Obama Maliki ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Obama Maliki ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2009 23:15

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ta süren şiddete karşın, ülkesinin 2011 yılının sonunda tüm Amerikan askerlerini Irak'tan çekeceğini söyledi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile Washington'daki Beyaz Saray'da görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Barack Obama, iki ülkenin, karşılıklı çıkar ve saygı temel alınarak “tam geçiş döneminin ortasında olduklarını” söyledi.

Ülkesinin Irak'ta kalıcı askeri üsler istemediğini ve Irak toprağı veya petrol kaynakları üzerinde herhangi bir isteği olmadığını ifade eden Obama, geçen ay Irak kentlerinden Amerikan askerlerinin çekilmesinin, ABD'nin sözünü tutmaya niyetlendiğinin açık bir göstergesi olduğunu kaydetti.

ABD Başkanı, Irak ve komşuları arasındaki anlaşmazlıkların, BM'nin statüsünü değiştirmeden önce çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, 1991 Körfez Savaşı'ndan sonra Irak'a uygulanan uluslararası yaptırımları BM'nin kaldırması için çalışacağı sözünü verdi.

Maliki ise Irak hükümeti ile çalışmada ABD'nin üstleneceği rolde “mümkün olan her alanda” görüşmede bulunduklarını vurgulayarak, “Stratejik bir çerçeve anlaşmasını etkinleştirmek üzereyiz” dedi.

Kalkınma maliyeti içen ekim ayında yatırımcı sektöre yönelik bir konferans düzenlemeyi düşündüğünü belirten Maliki, Irak askerlerinin, Amerikan askerlerinin yanında çalıştıktan sonra “oldukça yetenekli duruma geldiklerini” bildirdi.

Obama, Beyaz Saray'da Maliki ile ilk kez görüştü. ABD Başkanı, Maliki ile nisan ayında Irak'ta biraraya gelmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!