'Nükleer santral için Çernobil'i akladılar'

Güncelleme Tarihi:

Nükleer santral için Çernobili akladılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2006 15:25

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Köksal Aydın ve TTB üyesi Orhan Odabaşı, Karadeniz ve Trakya'da Çernobil'in hiç etkisi bulunmadığına dair Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmanın, Nükleer santral kurulmasına zemin hazırlamak için olduğunu savundu.

Haberin Devamı

SES Başkanı Köksal Aydın ve TTB üyesi Orhan Odabaşı, Karadeniz ve Trakya'da Çernobil'in hiç etkisi bulunmadığına dair Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmanın, Nükleer santral kurulmasına zemin hazırlamak için olduğunu savundular. Aydın, “Çernobil, nükleer santral kurmak için aklandı" dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Köksal Aydın, Sağlık Bakanlığı'nın Çernobil kazasının Karadeniz ve Trakya üzerindeki etkilerini ortaya koyduğu araştırmanın bilimsellikten uzak, politik bir çalışma olduğunu kaydetti.

Akkuyu ve Sinop'ta nükleer santral kurulma hazırlıkları bulunduğunu anımsatan Aydın, "Sağlık Bakanlığı Çernobil'in etkileri konusunda vatandaşları kandırarak, nükleer santrale bölgeden gelecek tepkileri azaltmaya ve bu santrallerin kurulmasına zemin hazırlamaya çalışıyor" dedi. Aydın, Çernobil kazasının 1986’da meydana geldiğini söyleyerek, olayın üzerinden 20 yıl geçtiğini ve bu süre zarfında kanser kayıtlarının düzenli olarak tutulmadığına dikkat çekti. Karadeniz'in göç veren bir bölge olduğunu vurgulayan Aydın, "O dönem bölgede radyasyona maruz kalan insanlar şu anda belki de İstanbul'da yaşıyorlar. Karadeniz’de değil ama istanbul'da belki de kanserden ölüyorlar" dedi.

Çernobil'in Karadeniz üzerindeki etkisinin kesin olduğunu, pek çok araştırmanın da bunu kanıtladığını belirten Aydın, o dönem bölgeden radyasyon nedeniyle fındık ve çay ihracatının durdurulduğuna işaret etti. Aydın, "Çernobil, nükleer santral kurmak için aklandı" dedi.

Aydın, Sağlık Bakanlığı'nın 20 yıl boyunca herhangi bir çalışma yapmadığını ve bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmediğini iddia etti. Aydın, kansere neden olan faktörlerin ayrı ayrı olduğun ifade ederken, bölgedeki kanser vakalarını sadece sigara ve alkol tüketimine bağlamanın doğru olmadığını anlattı.

"FINDIKLI NEDEN ELE ALINMADI" SORUSU

TTB üyesi Orhan Odabaşı ise Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın iddialı sözcüklerinin bulunduğunu ancak, faciadan en çok etkilenen Fındıklı'nın neden bölge olarak ele alınmadığını merak ettiğini söyledi. Araştırmada hane sayısının verildiğini ancak yaş grubu hakkında bilgi sunulmadığına dikkat çeken Odabaşı, "Bu kadar önemli bir konuda nokta koyduk demek yanlış, bu çalışmayı bilim çevreleriyle paylaşmak lazım. sigara alkol tabii ki etkili ama 20 bin hane görüşmesini kim yaptı, bunun eğitimini yapan insanlar mı değil mi? O raporun sonuçlarını görmeden olumlu olumsuz dememeliyiz. 20 yıllık araştırma eksiğini beyana dayalı noktalamak yanlış. Bakan, "bu çalışmayla başlangıç yapıyoruz" demeliydi. Ayrıca bu araştırmanın Nükleer santral kurulmasına yönelik altyapı hazırlamak amacıyla yapıldığına dair kuşkularım var" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!