O gemi Tartus’a gitti

Güncelleme Tarihi:

O gemi Tartus’a gitti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2012 00:00

Rumların “rotasını Türkiye’ye çevirecek” diye bıraktığı patlayıcı mühimmat yüklü Rus gemisi Chariot’un Suriye’nin Tartus Limanı’na vardığı bildirildi. Geçen yaz yaşadığı barut faciası nedeniyle bu defa silah yüklü gemiyi apar topar bırakan Kıbrıs Rum Kesimi, böylece AB’nin Suriye’ye uyguladığı ambargoyu delmiş oldu.

Haberin Devamı

TÜRK Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, deniz kuvvetlerinden gelen bilgiye göre, Rusya’dan gelip Suriye’ye gitmekte olan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nde ikmal yapan şüpheli geminin Suriye’nin Tartus Limanı’na ulaştığını söyledi. ABD’nin New York Times Gazetesi’ne konuşan bir Türk yetkili de aynı iddiada bulundu. Türk yetkili, Suriye’ye 60 ton patlayıcı mühimmat taşıdığı iddia edilen Rus “Chariot” gemisinin geçen salı Kıbrıs Rum yetkililerince durdurulmasının ardından önceki gün Suriye’nin Tartus Limanı’na vardığını söyledi.

Dışişleri yetkilisi, “Rum yetkililer geminin aslında Suriye olan rotasını Türkiye olarak göstermekle kalmadı, aynı zamanda iddia edildiği gibi silah taşıyıp taşımadığını doğru dürüst kontrol bile etmedi” diye konuştu. Kıbrıs Rum kesimi yetkilileri çarşamba günü geminin kargosunu “tehlikeli” kategorisine sokmuş ve geminin bir önceki gün yakıt ikmali nedeniyle Limasol Limanı’na geldiğini açıklamışlardı. Kıbrıs Rum Kesimi, geçen yaz, yine Suriye’ye giderken ele geçirdiği mühimmatın depolandığı yerde patlaması üzerine büyük bir facia atlatmıştı. Gelişmeler ABD’yi kızdırdı. Dışişleri Bakanı Victoria Nuland, “Bu konudaki kaygılarımızı Rusya ve Kıbrıs’a ilettik ve orada neler olup bittiğine dair açıklama talep ettik” dedi.

AB ne yapacak

Haberin Devamı

Rus Novosti Haber Ajansı ise dün geminin, Suriye Savunma Bakanlığı’na yönelik 35-60 ton cephane ve patlayıcı taşıdığını belirtti. Novosti, “Rus Dışişleri Bakanlığı da, geminin ‘tehlikeli bir kargo’ taşıdığını söyledi ancak detay vermedi. Belgelere göre kargoyu gönderen ise Rus devletin silah ticareti yapan Rosoboronexport şirketi idi” ifadesini kullandı. Türkiye, AB üyesi olmamasına karşılık aylardan beri Suriye’ye gönderilen silahların geçişine izin vermiyor. AB yetkililerinin 6 ay sonra AB’nin dönem başkanlığını üstlenecek Rum Kesimi’ne AB ülkelerinin nasıl bir tepki göstereceği merakla izleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!