Nusaybin’de gübre davası: Bu gübreyi ya alın ya imha edin

Güncelleme Tarihi:

Nusaybin’de gübre davası: Bu gübreyi ya alın ya imha edin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2016 17:21

Nusaybin’de güvenlik nedeniyle 700 kilogram gübresine el konmasına rağmen gübreyi saklamakla görevlendirilen esnaf tepkili: Çatışmalar nedeniyle çalınabilir, ya alın ya imha edin!

Haberin Devamı

Terör saldırılarında kullanılan nitratlı gübrenin satışı yasaklanınca Mardin Nusaybin’de, Tahir Koç adlı esnafın dükkanındaki 700 kilogram gübreye el kondu. Gübre, Koç’a ‘yediemin’ sıfatıyla emanet edildi. İlçede çatışmalar devam edince Koç, gübrenin çalınıp bir suçta kullanılmasından korkarak, ürünün alınması için İlçe Tarım Müdürlüğü’ne başvurdu. Fakat müdürlük, “Bakanlığın ikinci bir emrine kadar gübreler kalacak” diye yanık verdi.

Koç, son çare olarak, “Ya alın ya imha edin” diyerek, savcılığa dilekçe verdi. Dilekçesinde, gübreler için para istemeyeceğini de vurguladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, PKK ve DEAŞ’ın bombalı saldırılarından sonra nitratlı gübre satışını yasakladı. Karar üzerine Mardin’in Nusaybin ilçesinde de nitratlı gübrenin tespiti ve satışının yasaklanması için harekete geçildi. 13 Haziran’da jandarmalar, Tahir Koç’a ait ‘Koç Tarım’ adlı gübre mağazasına gitti. Dükkanda 700 kiloluk 14 torba gübre bulundu. Gübreler yediemin olarak Koç’a teslim edildi. Koç da bu gübreleri Çölova Mahallesi’ndeki dükkanında tuttu.

'HİÇBİR HAK TALEBİM YOK'

Koç, Nusaybin’de çatışmalar sürünce gübrelerin alınması veya imhası için İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak müdürlük bakanlığın ikinci emrine kadar gübrelerin Koç’ta kalacağını bildirdi. Koç da 28 Eylül’de Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Dilekçesinde “Bölgede devam eden olaylar nedeniyle gübrelerin çalınması veya zorla alınarak suçta kullanılması endişesi” taşıdığını belirten Koç, gübrelerin imhasını istedi. Bu işlem nedeniyle, uğrayacağı zarardan ötürü para talep etmeyeceğini ifade eden Koç, şunları kaydetti: “Bir çalınma veya zorla alınma durumunda sorumluluk altına girmekten endişe duyduğum için hem İlçe Tarım’a, hem de başsavcılığa başvurdum. Gübrelerin alınması veya imha edilmesi gerçekleştiğinde hiçbir hak talebinde bulunmayacağımı taahhüt ederim.” Ancak bu dilekçeye rağmen, gübre konusunda bir işlem yapılmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!