Norveç'te Başbakan Stoltenberg yenilgiyi kabul etti

Güncelleme Tarihi:

Norveçte Başbakan Stoltenberg yenilgiyi kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2013 10:18

Norveç'te dün yapılan genel seçimlerin alınan ilk sonuçlarının ardından, merkez sol koalisyon hükümeti lideri Başbakan Jens Stoltenberg yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Ülkeyi sekiz yıldan beri yöneten Stoltenberg'in yaptığı açıklamanın ardından, Muhafazakar Parti lideri Erna Solberg, merkez sağ koalisyonunun lideri olarak başbakanlık koltuğuna oturacak isim olarak ortaya çıktı.

Seçimin alınan ilk sonuçlarına göre, Muhafazakar Parti oyların yüzde 26.9'unu aldı. Ülkedeki 4 sağ partinin oylarının toplamının yüzde 53,8'i bulması bekleniyor.

Stoltenberg'in lideri olduğu İşçi Partisi ise oyların yüzde 30,8'ini alarak seçimden birinci parti olarak çıkmayı başarsa da oy kaybına uğrayan koalisyon ortakları, Sosyalist Parti ve Merkez Partisi ile birlikte aldıkları toplam oy yüzde 40,6'da kaldığı için seçimi kaybetti.

Başbakanlığı döneminde Stoltenberg, petrol zenginliği sayesinde Avrupa'yı sarsan mali krize dayanan Norveç'te, işsizliği düşük seviyelerde tutmayı başarsa da özel sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliği artırma ve serveti 140 bin doların üstünde olanlara vergi kesintisi getirme vaadinde bulunan Muhafazakar Parti karşısında yenilgiye uğramaktan kurtulamadı.

Haberin Devamı

Stoltenberg'in yenilgiyi kabul etmesinin ardından Muhafazakar Parti'nin "Demir Erna" lakabıyla tanınan lideri Solberg'in, izlediği göçmen karşıtı siyasetle ön plana çıkan İlerleme Partisi'nin yanı sıra Liberal Parti ve Hristiyan Demokratlarla bir koalisyon hükümeti kurmak için görüşmelere başlaması bekleniyor.

Seçimin ilk sonuçlarına göre Solberg'in çoğunluk hükümeti kurmak için 3 partinin de desteğine ihtiyacı var. Ancak, diğer iki partinin İlerleme Partisi ile aynı hükümette yer almak istememesi durumunda, Solberg'in diğer iki partinin desteğini alarak İlerleme Partisi ile bir azınlık hükümeti kurması olasılığı da bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!