O da vekil Bu da vekil

Güncelleme Tarihi:

O da vekil Bu da vekil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Meclis'in en çalışkan üyelerinden ANAP İstanbul Milletvekili Halit Dumankaya, yeniden seçilme garantisi bulunduğu halde, ‘‘8 yıl yeter. Artık başkaları gelsin’’ diyerek yeniden aday olmadı. 8 kez dokunulmazlığı kaldırıldığı halde yeniden milletvekili adayı olan DYP Isparta Milletvekili Ömer Bilgin'e karşı büyük mücadele veren Dumankaya'nın bu tutumu, kulislerde ‘Öylesi de var, böylesi de var’ dedirtti. MKYK üyeliğinin süreceğini belirten Dumankaya, Meclis deneyimini şöyle değerlendirdi:

ZARAR ETTİM

Meclis'i hizmet yeri olarak gördüm. 8 yıl çalıştım. Ne gerektiğine inandımsa onu yaptım. Benim üstüme gelindiğinde, işadamıyım diye geri çekilmedim. Para kazanmadım, para harcadım.

ÜZÜLDÜM

Beni rahatsız eden çok şey oldu. En azından milletvekilinin her harcaması, sağlık, lojman, v.s. hepsi gözler önünde. TV'ye çıkan herkes kesip asıyor. Bunlar da seni çok üzüyor. Geldiğim ilk günlerde bir gözlük aldım 2 milyon liraya. Sonra bu tür konuşmalardan rahatsızlık duydum, tek kuruş sağlık harcamamı devlete ödetmedim.

UZUN SÜRE

Milletvekilliği çok onurlu ve sorumlu bir görev. 65 milyon insanın sorumluluğunu, yükünü omuzlarında hissedeceksin. Bunu hissetmezsen milletvekiliği çok kolay. Yoksa 65 milyonun yükünü taşımak çok zor. Bir insan da bu kadar yükü uzun süre taşıyamaz. Artık bu yükü kaldıramam. Şimdi genç arkadaşlar gelsin.

KIRGIN DEĞİLİM

Artık yeni arkadaşlarıma yardımcı olacağım. Partime çalışmaya devam edeceğim. Öyle kırgınlığım yok. Genel Başkan'a danışmadım; ama beni anlayışla karşılayacağını umuyorum. Milletvekilliğinin bırakılmayacak bir şey olmadığını göstermek istedim.

ORASI KABE GİBİ

Meclis'i düşündüğüm gibi bulmadım. Orayı Kabe'den sonraki en kutsal yer bildim. Ama İçtüzük Meclis'i çalıştırmamak için kurulmuş. Kaç kişi gelmişse, gelenlerle Meclis toplanmalı. Yoksa öbürü dışarda oturuyor, içeri girmiyor, Meclis de çalışmıyor.

ÇİLLER'İ AKLAMA AĞRIMA GİTTİ

Meclis'deki kötülerin oranı da cemiyetteki kadardır. Ama Meclis bu gibilerini temizlemeli. Ben Tansu Çiller'i aklamak için oy vermedim. Dışarı çıktım. Onun Yüce Divan'a gitmesi gerekirdi. Bu karar en ağrıma giden karar oldu.

BİLGİN'İN KORKULU RÜYASI

Halit Dumankaya milletvekililiğinin son 4 yılında, adı ‘pişkin’e çıkan DYP Isparta Milletvekili Ömer Bilgin'e karşı büyük mücadele verdi. Bilgin'in Turban Genel Müdürü olduğu dönemde yaptığı ileri sürülen yolsuzlukları bir bir Meclis'e taşıyan Dumankaya, Bilgin'in 8 kez dokunulmazlığının kaldırılmasında etkili oldu. Dumankaya, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller hakkındaki örtülü ödenek yolsuzluğu iddialarının Meclis'e taşınması ve malvarlığıyla ilgili tartışmalarda da ön plana çıkmıştı. Çiller, bu çalışmaları nedeniyle, Anayol döneminde Mesut Yılmaz'a Dumankaya'yı şikayet etmiş ve Anayol'un yıkılmasında bu şikayet de etkili olmuştu. Daha sonraki dönemde de Dumankaya, Çiller'le ilgili malvarlığı komisyonuna üye olmak istedi; ancak DYP'nin itirazı üzerine komisyona seçilemedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!