O ameliyatlar tehlikeli olabilir

Güncelleme Tarihi:

O ameliyatlar tehlikeli olabilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2014 00:00

50'inci Ulusal Diyabet Kongresi öncesinde endokrinologlar diyabet tedavisinde yenilikleri anlattı. Tip 2 diyabetin giderek arttığına ve bunun temel nedeninin şişmanlık ve hareketsizlik olduğuna dikkat çeken uzmanlar uyardı.

Haberin Devamı

Türkiye Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, 50. Ulusal Diyabet Kongresi Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Uysal ve 50. Ulusal Diyabet Kongresi Genel Sekreteri Prof. Dr. Demet Çorapçıoğlu, 50'inci Ulusal Diyabet Kongresi öncesinde basın mensuplarıyla buluştu.

Uzmanlar tip 2 diyabeti ortadan kaldıran ameliyatların sadece morbid obez hastalarında uygulanması gerektiğini vurgularken, bu ameliyatların diyabeti bitirecek bir çare olarak algılanmaması gerektiğini, 20-30 yıl sonra bu ameliyatların sonuçlarının bilinmediğini belirtti. Ayrıca bu ameliyatları geçiren hastalarda ağır osteoporoz, böbrek taşı oluştuğu ve sadece beden kitle endeksi 40'ın üzerinde olan hastalarda bilimsel olarak kabul gördüğü belirtildi.

Haberin Devamı

KÖK HÜCRE VE DİYABET

Kök hücre ve genetik çalışmalar henüz ortalama bir diyabetli hastanın tedavisinde klinik olarak yerini almış değil. Bilindiği gibi diyabet 0-90 yaşlarında ortaya çıkabiliyor, tedavideki temel amaç ise organ hasarı olmaması ve komplikasyonların engellenmesi. Kesin çözüm ise yok. Diyabetin mekanizması da oldukça komplike. Şu an kök hücre çalışmalarında laboratuvarda, ana hücreden insülin salgılayan bir hücre yapılmış durumda. Ancak sorun sofistik olarak çözülmüş değil. Yani kan şekeri düşük olsun olmasın insülin sürekli salgılanıyor.

TÜRKİYE'DE DİYABET FARKINDALIK ORANI YÜZDE 37

Günümüzde bilimin eğilmesi gereken konu diyabet riskinden korunmak olmalı. Sağlık sistemindeki geri ödemenin korunma aşamasında da geçerli olması diyabeti önlemede çok etkin bir yol olacağı düşünülüyor. Türk toplumunun %70’i şişman ya da fazla kilolu. Bunların da % 53’ü gövdesel yani elma tipi şişman ve bu grubun da büyük kısmını kadınlar oluşturuyor. TURDEP çalışmasında 20 yaş üstü farkındalık oranı % 14, diyabetli olmayanlarda ise % 25. Hızla yayılan bu hastalık, yani insülin direnci şişmanlığın da % 80 nedenini oluşturuyor. Diyabet adayı olan % 50’lik kesimin, sadece %20’sinin hastalık hakkında fikri var.

DİYABET EKİP TEDAVİSİ VE ÖZELLİKLE 1'İNCİ BASAMAKTA ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BİR KONU


Diyabet tedavisi multidisipliner bir tedavi. Türkiye’de 7 milyon olduğu düşünülen diyabetli grubun farkındalık ve tedavisinde özellikle aile hekimlerinin rolü çok büyük. Aslında özellikle tip II diyabet 1. basamakta çözülebilir. Ekipte diyabet hemşiresi ayrıca önemli rol oynuyor. Diyabet hemşireliği son bir kaç yıldır mesleki olarak tanımlanmış ve diğer hemşireler arasında uzmanlaşmış durumda. Aile hekimlerine düşen her 3000 kişiden en az 200 kişinin diyabetli olduğu düşünülürse aile sağlığı merkezlerine de diyabet hemşiresi zorunlu hale geliyor.

Haberin Devamı

Diğer önemli grup ise diyetisyenler. Örneğin İstanbulda’ki aile sağlığı merkezlerinin sadece 10-15’inde diyetisyen bulunuyor.
Diyabetin multidisipliner olduğunu kanıtı olan diğer veri bir çok hastalığın 1 numaralı nedeni olması; Kardovasküler hastalıklar, miyokard enfarktüs, felç, 20 yaş üstü körlük, trafik kazası dışındaki bacak ampütasyonları, hipertansyon, ağız sağlığı sorunları gibi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!