NSU cinayetleri raporu hükümet gündeminde

Güncelleme Tarihi:

NSU cinayetleri raporu hükümet gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2014 09:28

Almanya'da hükümet, aşırı sağcı NSU terör örgütünce işlenen cinayetlerle ilgili hazırlanan rapordaki tavsiyeleri hayata geçirmek için önemli kararlar aldı.

Haberin Devamı

Almanya Başbakan Angela Merkel başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı "Nasyonal Sosyalist Yeraltı" (NSU) terör örgütü üyelerince işlenen cinayetlere hazırlanan rapordaki tavsiyeleri hayata geçirmek için önemli kararlar aldı.

Başbakanlık'ta toplanan Bakanlar Kurulu, NSU cinayetlerini araştıran Federal Meclis Araştırma Komisyonu raporunda yer alan tavsiyeleri görüşerek karara bağladı.

Toplantının ardından İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile Adalet Bakanı Heiko Maas, Federal Basın Merkezi'nde düzenledikleri basın toplantısında Federal Meclis Araştırma Komisyonu'nun tavsiyelerinin ne şekilde uygulanacağı yönünde bilgi verdi.

Maiziere, Alman hükümetinin, komisyonun tavsiyelerini benimsediğini ve bundan sonraki adımlarda bunu esas alacağını belirtti. NSU cinayetlerinden dersler çıkarıldığına işaret eden Maiziere, ırkçılığa ve teröre karşı ortak savunma merkezinin kurulduğunu, aşırı sağcı bilgi bankasının oluşturulduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra Alman hükümetinin, ülkenin iç istihbarat servisi olan Anayasayı Koruma Dairesi'nin (BfV) güçlendirilmesi amacıyla hızlı bir şekilde yasa tasarısının hazırlanacağını açıklayan Maiziere, bunun eyalet yönetimleriyle mutabakat içinde yapılacağını ifade etti.

Güvenlik birimlerinin daha etkin bir şekilde birlikte çalışmasının sağlanması gerektiğini belirten Maiziere, BfV'nin eyalet kurumlarıyla daha iyi çalışması için yasa tasarısı hazırladıklarını kaydetti.

Maiziere, "1990 yılından bu yana işlenen ve henüz aydınlatılmayan faili meçhul cinayetlerin ve suçların aşırı sağcılarla bir bağlantısının olup olmadığını araştırıyoruz. Bunun için her dosya ele alınıyor'' dedi.

Bunun geniş kapsamlı bir çalışma olduğunu belirten Maiziere, bu çalışmanın bu yıl içinde tamamlanacağını ve ardından değerlendirileceğini, daha sonra da 1990 öncesi dosyaların ele alınıp alınmamasına karar verileceğini kaydetti. Maiziere, NSU cinayetleriyle ortaya çıkan sorunların sadece devletin alacağı önlemler ile değil, toplumun ve devletin alacağı tedbirler ile önlenebileceğine dikkati çekti.

Maiziere'den ön yargı uyarısı

Haberin Devamı

Aşırı sağla mücadele ve demokrasinin yerleşmesi için hükümetin çeşitli programlar yaptığını hatırlatan Maiziere, halkın aşırı sağcılık konusunda da daha fazla sorumluluk alması ve dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, ''Kafaların ve kalplerin daha açık olmasına ihtiyaç var. Bir taraftan Türk manavdan alışveriş yapıyoruz ve seve seve Anadolu yemekleri yiyoruz ancak bir sorun olduğunda ön yargılar oluşuyor. Biz herkesin bu ülkede güven içinde yaşamasını istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Bunu sağlamanın kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Maiziere, Federal Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporunda yer alan tavsiyelerin ne şekilde uygulandığına ilişkin de rapor hazırlanacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Federal Başsavcılığın konumu güçleniyor

Adalet Bakanı Maas da NSU cinayetlerinden sonuçlar çıkarılması konusunda Federal Başsavcılığın konumunu güçlendireceklerini belirtti. Hazırlayacakları yasa tasarısıyla yapılan soruşturmanın hızlandırılması için sorumluluğun hızlı bir şekilde başsavcılığı aktarılacağını belirten Maas, güvenlik birimlerinde soruşturmaların sorumluluğu konusunda anlaşmazlık olması durumunda Federal Başsavcılığın kimin sorumlu olacağına karar vereceğini kaydetti.

Maas, bunun yanı sıra işlenen suçların soruşturmalarda ırkçılık, yabancı düşmanlığı veya benzeri insanları hor gören bir motif olup olmadığının özellikle göz önünde bulundurulmasının sağlanacağı belirtti.

Haberin Devamı

Bunun için Ceza Kanunu'nun 46. Maddesi'nin değiştirileceğini ifade eden Maas, böylelikle ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve benzeri suçlarda kurumların daha duyarlı hale getirileceğini vurguladı.

Mehmetler, Ayşeler...

Bunun yanı sıra nüfusun yüzde 20'sinin göçmen kökenli olan bir ülkedeki devlet kurumlarındaki personel yapısında bunun yansımasını isteyen Maas, ''Poliste ve adalet kurumlarında gelecekte sadece Heiko ve Thomaslar değil, Mehmet ve Ayşeler de olması lazım. Bunun sadece toplumun yansıması değil, bu gibi suçların aydınlatılması konusunda da bir kazanç olacak'' şeklinde konuştu.

Maas, bu konularda yasa tasarılarının mart ayı sonuna kadar hazırlanacağını belirtti.

Haberin Devamı

Almanya'da 2011 yılının kasım ayında terör örgütü NSU'nun ortaya çıkarılmasının ardından güvenlik birimlerindeki hataları araştırmak amacıyla 2012 yılının ocak ayında Federal Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Söz konusu komisyon, 18 ay boyunca yaptığı çalışmayı rapor haline getirerek hükümete tavsiyelerde bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!