Nüfuz casusları listesi Tantan'da

Güncelleme Tarihi:

Nüfuz casusları listesi Tantanda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

İçişleri Bakan Tantan'ın ‘nüfuz casusları’ tanımlaması belirginlik kazanmaya başladı. Ankara kulisleri, Tantan'ın elindeki ayrıntılı ‘‘nüfuz casusları’’ listesiyle çalkalanıyor.

ANKARA'da bütün gözler, İçişleri Bakanı Saadettin Tantan'ın elindeki ‘Nüfuz casusları’ listesine çevrildi.

Siyasi çevrelerde, ‘‘Biraz daha sabırlı olursanız, ülkemizde yıllardan beri nüfuz casusluğu yapan insanları yakından tanıma şansı elde edilebilir’’ sözlerinden yola çıkılarak, Tantan'ın elinde ayrıntılı bir liste olduğu fısıltıları yayıldı.

Başkent'te şimdi bu ajanların kimler olduğu konuşulurken, İçişleri Bakanı Tantan'ın Mısır gezisi sırasında yaptığı, ‘‘Önümüzdeki günlerde bombalar patlayacak’’ açıklaması da Türkiye'de bürokrasi, istihbarat ve polis örgütlerine sızmış, başka devletler adına faaliyet gösteren ajanların belirlendiği ve yakında isim isim açıklanacağı biçiminde yorumlandı.

HATIRLI KİŞİLER

‘Etkin konumda olan, hatırı sayılır kişi’ anlamında kullanılan, istihbaratçı dilinde ise ‘Tesir Ajanı’ olarak nitelenen ‘nüfuz casusları’nın listesinden, Başbakan Bülent Ecevit'in de bilgisinin bulunduğu bildirildi.

Siyasi kulislerde, ‘Nüfuz casusları’ kavramı ilk ortaya atıldığında, Tantan'ın, kendisine bu konuda sorular soran Ecevit'e verdiği ‘‘Size daha önce arzettiğim konular ve kişiler’’ yanıtına dikkat çekildi.

Tantan, titizlikle gizlediği bu ajan listesinde kimlerin yer aldığına ilişkin ise çok örtülü işaretler vermekle yetinmişti. ‘‘İngiltere'de yıllar önce önemli bir olay yaşandı. Çok önemli mevkilere gelmiş kişiler KGB casusu çıktı’’ diyen Tantan, bunların arasında üst düzeye gelmiş bürokratlar, etkinliği olan gazeteciler ve işadamlarının bulunduğuna dikkat çekmişti.

TAHMİN YARIŞI

Başkent'te herkes bu listede kimlerin bulunduğunu konuşup tahminler yürütürken; son yılların en önemli siyasi suikastlerini soruşturan iki DGM savcısının, ‘Nüfuz casusluğu’ olayının hemen öncesinde bir ‘Casusluk Genelgesi’ yayınlayan Başbakanlık'a sürpriz bir ziyaret yapmaları dikkat çekti. Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar, bir süre önce yayınladığı genelgede, bazı memurların yabancı ülke vatandaşlarıyla ilişkilerine dikkat çekmiş, tüm devlet birimlerini casusluğa karşı uyarmıştı.

Tantan üst düzey köstebek ima etti

İÇİŞLERİ Bakanı Sadettin Tantan'ın ‘Nüfuz casusları’ açıklamasını, ABD'de yaşayan MİT eski yöneticisi Mehmet Eymür de onayladı. Eymür, istihbarat dilinde bunun ‘Tesir ajanlığı’ veya ‘Yönlendirici ajanlık’ diye ifade edildiğini belirtti. Eymür, internetteki sitesinde özetle şu açıklamayı yaptı:

‘‘Bu kişiler, bir ülkenin siyasal ve ekonomik kararlarına, iç ve dış politikasına tesir edebilecek görevlerde bulunan ve yabancı bir ülke lehine faaliyet gösteren ajanlardır. Bunlar genç yaşlardan itibaren, sempati duydukları ülke tarafından yetiştirilirler. Devlet bürokrasisine yerleşip, yükseldiklerinde, sempati duydukları ülke ya da rejimler lehine girişimlerde bulunurlar. Ana görevlerinden biri bu tip faaliyetleri ortaya çıkarmak olan MİT'in, ‘Kontr-Espiyonaj' ünitesi, günümüzde küçüle küçüle, teşkilatın en ihmal edilen birimlerinden biri haline getirilmiştir. Tantan'ın tesir ajanlarını ima etmesi, önümüzdeki günlerde çok gönemli gelişmelerin ortaya çıkabileceğine işarettir.Temennim, 'tesir ajanlığı'ndan kastın, yalnız İran'la sınırlı kalmamasıdır. İstihbarat faaliyetlerinde, oyun içinde oyunlar vardır. Bazen ‘şah' derken ‘mat' olunabilir. Bunu unutmamak lazım.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!