O ilde büyük tedirginlik

Güncelleme Tarihi:

O ilde büyük tedirginlik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2016 14:03

SURİYE tarafından ateşlenen Katyuşa roketatar mermilerinin bugüne kadar 11 kişinin ölümüne yol açtığı Kilis’te vatandaşlar büyük endişe yaşıyor. Kente dün düşen 4 roket mermisinden 5 Suriyelinin ölümü üzerine, hem sokakta, hem evde roketatar mermilerine hedef olmanın tedirginliğini yaşayan Kilisliler, bir an önce çözüm bulunmasını istedi. Patlamada ölenlerden Suriyeli 4 yetim çocuğun hayatını kaybettiği evin ise isabet eden roketatar mermisinin patlamasıyla harabeye döndüğü görüldü.

Haberin Devamı

Suriye iç savaşının başlamasının ardından binlerce kişinin akın ettiği Kilis, 2016 yılı başından itibaren sınırın diğer tarafından ateşlenen Katyuşa roketatar mermilerinin de adresi olmaya başladı. Nüfusundan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan Kilis’e, 18 Ocak’tan bugüne kadar 40'tan fazla roketatar mermisi düştü. Patlamalarda 5’i Suriyeli 11 kişi öldü, 30’u aşkın kişi yaralandı.

Son olarak dün Suriye tarafından ateşlenen Katyuşa roketatar mermileri yine sınırı aştı ve Kilis’in Yavuz Sultan Selim Mahallesi ile Hakverdi Mahallesi’ne düştü. Yavuz Sultan Selim Mahallesi’ne saat 14.38’de düşen roketatar mermisi bu sırada arazide koyun otlatan Suriyeli Kamil Cerruh’un ölümüne, 10 koyunun da telef olmasına neden oldu.

Saat 16.40 sıralarında düşen son roketatar mermisi ise ülkelerindeki iç savaşta yaşamını yitiren kişilerin dul eş ve yetim çocuklarının barındığı Hacı Hafız Sokak’taki 3 katlı Sumak Apartmanı'nın çatısına isabet etti. Çatıda büyük bir delik açarak bir alt kata düşen mermi burada da bir delik açarak birinci kata düştü. Patlamada ev harabeye dönerken, Suriyeli 3’ü kardeş 4 yetim çocuk yaşamını yitirdi, 5 çocuk ise yaralandı.

Haberin Devamı

Suriye’de süren iç savaşta yaşamını yitiren ve Kilis’e gelen Suriyeli 9 dul kadın ve 20’yi aşkın yetim çocuğun Suriyelilerin kurduğu Fatih Sultan Mehmet Eğitim Derneği’nin kiraladığı apartmanın çatısına düşen roketatar mermisi, tavanları delerek birinci kata kadar ulaştı. Patlamada ev harabeye dönerken, odalar ve merdiven boşluğu taş, cam ve moloz yığınlarıyla doldu. Patlamalarda odalarda bulunan 16 yaşındaki Yasmin Süleyman ile AFAD kayıtlarında ikiz görünen 12 yaşındaki Muhammed ve Tensim Hayro, 8 yaşındaki Mutassem Heyro kardeşler öldü, 5 çocuk ise yaralandı.

Suriye'den dün atılan 4 roketatar mermisiyle ölen 5 Suriyeliden çoban Kamil Cerruh ile yetim çocuklardan Yasmin Süleyman bugün Kilis'te toprağa verildi. Yetim 3 kardeşin cenazesinin ile Kilis'te mi toprağa verileceği yoksa Suriye'ye mi götürüleceği henüz kesinleşmedi.

Suriyeli 4 yetim çocuğun babalarının ölmediğini ve halen Suriye'de savaştığını sandıkları belirtildi. Çocukların yaşamını yitirdiği apartmanı kiralayan ve burada barınanların bakımını üstlenen Fatih Sultan Mehmet Eğitim Derneği Genel İlişkiler Sorumlusu Abdul Ghani Alshawakh, "Bu çocukların babaları Suriye’de roket ve hava saldırılarında hayatını kaybetmişti" dedi.

Haberin Devamı

Suriye'deki iç savaşta ölen kişilerin dul kalan eşleri ile çocuklarının Kilis'te barınması için bina tuttuklarını belirten Alshawakh, "Onlara burada biz bakıyorduk. Ancak, bu çocukların kaderleri de babaları gibi oldu, ölümden kaçarak geldikleri Kilis’te roket mermilerine hedef olarak hayatını kaybetti. Patlamada bina kullanılmaz hale geldi. Dul ve yetimlerin barınması için yeni bina arayışına girdik" diye konuştu.

Öte yandan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü görevlileri de Suriyeli 4 yetimin yaşamını yitirdiği binada inceleme yaptı.

Harabeye dönen evde inceleme yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Kaçarlar, manzaranın çok acı olduğunu belirterek, "Yetim çocuklar oradan buraya geldi ama kader onları burada da yakaladı. Buradaki çocuklara psikososyal destek çalışması yapacağız. Kalanların ihtiyaçlarını tespit edeceğiz ve onlara devletin her türlü imkanını sunacağız. Öncelikli olarak durumunu değerlendirecek ve gerekirse burada veya başka bir şehirde kampa yerleştireceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Son zamanlarda düşen roketatar mermilerinin ardından sürekli canlı olarak görünen Kilis kent merkezinde sokak ve caddelerin boşaldı. Roketatar mermilerine hedef olma endişesi taşıyan ve zorunlu olmadıkça kimsenin sokağa çıkmadığı Kilis hayalet kente dönüştü. İşleri nedeniyle sokağa çıkmak zorunda kalanlar ise büyük endişe içerisinde olduklarını ve bir an önce huzurun sağlanmasını istedi.

Sürekli patlamaların psikolojilerini bozduğunu, çocuklarını okula gönderip göndermeme noktasında da ikilem yaşadıklarını anlatan Kilisliler, "Sürekli başımıza bomba düşecek endişesi yaşıyoruz. Her patlamada okula koşup çocuklarımızı eve getiriyoruz. Artık çocuklarımızı okula gönderemiyoruz. Burada huzur istiyoruz yeter artık. Ölüm korkusu ile yaşamaktan bıktık. Bize sahip çıkılmasını istiyoruz. Artık bu bombaların üzerimize düşmesini istemiyoruz. İşyerlerimizi açmaya, sokağa çıkmaya, çocuklarımızı okula, parka göndermeye korkuyoruz. Gece korkudan uyuyamıyoruz, perişan olduk" dediler.

Haberin Devamı

Suriye'nin IŞİD denetimindeki Bab bölgesinden geçen 18 Ocak, 8 Mart ve 12 Nisan günleri ateşlenen roket mermileri Kilis'te 2’si belediye işçisi, 2’si çocuk 6 kişinin ölümüne yol açtı. Son olarak dün düşen roket atar mermisi ise 3’ü kardeş 4 Suriyeli çocuk ile 1 Suriyeli çobanın ölümüne yol açtı.

Bugüne kadar Kilis’e düşen onlarca roket 11 kişinin ölümünün yanı sıra 40’tan fazla kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Kentte gerginliğe yol açan Katyuşa roketatar mermilerinin tamamı bugüne kadar kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki IŞİD denetiminde olan Bab bölgesinden atılıyor. Güvenlik güçleri de angajman kuralları kapsamında atışların yapıldığı Bab bölgesine sınırda konuşlu topçu birlikleri tarafından Fırtına obüsleriyle hedef alınıyor. Dünden bu yana da sınırdan aralıklarla top sesleri duyulmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Bu arada geçen hafta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile birlikte kenti ziyaret eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, geçen haftaya kadar roketlerin ateşlendiği belirlenen IŞİD denetimindeki 146 hedefe 1117 atış yapıldığını ve 362 IŞİD’linin öldürüldüğünü, 123’ünün ise yaralandığını açıkladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!