Obama Mübarek'e çıkışı gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Obama Mübareke çıkışı gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 09:46

Obama yönetiminin üst düzey yetkilileri ile Arap diplomatlar, ABD ve Mısırlı yetkililerin, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in en kısa zamanda görevini bırakması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Yapılan görüşmelerde, Mübarek’in iktidarı yardımcısı Ömer Süleyman’ın kontrolündeki geçici hükümete aktarması ve Mısır ordusunun hükümete destek vermesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor                             

 

Her ne kadar Mübarek şu ana kadar gücünü devretmeyi reddetmiş olsa da, görüşmelerde Mısır Genelkurmay Başkanı Korgeneral Sami Enan ve Savunma Bakanı Muhammed Tanravi tarafından anayasal reformları hemen başlatması düşünülüyor.       

 

Oluşturulacak olan geçici hükümette, başta Müslüman Kardeşler olmak üzere muhalif gruplardan da geniş çaplı katılım sağlanması ve Eylül ayında özgür seçimler yapılmasını sağlamak için ülkenin seçim sisteminde reforma gidilmesi planlanıyor.

 

Haberin Devamı

Obama yönetiminden yetkililer, değerlendirilmekte olan planın, Mısırlı yetkililere sunulan opsiyonlardan biri olduğunu ve Mübarek’in koltuğunu bırakması için ikna edilmeye çalışıldığını ifade etti.

 

'KENDİ İŞİNİZE BAKIN'

Öte yandan, bazı yetkililere göre Süleyman veya diğer Mısır askeri yetkililerinden Mübarek’i koltuğundan indirmek için açık bir niyet göstermiyor. Üst düzey bir Mısırlı yetkili, “İstedikleri şey yapılamaz… Bu benim teknik olarak söyleyebileceğim şey… Politik cevabım ise herkesin kendi işine bakması” dedi.

 

Öte yandan, ABD istihbarat kurumlarının, Tunus’taki devrimin ardından Mısır’daki isyan hakkında Beyaz Saray’ı yeterince bilgilendirip bilgilendirmediği hakkında şüpheler var. Perşembe günü Senato’da üst düzey bir CIA yetkilisine baskı kuran Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti üyeleri, Başkan Barack Obama’nın Mısır’da yaşanan gelişmeler ve internetteki sosyal paylaşım ağlarındaki yansılamalardan ne kadar haberdar edilip edilmediğini sordu.

 

Demokrat Parti üyesi Dianne Feinstein, “istihbarat kurumlarının Mısır’da artan isyan hareketi hakkında hiçbir zaman parti komitelerine bilgi göndermediğini” ifade etti. CIA yetkilisi Stephanie O’Sullivan ise gelişmeleri bir süreden beri takip ettiklerini ve Mısır’daki hükümetin “savunulamaz” durumda olduğunu belirtti.

 

Haberin Devamı

JOE BIDEN, SÜLEYMAN'I ARADI

Obama yönetimi yetkilileri, Mısır’daki gerginlik nedeniyle, Mübarek’in istifasının ortamı sakinleştirmeyeceği konusunda hemfikir. Dış ilişkiler Konseyi’nden Leslie Gelb, ABC televizyonuna konuşan Mübarek’in haklı olarak endişe duyduğunu, “karşısında yasal bir varlıktan çok çete görünümü veren bir güce karşı gücünü bırakırsa, yarın kendisinden daha fazla talep isteneceği endişesi yaşadığını” söyledi.

 

Öte yandan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Süleyman’a telefon ederek, “Mısır halkının isteklerine cevap veren geçici hükümetin oluşturulması için güvenilir, geniş kapsamlı müzakerelerin hemen başlamasını” istedi.

ABD’li yetkililer, Obama yönetimini Kahire’ye gönderdiği mesajın, “Belirli bir plan ve zaman çizelgesi olmadan seçimlere gidilmesi ve Mübarek’in yerine bir başka diktatörün gelmesi halinde, Mısır’a yapılacak askeri yardımın kesileceğini” ilettiğini vurguladı.

Haberin Devamı

DÜNYA BASININDA ÖNE ÇIKAN DİĞER MANŞETLER

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!