'Normal ama uygun değil'

Güncelleme Tarihi:

Normal ama uygun değil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2006 13:09

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, Türk makamları tarafından indirilen iki İran uçağındaki aramaların ”normal denetim kapsamında yapıldığını, ancak bu gibi davranışları uygun bulmadıklarını” söyledi.

Haberin Devamı

Asefi, haftalık basın toplantısında, Türkiye'nin iki İran uçağını indirerek arama yapması konusundaki bir soru üzerine, uçakların Türkiye'ye indirildiğini teyit etti.

Uçakların indirilmesi ve aranmasının normal denetim kapsamında yapıldığını, uçaklarda hiçbir şey bulunmadığını ve uçakların yollarına devam ettiğini belirten Asefi, şöyle konuştu: “Ancak böyle davranışları uygun bulmuyoruz. Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de son Türkiye ziyaretinde bu konuyla ilgili kendi kaygılarımızı iletmişti. İki ülkenin iyi ilişkileri varken bu gibi davranışlar pek mantıklı görünmüyor. Türk yetkilileri de bu girişimlerin kendi kuralları çerçevesinde yapıldığını açıkladılar. Neticede bu konu hiçbir sorun yaşanmadan iyi bir şekilde sonuçlandı.”
  
TERÖR ÖRGÜTÜNE OPERASYON
  
Sözcü, İran'ın, Irak'ın kuzeyinde bölücü terör örgütü PKK'ya karşı Türkiye ile ortak operasyon yapıp yapmadığına ilişkin soruyu yanıtlarken de İran ve Türkiye arasında güvenlik konusunda anlaşmalar bulunduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

İki ülkenin sınır güvenliğine büyük önem verdiğini ve sınırların güvenli olması gerektiğini belirten Asefi, İran ve Türkiye'nin, terör örgütlerinin iki ülke çıkarlarına karşı girişimlerde bulunmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

Asefi, terör örgütüne yönelik ortak ya da münferit operasyon yapılıp yapılmadığına ilişkin açıklama yapmadı.

Sözcü, Lübnan'ın güneyine yerleştirilecek BM gücünde Türkiye'nin de yer alması ihtimalini İran'ın nasıl karşıladığının sorulması üzerine de Lübnan'a gönderilecek askeri gücün bu ülke hükümetinin görüşü doğrultusunda belirlenmesi ve bu konuda Lübnan yetkililerinin görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi.

“Hangi ülke olursa olsun fark etmez” diyen Asefi, barışın sağlanması için bölgeye hangi ülkelerin güç göndereceğinin Lübnan hükümetine bağlı olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!