Obama’nın açıklaması İsrail’e bomba gibi düştü

Güncelleme Tarihi:

Obama’nın açıklaması İsrail’e bomba gibi düştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2011 00:00

ABD Başkanı Barack Obama’nın önceki akşam yaptığı konuşmada yeni Filistin devletinin, 1967 sınırları çerçevesinde olması gerektiğini söylemesi, bahsi geçen sınırların büyük bir bölümünü işgal altında tutan İsrail’de bomba etkisi yaptı.

Haberin Devamı

İsrail medyası, Obama’nın sözlerinin Başbakan Binyamin Netanyahu’ya, ‘başına taş düşmüş’ etkisi yaptığını belirtti. Dün Washington’da Başkan Obama ile görüşen Netanyahu, buluşmaya giderken cebine eski Başkan Bush’un 2004’te yazdığı, “Muhtemel bir anlaşma Yahudi yerleşimlerinin büyük kısmının İsrail’de kalmasını içerecek” yazılı mektubu koydu. İsrail’in Batı Şeria’da bir çok yerleşim merkezi bulunuyor.
AB’den tam destek
Obama’nın yeni Filistin devletinin sınırlarını belirleyen konuşmasına AB tam destek verdi. Almanya, İngiltere, Fransa ve diğer AB liderleri tam destek verdiklerini açıkladı. Ancak İsrail de köşeye sıkışmış değil. ABD’de Kongre’de çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçi Parti Netanyahu’nun yanında yer aldı.
İsrail’in etkili yorumcularından Gideon Levy de Obama’nın, taraflar dediklerine uymazsa ne olacağı konusunda tek kelime etmediğine dikkat çekti. Levy, “Bu konuşma bir Kralın konuşmasıydı, ama Kral biraz çıplak görünüyor. Obama’nın zayıflığı ABD’de Netanyahu lehine çalışan bir Kongre ile Yahudi ve Hıristiyan lobilerinin gücü. Bunlar gözönüne alınırsa, Netanyahu rahatlar. Ayrıca, Obama BM’de bağımsızlık çağrısına hazırlanan Filistin hayalini de yıktı. Karşı olduğunu söyledi. Avrupa ABD’yi takip eder” dedi.

Haberin Devamı

Suriye: İşimize karışma

SURİYE Devlet Başkanı Beşar Esad, “Ya demokrasiye geçmeli ya da çekilip gitmeli” diyen ABD Başkanı Obama’ya “Sen kendi işine bak” diye sert karşılık verdi. Suriye resmi haber ajansı SANA, Obama’nın Suriye ilgili sarfettiği sözlerle bölgedeki ülkelerin içişlerine karıştığını bir kez daha ispat ettiğini belirtti.
Dünkü bilanço: 15 ölü
Suriye’de bir çok kentte dün çıkan olaylarda güvenlik kuvvetlerinin göstericilere ateş açması sonucu en az 15 kişinin öldüğü ileri sürüldü. Suriye’den gelen ölüm haberleri bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor. Bilgiler ancak sosyal medya aracılığıyla muhaliflerden alınabiliyor. Ölümlerin büyük çoğunluğunun Halep yakınlarındaki Marit el-Numan’da olduğu öne sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!