Obama’nın danışmanı Flournoy: Türkiye partiler üstü olmalı

Güncelleme Tarihi:

Obama’nın danışmanı Flournoy: Türkiye partiler üstü olmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2012 10:52

ABD'de 6 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine iki ay kala, Barack Obama'nın bir dört yıllığına daha başkanlığa talip olduğunun resmen ilan edileceği Demokrat Parti Ulusal Kurultayı, Charlotte kentinde başladı. Obama kampanyasının dış politika danışmanı Michele Flournoy, Hürriyet’in sorusuna, “Türkiye partiler üstü bir konu olmalı” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Tam iki ay kalan 6 Kasım seçimleri öncesi dış politika seçim tartışmalarında önemli bir yer tutmasa da, Obama Kampanyası, Usame Bin Ladin’in öldürülmesi, Irak Savaşı’nın sona erdirilmesi, başarılı sonuçlanan Libya operasyonu gibi konular nedeniyle dış politikayı gündemde tutmaya çalışıyor.

Kampanyanın dış politika danışmalarından, eski Savunma Bakan Yardımcısı Michele Flournoy, Charlotte’daki kongre me

/images/100/0x0/55ea0e21f018fbb8f867fe6c
rkezinde yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Flournoy, toplantıda Hürriyet’in sorusu üzerine Başkan Obama’nın ilk başkanlık döneminde Başbakan Erdoğan ile geliştirdiği yakın ilişkiyi de değerlendirdi. Flournoy, eğer Beyaz Saray’da Romney gibi Cumhuriyetçi bir başkan olsaydı bu ilişkinin mümkün olup olmayacağı sorusuna, bu ilişkinin Demokrat Parti’nin siciline işlenmesi gerektiğini söyleyerek yanıt verdi.

Flournoy şöyle dedi:

Haberin Devamı

ROMNEY SORU İŞARETİ
“Obama, bir NATO müttefiki olarak Türkiye’ye son derece bağlı. Ayrıca bu yönetim, demokratik, yükselen, bölgede daha etkili bir Türkiye’yi, çok önemli bir stratejik ortak olarak görüyor. Türkiye, İran’dan Suriye’ye bizimle her konuda yakın çalıştı. Siz bir uluslararası kriz söyleyin, onda da çok yakın bir ilişki vardır. Bence Başkan, muhataplarıyla bu ilişkiye epey yatırım yaptı. Dürüst olmak gerekirse, istişare ve yakınlığın derecesi benzersiz. Umarım Türkiye’nin yeni rolünün anlaşılmasında partiler üstü bir mutabakat olur. Ama bilemiyorum, çünkü yine söylüyorum, (Cumhuriyetçilerin adayı Mitt) Romney susuyor. Türkiye’yi nasıl görüyor, planı ne bilmiyorum. Bunu tam olarak ilan etmiyor. Eğer bu yönetimin, tüm pozitif sonuçlarıyla iki ülke arasındaki ilişkinin büyümesi için yapılanlar açısından siciline odaklanırsanız, bunun Demokrat Parti tarafına mâl edilmesi gerekir. Romney’nin bu konuda ne yapacağı benim için büyük bir soru işareti.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!