Nokia mobil videoda ‘öncü’

Güncelleme Tarihi:

Nokia mobil videoda ‘öncü’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2006 00:00

Artık neredeyse her cep telefonda bulunan video kayıt özelliği sürpriz anları kaydetmek ve paylaşmak için mükemmel bir yol olarak biliniyor. Bu telefonlar, video ağır ve hantal video kameraların aksine her zaman yanınızda bulunabiliyor. Ayrıca yeni teknolojilerle kaydedilen videoları işlemek ve dünya ile paylaşmak da artık çok kolay. Nokia tarafından yeni piyasaya sürülen N93 ise, bu alanda katedilen yolun iyi bir örneği olma özelliği taşıyor.

Haberin Devamı

Nokia çığır açan ürünü Nokia 3650’yi 2002’de piyasaya sürdüğünde, video kayıt konusunda öncü bir rol üstlendi. Bu telefon 15 saniyeye kadar video kaydı yapabilmekteydi. 2004’te Nokia 7610 sunulduğunda, mobil video işlevselliği 10 dakikaya çıkmış ve aynı zamanda Movie Director (Film Yönetmeni) işlevini de kazanmıştı. Bu işlev sayesinde, çekilen film ya da klipler birleştirilerek ve müzik, metin ya da animasyonlu grafik eklenerek kişiye özel bir sinema filmine dönüştürülüyordu.

 

2005 yılında Nokia N90 piyasaya çıktı. N90, görüntüleme için iyileştirilmiş bir cihaz olup, yeni bir sıkıştırma standardı olan MPEG-4 sayesinde bir saate kadar yüksek kaliteli video kaydı yapabiliyordu.

 

Haberin Devamı

2006 ise, Nokia N93’ün piyasaya sürülmesiyle, mobil video alanında önemli bir gelişmeye tanıklık ediyor. Nokia N93, anlık video çekimi konusunda devrim yaratmak üzere tasarlanmış, benzersiz bir dijital video kayıt cihazı ve cep telefonu:

 

· 2 GB’lik bir miniSD kart üzerine, saniyede 30 karelik, 90 dakikaya kadar, DVD kalitesinde video çekimi

· Video sabitleme özelliğine sahip 3x optik zoom

· Carl Zeiss Vario-Tessar mercek

· Yüksek çözünürlüklü dijital (high definition) 2.4” ekran

· Doğrudan TV dış bağlantısı

· Kablosuz bağlantı için yüksek hızlı 3G ve WLAN

 

Adeta taşınabilir bir film stüdyosu olan N93, pek çok kişinin ihtiyacına karşılık verecek özelliklere sahip bulunuyor:

 

Kaydetme

 

Kamera ve hareket: Kameranın dönmeye başlamasını istediğinizde, Nokia N93 üzerindeki kaydetme, zumlama ve flaş tuşları, ihtiyacınız olan tüm işlevselliği sunuyor. Nokia N93’ünüzün ekran kapağını açıp çevirerek, anında çekime hazır hale getirebiliyorsunuz. Ayrıca, poz değerinden renk tonlarına kadar, ihtiyacınız olan bütün özellikleri gösteren aktif bir kamera tuş seti de bulunuyor.

 

Haberin Devamı

Çevir ve çek: Nokia N90 ve Nokia N93’ün yenilikçi boyutları ve konfigürasyonu, hareketli görüntüleri çekmek üzere geliştirilmiş. Cihazı, tıpkı bir video kamerayı tutar gibi bileğinizi hafif bükerek tutabiliyor; film çekerken görüntüyü geniş ekranda izleyebiliyorsunuz.

 

Bir profesyonel gibi film çekin: Siz film çekerken, Nokia N93’ün içindeki teknoloji, mümkün olan en iyi sonuçları almanız için çalışır durumda bulunuyor. Saniyede 30 karelik MPEG-4 VGA video kayıt özelliği, DVD kalitesinde video çekimi sağlıyor. Bu özellik, bugüne kadar yalnızca bu işe adanmış kamera / video kamera cihazlarında sunuluyordu. Söz konusu özellik, temiz ve detaylı görüntülere yönelik üstün Carl Zeiss optik ile birleşince, her zaman mükemmel kalitede videolar ortaya çıkıyor.

 

Haberin Devamı

Yakın çekimleriniz için hazır: Hareketi tam ekranda gösterebilmek için Nokia N93’ün 3x optik zoom’u kullanılarak görüntü yakınlaştırılabiliyor.

 

Üstün ses: Hareketli bir görüntüyü çekerken, onu gerçekten canlı kılmak için sesi de kaydedebilmek istersiniz. Nokia N93’teki stereo ses kaydı, videolarınızın güzel göründüğü kadar kulağa hoş gelmesini de sağlıyor.

 

Pürüzsüz çekim: Film yapımcıları, sabit bir ele ihtiyaç duyarlar; ama bazen kamerayı kusursuz biçimde hareketsiz tutmak ustalık ister. Nokia N93’ün video sabitleme özelliği, pürüzsüz ve temiz mobil filmler çekilmesini sağlıyor.

 

İzleme

 

Hareket halindeyken izleyin: Mobil videolarınızı izlemek için eve gidinceye kadar bekleyemiyorsanız ya da yaptıklarınızı arkadaşlarınıza göstermek istiyorsanız, Nokia N93’ünüzü hemen izleme moduna getirin. Anılarınızı, ışık sensörüne ve 160 derecelik süper geniş izleme açısına sahip, parlak 2.4” QVGA 262,144 renkli ekranda gösterebilirsiniz.

 

Haberin Devamı

Geriye dönüp film izleyin: Bütün gün çekim mi yaptınız? Mola verdiğinizde, fotoğraflarınızı ve video kliplerinizi sırayla izleyin. Cihazınızı izleme moduna getirin, Slide Show (Slayt Göster) linkini seçin ve gün içinde yaşadığınız bütün sihirli anların gözlerinizin önünden akışını izleyin.

 

Düzenleme

 

Hareket halindeyken düzenleme: Nokia N93, mobil düzenleme imkanı sunuyor. Böylece, nerede olursanız olun, yönetmen kopyasını izleyebiliyorsunuz. Cihazdaki Düzenle işlevi, klipleri birleştirmek ve kırpmak, biraz dram için görüntü ve ses klipleri eklemek ya da filminize hayat vermek için renk, yavaş çekim gibi efektler kullanma imkanı sağlıyor.

 

Hollywood kadar mükemmel: Daha gelişmiş düzenleme işlevleri için, videolarınızı PC’nize aktarın ve N93 ile birlikte sunulan Adobe Premiere Elements 2.0 yazılımını kullanarak düzeltmeler yapın.

 

Haberin Devamı

Paylaşma

 

Videolarınız TV’de: Nokia N93’ün TV’ye çıkış özelliğini kullanarak mobil filmlerinizi TV’de gösterebiliyorsunuz. Kullanımı çok kolay olan bu özellik, arkadaşlarınızı etkilemek için harika bir yol olabilir. Ya da dahili WLAN (WiFi) ve UPnP bağlantısını kullanarak, videonuzu uyumlu TV’nize ya da medya sunucunuza kablosuz olarak aktarabiliyorsunuz.

 

Uzaktakilerle paylaşın: Nokia N93 ile, MMS ve e-posta kanalıyla ya da cihazdan uyumlu blog’lara doğrudan yükleme yoluyla paylaşabileceğiniz, kullanıma hazır video klipleriniz olacaktır.

 

DVD dağıtımı: Nokia N93 ile birlikte sunulan Adobe Premiere Elements 2.0 yazılımı sayesinde, DVD’ler yaratabilir; izleyicilerinizi profesyonel görünümlü sonuçlarla büyülemek üzere menü ve şablon ekleyebilirsiniz.

 

İlk adım, filmlerinizi PC’nize aktarmak. Nokia N93 ile, filmlerinizi Bluetooth üzerinden kablosuz olarak, çalışma anında takılıp çıkarılabilen miniSD kartla ya da USB 2.0 ile aktarabiliyorsunuz. Hangisini seçerseniz seçin, Nokia XpressTransfer ile işiniz kolaylaşıyor.

 

Saklama

 

Filmleri arşivleyin: Nokia N93, 50 MB’ye kadar çıkabilen bir dahili hafızaya sahip. Bu hafıza, çalışma anında takılıp çıkarılabilen, en fazla 2 GB’lik bir miniSD kartla daha da genişletilebilir. Böylece, hareket halindeyken bile bol miktarda içerik kaydedebilir, 90 dakikaya kadar yüksek kaliteli video kaydı yapabilirsiniz. Nokia XpressTransfer, güvenle saklamak üzere, videolarınızı WLAN ya da USB kanalıyla PC’ye otomatik olarak aktarmayı kolaylaştırıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!