Nükleer sızıntı iddiası radon gazı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Nükleer sızıntı iddiası radon gazı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2011 18:08

DOĞU Anadolu Bölgesi’ndeki 6 ilde Ermenistan’ın başkenti Erivan yakınlarındaki Metzamor Nükleer Santralı’ndan sızıntı olduğu yolundaki haber, valilik ve araştırma yapan uzmanlar tarafından yalanlandı. Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Asistanı Bekir Doğan, yaptıkları çalışmanın nükleer sızıntı veya Metzamor’la ilgisi olmadığını belirtti. Bekir Doğan, "Doğu’daki binalarda bulunan radon gazını ölçmek için çalışma başlattık" dedi. Iğdır Valiliği de, kamu binalarında ve bazı evlerde radon gazı ölçüm çalışmaları yapıldığını doğruladı.

Haberin Devamı

Doğu’da bazı illerde yaptıkları radon gazı araştırmasının nükleer sızıntı ve Ermenistan’da bulunan Metzamor Nükleer Santrali ile ilgilendirilmesinin doğru olmadığını belirten Bekir Doğan, bölgedeki radon gazı ölçümlerini yüksek lisans tezi olarak hazırladığını bildirdi. Bekir Doğan, şöyle konuştu:

"Türkiye genelinde radon gazıyla ilgili çalışmalar yapılmış. Doğu’da bazı şehirlerde çalışma olmadığını tespit edince araştırma yapmak istedik. Muş, Tunceli gibi illerde kapalı ortamlarda radon gazi ölçmek için çalışma başlattık. Bunun için Iğdır’a 100 dedektörle gittik. Yurt dışından temin ettiğimiz dedektörleri yerleştirirken, insanları da radon gazı konusunda bilgilendirdik. Bölgede bazı insanların radon gazı hakkında bilgisi yok. Bunu detaylarıyla anlatmamıza rağmen Metzamorla alakalandırılmaya çalışılmış, ama bununla alakası yok."

Iğdır’daki çalışmalarında Metzamorla ilgili ölçümler yapılmadığını bunun sorumlusunun Türkiye Atom Enerjisi Kurumu olduğunu belirten Bekir Doğan, "Radon gazı binaların içindeki çatlaklarda, boyalardan kaynaklanan gaz. Gaz ölçümleri için Iğdır’a gittik. 100 dedektör yerleştirdik, bazı basın yayın organları konuyu saptırmış. Yok kaçak varmış. Metzamorla alakalı ölçüm alınmamıştır" dedi.

Iğdır’da yaptıkları inceleme sırasında sınırda olan bazı köylerde kanser vakalarının yoğunluğundan şikayet edilmesi üzerine Alican Köyü’nden su ve toprak numunesi aldıklarını anımsatan belirten Bekir Doğan, "Kanser vakalarının sebebini belirlemek için toprak ve su numeneleri aldık. Bunları ben topladım. Numuneleri inceleyip kanser sebeplerini araştıracaktık. İnsanları Metzamor’dan sızında var diye tedirgin etmenin gereği yok" diye konuştu.

Muş’ta 100 binaya dedektör kurarak benzer çalışmayı yapacaklarını bildiren Bekir Doğan, "Muş’ta da Metzamor mu var? Alakası yok. Burada da 100 binaya dedektör yerleştireceğiz. 60 gün boyunca kapalı ortamlarda ölçüm alıyoruz" dedi.

Türkiye’nin radon haritası eksikliği olduğunu bu konuda Avrupa Birliği’nin de şartı olduğunu açıklayan Bekir Doğan, radon gazının sigaradan sonra akciğer kanserinin en büyük etkenlerinden biri olduğunu kaydetti. Doğu’da özellikle kış aylarında soğuktan dolayı kapalı ortamlar havalandırılmadığını belirten Bekir Doğan, şunları söyledi:

"İstanbul, Erzurum, Trabzon gibi illerde radon gazı araştırması yapılmış. Niye Iğdır’da olmasın diye biz harekete geçtik. Iğdır’ın bu konudaki literatür eksikliğini gidermeye çalıştık. Dedektörleri toplayıp analiz edeceğiz. Sonuçları İl Çevre ve Orman ve Valiliklerle paylaşacağız."

VALİLİK NE DEDİ?

Bazı yayın kuruluşlarında yer alan ’Türkiye’nin Doğusu’nda Nükleer Sızıntı İddiası’ haberiyle ilgili Iğdır Valiliği yazılı açıklama yaptı. Valilik açıklamasında şöyle konuştu: "Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Neslihan Ekinci, 26.05.2010 tarihli dilekçesinde ülkemizin radon risk haritasının çıkarılmasına esas olmak üzere, daha önce böyle bir çalışma yapılmamış olan Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır illerinde bazı kamu binalarında ve evlerde mevsimsel radon (222Ra) konsantrasyonu ölçümleri yapılması talebinde bulunmuş olup, bu talep de Atatürk Üniversitesinin 04.06.2010 tarih ve 9643 sayılı yazısı ile Valiliğimize bildirilmiştir. Söz konusu talep için Valiliğimizce gerekli izinler verilmiş olup, üniversite görevlileri de; 19-20 Ocak 2011 tarihleri arasında çalışma ile ilgili olarak ilimizin muhtelif yerlerine 90 adet ölçüm cihazı yerleştirmiş bulunmaktadır."

Haberin Devamı

TAEK'TEN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!