Obama’nın programına füze kalkanıyla girdik

Güncelleme Tarihi:

Obama’nın programına füze kalkanıyla girdik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2012 00:00

Geçen haftaki Cumhuriyetçi Parti kurultayında Mitt Romney’nin başkan adaylığının kesinleşmesinin ardından bu hafta sıra Obama’da.

Haberin Devamı

Kuzey Carolina’da toplanan Demokratlar’ın seçim stratejisi enkaz edebiyatı: “Ülke kötü olabilir ama en azından biz gelmeden önceki halinden daha iyi.” Türkiye ise Obama’nın programında tek bir yerde geçiyor: Füze kalkanı.

ABD’de 6 Kasım başkanlık seçimleri öncesi Cumhuriyetçilerin geçen hafta Florida’nın Tampa kentinde gerçekleştirdikleri parti kurultayının ardından, dün de Kuzey Carolina’nın Charlotte kentinde Demokratlar bir araya geldi. Üç gün sürecek genel kurul toplantıları başladı.

İlk gün programına göre First Lady Michelle Obama’nın konuşacağı kurultayda Başkan Barack Obama’nın adaylık kabul konuşmasını yarın akşam yapması planlanıyor. Ancak Başkan Yardımcısı Joe Biden ve danışman David Axelrod’un önceki gün verdikleri beyanatlarla Obama’nın seçimde izleyeceği strateji artık biliniyor. Buna göre işsizlik oranının halen yüzde 8’in üzerinde olması nedeniyle eleştirilen Obama, ekonominin beklenenden kötü olduğunu inkâr etmeyecek. Fakat en azından durumun dört yıl öncesine göre daha iyi olduğu söylenecek. Yani Türk siyasi terminolojisine göre, “Enkaz devraldık” denilecek.

Haberin Devamı

Ekonomi ağırlıklı program

Demokrat Parti, kurultayda kabul edilecek parti programını da önceki gece gazetecilere dağıttı. Cumhuriyetçilerin programı gibi ekonomiye vurgu yapan programda, Cumhuriyetçilerinkinden farklı olarak Obama’nın dile getirdiği, zenginlerden daha fazla vergi alınması, ayrıca eşcincel evliliği ve kürtaj hakkının desteklenmesi konuları yer aldı. Dış politika bölümünde ABD’nin Ortadoğu’da İsrail’in güvenliğine yönelik taahhüdüne sıkı sıkıya bağlı kalacağı ve Arap Baharı’na destek olacağı belirtiliyor. Türkiye’nin adı ise programda tek bir yerde geçiyor. ABD’nin füze savunma kalkanı konusunda Türkiye, Polonya ve Romanya’da ilerleme kaydedeceği yazıyor.

First Lady kapışması

Demokratların kurultayında da en çok merak edilen konuşma tıpkı Cumhuriyetçilerinkinde olduğu gibi First Lady’nin konuşması. Tampa’da Ann Romney Cumhurieti Başkan Adayı olan eşi Mitt Romney’den bile daha çok beğenilmişti. Charlotte’daki kurultayın tonunu da Michelle Obama’nın belirleyeceği düşünülüyor. İki partinin kurultaylarının bu açıdan Michelle Obama-Ann Romney karşılaştırmasına dönebileceği tahmin ediliyor.
Michelle Obama dün kurultay salonundaki hazırlıkları teftiş etti.

Haberin Devamı

İki eyalet kafa kafaya

Cumhuriyetçilerin buluştuğu Florida gibi Demokratların geldiği Kuzey Carolina da seçimin ortada olduğu eyaletlerden biri. 2008’de Obama’nın kılpayı kazandığı ve 1978’den beri bu bölgeyi kazanan ilk Demokrat Partili başkan adayı olduğu eyalette iki aday başa baş gözüküyor. Kurultay sayesinde Demokratlar bu eyalette dengeyi lehlerine çevirebilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!