görevdeki birinci yılını dolduran ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye saatiyle Perşembe sabaha karşı, Birliğin Durumu konuşmasını yapacak. Obama'nın, konuşmasında ekonomiyi ön plana çıkarması bekleniyor.

 

Los Angeles Times'ta yer alan bir haber analizde, Obama'nın seslenişinde vereceği mesajlarla, ABD halkını, sürdürülen politikaların yeni iş imkânları yaratacağına, harcamaları kısacağına ve refahı yeniden sağlayacağına inandırmayı amaçladığına dikkat çekildi.

 

Ancak gazete, Başkan’ın hitabet kabiliyetinin, özellikle sağlık reformu yasa tasarısı ve resesyonun derin etkilerinin vatandaşlar üzerinde yarattığı hoşnutsuzluğu silmeye yetmeyeceği hatırlatmasını da yaptı.

 

TEPKİLERİ EĞİTİMLE SINIRLAYACAK

Bu hoşnutsuzluk, Obama'nın ülkenin 2010 yılında 1.35 trilyon dolara ulaşması beklenen bütçe açığını azaltmak için önlem alırken, iç politikadaki sert eleştirilerin önüne geçmenin yollarını aramasına da yol açıyor.

 

ABD Başkanı'nın yapacağı ilk konuşmanın içeriği hakkında bilgi sahibi olan bazı kaynaklara göre, yönetimin bu amaçla eğitim harcamalarını 4 milyar dolar düzeyinde artıracağını belirtiyor.

 

Bütçe açığını artıracak bu harcamanın, özellikle ülke genelinde okullarda yenilikçi bir eğitim sistemi geliştirilmesi için harcanması bekleniyor.

 

Ancak ekonomistler, Kasım ayında yapılacak ara seçimlere kadar güçlü ekonominin rayına oturacağını düşünmüyor ve ekonomiyi canlandırmak için yönetimin uygulamaya koyduğu 787 milyar dolarlık paketin de yeterli olmayacağını söylüyor.

 

Uzmanlar aynı zamanda, Obama'nın değişim için verdiği sözün etkisinin kaybolduğuna vurgu yapıyor.

 

SİYASİ DESTEK ZOR GÖRÜNÜYOR

Bununla birlikte siyaset kanadından gelen eleştiriler de Obama'nın konuşmasında öne süreceği öneriler üzerinde uzlaşmanın zor olacağını gösteriyor.

 

Kongre'nin Cumhuriyetçi liderlerinden Ohio Senatörü John A. Boehner, Obama'nın harcamaları kısma planını küçümseyen bir tonla, "Başkan Obama'nın Washington'un bu zamana kadar yapmış olduğu eşi benzeri görülmemiş büyüklükteki harcamalardaki rolü düşünüldüğünde, ABD'lilerin şüpheci olma hakkı bulunuyor” diye konuştu.  

 

SADECE EKONOMİ OLMAYACAK

LA Times haber analizine göre, ekonomi çevrelerinde Obama'nın konuşmasının tek odak noktasının ekonomi olmayacağı beklentisi de hâkim.

 

ABD Başkanı’nın değineceği konular arasında, göçmen sisteminin kapsamlı şekilde gözden geçirilmesi, karbon emisyonlarına yönelik düzenlemelerin de yer alacağı belirtiliyor.

 

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!