Obama işsizlik stratejisini belirliyor

Güncelleme Tarihi:

Obama işsizlik stratejisini belirliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 13:13

ABD Başkanı Barack Obama işsizlik krizine çözüm bulmak için yeni öneriler öne sürmesine rağmen önemli detaylar belirsizliğini koruyor.

Haberin Devamı

The Washington Post gazetesinde “Obama lays out strategy for jobs (Obama işsizlik için strateji belirliyor)” başlığıyla yayımlanan haber analizde, Obama’nın işsizlik sorunun çözümü için ortaya koyduğu yeni stratejiye işaret edildi.

 

Haber analizde ayrıca, ABD Başkanı’nın dün bağımsız bir araştırma kurumu olan Brookings Institution’da ortaya koyduğu stratejinin pek çok eksik noktası olduğuna işaret edildi.

 

Washington Post kredi akışlarının kolaylaştırılıp, bir dizi yeni vergi indirimi uygulaması başlatarak şirketleri yeni işe alımlara yöneltecek bu yeni stratejinin maliyeti dâhil, pek çok konuya yönelik detayın belirsizliğini koruduğunu söyledi.

 

Haberin Devamı

YENİ HEDEF ETKİN ENERJİ KULLANIMI

Obama’nın işsizlik sorununa çözüm olarak temel aldığı 787 milyar dolarlık ekonomiyi canlandırma paketinde, küçük işletmeler için vergi indirimleri, yeni işe alımlar için teşvikler ve altyapı harcamaları gibi önlemler yer aldı.

 

Bütün bunlara ek olarak Obama, işsizliğe çözüm için “konut yenileme” programını da öne sürdü.

Gazetedeki haber analize göre, “Hurda İndirimi” programı temel alınarak geliştirilen programın ekonomik krizden büyük darbe alan inşaat ve imalat sektörlerinde işe alımları artırması bekleniyor. Bununla birlikte, programın ev sahiplerinin etkin enerji kullanarak uzun vadede tasarruf etmesine yardımcı olacağı da söyleniyor.

Obama, aynı zamanda işsizlik sigortasının kapsamının genişletilmesini, nakit sıkıntısı çeken eyaletlere ve şehirlere acil yardım yapılmasını ve işsizler için sağlık yardımı verilmesini istedi ve“İşsizlik oranını az da olsa indirmiş olmamıza rağmen krizde işlerini kaybeden insanlara yardım edecek hızda yeni iş olanakları yaratamıyoruz” dedi.

CARİ AÇIK ÇAĞRILARI

Obama işsizlikle mücadele stratejisini belirlerken, aynı zamanda ABD'nin ülke borcunu indirmekle de ilgilendiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

ABD’li yetkililer, Wall Street şirketlerinin aldıkları kredileri beklenenden daha hızlı bir şekilde geri ödemesiyle, Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı’nın (TARP) hükümete beklenenden 200 milyar dolar daha az bir rakama mal olacağı sonucuna vardı.

Obama, bu paranın yeni iş imkânları yaratma girişimlerine ve cari açığı kapama çabalarına harcanabileceğini de belirtti. Cumhuriyetçilerin büyük bir kısmı ise, bu paranın cari için kullanılmasını istiyor.

MALİYET BELİRLENMEDİ

Beyaz Saray yetkilileri, Başkan’ın istihdam paketinin maliyetinin ne kadar olacağını söylemedi ancak maliyetin Kongre’nin geçirdiği programların ölçeğine bağlı olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Obama ise konuşmasında, ülkede işsizlik rakamlarının yüzde 10’a çıktığı bir dönemde, yeni iş alanları yaratmak için yatırım yapmak ile bütçe açığını azaltmak arasında bir seçim yapılması önerisinin “yanlış” olduğunu söyledi.

Haber analize göre, Temsilciler Meclisi paketi bu ay meclisten geçirme sözü verirken, Senato’nun istihdam yasa tasarısını Ocak ayında gündemine alacak.

Beyaz Saray yetkilileri aynı zamanda Obama’nın istihdam yaratma çabasının yalnızca konuşmasında bahsettiklerinden ibaret olmadığını dile getirdi ve Başkan’ın gelecek hafta ülkenin önde gelen bankalarının liderleriyle buluşup, bankaların küçük ölçekli şirketlere verdikleri kredileri artırmaya zorlayacağını belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!