Obama: Artan borç iki dipli resesyonu tetikler

Güncelleme Tarihi:

Obama: Artan borç iki dipli resesyonu tetikler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 16:09

Küresel krizin gidişatı ve ekonomideki toparlanmanın nasıl olacağı ile ilgili tartışmalar sürerken ABD Başkanı Barack Obama'dan iki dipli resesyon uyarısı geldi.

Haberin Devamı

Asya Kıtası'nı kapsayan uzun gezisinin son duraklarından Çin'de Fox News'e bir röportaj veren Obama, ABD'nin en büyük problemlerinden biri haline gelen açığını kapatması gerektiğine dikkat çekerek, bu açığın daha da artmasının iki dipli resesyona yol açacağı uyarısında bulundu.

 

ABD'de son açıklanan verilere bakıldığında işsizlik rakamı son 25 yılın en yüksek düzeyi olan yüzde 10.2 seviyesine çıkarken, Obama yönetimi bir yandan yeni iş imkanları yaratıp bu oranı aşağı çekme diğer yandan ise ekonomiyi uzun vadede ülkenin açığını azaltacak şekilde yoluna koyacak hassas dengeyi sağlamanın mücadelesini veriyor.

 

Haberin Devamı

ÖNLEMLER YOLDA

Obama röportajında ekonomideki büyümeyi hızlandırmak için vergi indirimleri ve şirketlere daha fazla eleman alımı yapmaları için teşvik verilmesi de dahil olmak üzere birçok önlemin üzerinde durulduğunu söyledi.

 

Ancak Obama bu önlemleri alırken dikkatli olunması gerektiğini de kaydetti ve şu ifadeleri kullandı:

 

"Ekonomik toparlanmanın ortasında olsak da borçlarımızı artırmaya devam etmemiz bir noktadan sonra ABD ekonomisine olan güvenin sarsılmasına neden olabilir ve bu da iki dipli resesyona yol açabilir."

 

YENİ İŞ İMKANLARI YARATMAK İÇİN TOPLANTI

ABD Başkanı ülkede artan işsizliğin önüne geçmek için Aralık'ta iş dünyasının liderleri ve finansal uzmanların da katılacağı geniş çaplı bir toplantı düzenleyeceğini daha önce açıklamıştı.

 

Obama, alınacak önlemlerin ülkenin bütçe açığını artırıp artırmayacağı ile ilgili kararın yine bu toplantıda netleşeceğini belirtirken, "İlk işimiz ekonominin toparlanmasını sağlamaktı. Ve şimdi bunun olduğu görüyoruz" dedi.

 

Haberin Devamı

Obama, bu toplantının daha önce düzenlenmesinin gerektiği ile ilgili bir soruya ise, göreve geldiklerinde ilk işlerinin ülkenin yeni bir Büyük Buhran'a sürüklenmesinin önlenmesi olduğu cevabını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!