Nuriş’le kardeşini komutan kaçırtmış

Güncelleme Tarihi:

Nuriş’le kardeşini komutan kaçırtmış
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Karagümrük Çetesi'nin liderleri Nuri ve Vedat Ergin’in firar davasında yargılanan sanık erler komutanlarını suçladılar. Erler ‘‘Biz emirleri uyguladık’’ dediler.

Çanakkale E Tipi Cezaevi'nden duruşma için Eyüp Adliyesi'ne getirildikleri sırada firar eden ‘Karagümrük Çetesi’ liderleri Nuri (Nuriş) Ergin ve kardeşi Vedat Ergin'in kaçmasına yardımcı oldukları iddiasıyla 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan erler komutanlarını suçladılar. Erler Komutanları Astsubay Mustafa Ulaş'ın kendilerine, ‘‘Bunlar milliyetçi insanlar, iyi insanlar. Firar edeceklerini sanmıyorum. Kendilerine iyi davranın. Sıkmayın’’ dediğini iddia ettiler.

Sanık jandarmalar: ‘‘Suçsuzuz’’

Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, firara neden olmak suçlamasıyla Çanakkale’de tutuklu bulunan Astsubay Mustafa Ulaş ile jandarma erleri Altan Işık, Ertan Aslanpay, Engin Markoç, Bayram Mandal, Fatih Bozacı ve Mehmet Kapıcı katıldı. Halen Eskişehir Cezaevi'nde tutuklu bulunan Nuri ve Vedat Ergin ile diğer tutuklu er Cavit Karabekir, duruşmaya katılmadı. 4 ile 12 yıl arasında hapis cezaları istenen sanık erler suçsuz olduklarını söyleyip, ‘‘Komutanımızdan ne emir almışsak biz onu uyguladık. Suçsuzuz’’ dediler.

Astsubayın esrarengiz ziyaretçisi

İfadesinde suçlamaları reddeden Astsubay Ulaş, sanıkların adliye önünde meydana gelen bir kargaşa sırasında kelepçelerini gevşeterek kaçtıklarını öne sürdü. Görgü tanıkları ise Ulaş'ın adliye bahçesinde limon rengi ceket giymiş bir şahısla samimi bir şekilde öpüştüğünü, bu kişinin de Karagümrüklü bir şahıs olduğunu öne sürdüler. Tanıklar bu kişinin elinde bir çantayla bir poşet bulunduğunu, cezaevi aracının arkasındaki otomobile binip gittiğini söylediler. Sanıkların tahliye taleplerinin reddedildiği duruşma ertelendi.

SUÇLANAN ASTSUBAY KENDİNİ SAVUNDU

Bilerek yapmadım

Firar davasının duruşmasında suçlanan Astsubay Mustafa Ulaş sanıkların adliye önünde meydana gelen bir kargaşa sırasında kelepçelerini gevşeterek kaçtıklarını iddia etti. Sanıkları adliyeye getirirken elleri çözülmüş vaziyette yemek yedirdiği ve telefon ettirdiği iddialarını kabul eden Ulaş ‘‘Bunu tamamen iyi niyetimden dolayı yaptım. Olayda ihmalim olduğunu kabul ediyorum. Ama onları bilerek kaçırmadım’’ dedi. Hákim karşısına çıkarılan 7 er ise komutanları Astsubay Mustafa Ulaş'ı suçladı. Erler, komutanlarının kendilerine Ergin kardeşlere iyi davranmaları konusunda telkinde bulunduğunu iddia ettiler. Ulaş'ın sanıkları evlerine götürmeyi düşündüğünü de öne süren jandarma erleri, Ergin kardeşlerin yolda bir yerleri aradığını ve bundan sonra peşlerine Avcılar'da bir otomobilin takıldığını ifade ettiler. Adliyeye geldiklerinde saatin 08.30 olduğunu söyleyen sanık erler, Astsubay Mustafa Ulaş'ın yarım saat sonra sanıkları yanına alarak çıktığını, giderken de kendilerine ‘‘Ben saat 12.00'de geleceğim’’ dediğini iddia ettiler.

Bir senaryo bulalım

Astsubay Ulaş'ın saat 13.00'te geldiğini ve kendilerine ‘‘Sanıklar nerede?’’ diye sorduğunu söyleyen erler, Ulaş'ın firarın ortaya çıkmasından sonra kendilerine ‘‘Gelin bir senaryo bulalım. Sanıklar siz yemekteyken kaçmış olsunlar’’ dediğini öne sürdüler. Sanık erler, bu doğrultuda hazırlanan tutanağı da korkudan imzaladıklarını söylediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!