Nobel Barış Ödülü Annan'ın

Güncelleme Tarihi:

Nobel Barış Ödülü  Annanın
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 12, 2001 12:38

Nobel Barış Ödülü, "daha iyi organize ve daha barışçı" bir dünya için çaba gösterdikleri için, Birleşmiş Milletler Örgütü ve Genel Sekreteri Kofi Annan'a verildi.

Haberin Devamı

Norveç Nobel Komitesi, 2001 yılı Nobel Barış Ödülü'nü, insan haklarının geliştirilmesine ve küresel çatışmaları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarından dolayı BM ve Annan'a verdiğini açıkladı.

Komite, 189 üyeli BM ve 63 yaşındaki Annan'ın, "daha iyi organizeve daha barışçı" bir dünya için çaba gösterdiklerini, Annan'ın BM'ye "yeni bir yaşam" getirdiğini, insan hakları, AIDS ve uluslararası terörizme karşı mücadele verdiğini belirtti.


1980'den bu yana Nobel'i alanlar
Norveç Nobel Komitesi, 2001 yılı Nobel Barış Ödülü'nü, ''daha iyi organize ve daha barışçı bir dünya'' için gösterdikleri çabalardan dolayı BM ve Genel Sekreteri Kofi Annan'a verdi.
Nobel Barış Ödülü'nü 1980 yılından bu yana kazananlar şöyle sıralanıyor:
1980 - Arjantin insan hakları savunucusu Adolfo Perez Esquivel.
1981 - BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR).
1982 - İsveç Silahsızlanma Bakanı Alva Myrdal ile Meksikalı diplomat ve eski Dışişleri Bakanı Alfonso Garcia Robles.
1983 - Polonya Dayanışma sendikası lideri Lech Walesa.
1984 - Güney Afrika Anglikan Kilisesi Başkanı ve ırkçılıkla mücadele savunucusu Desmond Tutu.
1985 - Sovyetler Birliği'nden Yevgeny Chazov ve ABD'den Bernard Lown'un başkanlığındaki Nükleer Savaşı Önleme Uluslararası Fizikçiler örgütü.
1986 - Yahudi yazar ve insan hakları savunucusu Elie Wiesel.
1987 - Orta Amerika için barış planının yazarı Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias.
1988 - BM barış gücü askerleri.
1989 - Tibet'in sürgündeki ruhani ve siyasi lideri Dalay Lama.
1990 - Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov.
1991 - Myanmarlı muhalif lider Aung San Suu Kyi.
1992 - Guatemalalı yerli hakları savunucusu Rigoberta Menchu.
1993 - Güney Afrika Ulusal Kongre lideri Nelson Mandela ve Güney Afrika Devlet Başkanı F.W. de Klerk.
1994 - İsrail Başbakanı İzak Rabin, Dışişleri Bakanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat.
1995 - Nükleer karşıtı Joseph Rotblat ve onun Pugwash örgütü.
1996 - Doğu Timor'da Roma Katolik Piskoposu Carlos Belo ve insan hakları savunucusu Jose Ramos Horta.
1997 - Uluslararası Karamayınlarının Yasaklanması Kampanyası ve kampanyanın koordinatörü Jody Williams. 1998 - Kuzey İrlandalı siyasetçiler John Hume ve David Trimble.
1999 - Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü.
2000 - Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung.
2001 - BM ve Genel Sekreteri Kofi Annan.

Nobel Komitesi, BM ve Annan'ın 10 milyon İsveç Kronu (943 bin dolar) tutarındaki ödülü paylaşacaklarını kaydetti.

BM'nin 1945 yılında kuruluşundan bu yana birçok BM kuruluşu ya da çalışanı Nobel Barış Ödülü kazanmıştı.

"HARÄ°KA DUYGU"

Örgütüyle birlikte Nobel Barış Ödülü'nü alan Annan, bunun ''harika bir duygu'' olduğunu söyledi.  

''Bu harika bir duygu. Gerek bizim, gerekse örgüt için ve şu ana kadar yaptığımız işler için büyük bir teşvik'' diyen Annan, 11 Eylül'de ABD'ye yapılan saldırılara atfen, ''Bu, aynı zamanda, şu zor günlerde büyük bir sorumluluk, ancak barış çabamızda bize güç veriyor'' diye konuştu.  

BÄ°RLEÅžMÄ°Åž MÄ°LLETLER
    
Dünya çapında 50 bin çalışanı olan ve merkezi New York'ta bulunan BM, 1945'te Ä°kinci Dünya Savaşı'nın külleri üzerine kuruldu. BM'nin ÅŸu anda 189 üyesi bulunuyor.Â
 Â
BM, çok iyi bilinen barışı koruma işlevinin yanı sıra 30 kadar bağlı grup ya da şubesiyle insan haklarına saygıyı geliştirmeye, çevreyi korumaya, hastalıklarla savaşmaya ve kalkınmayı sağlayıp yoksulluğa azaltmaya çalışıyor.  

ANNAN 25 YILDIR BM'DE

Haberin Devamı

Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Gana'lı Kofi Atta Annan, geçen Haziran ayında ikinci defa BM Genel Sekreterliği görevine seçildi. 

Annan, 8 Nisan 1938'de ikiziyle birlikte dünyaya geldi. 5 çocuklu bir ailede, Kumasi yakınlarındaki Bekwai'de büyüyen Annan, Gana'da Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde eğitim gördü ve 1959'da burslu olarak ABD'ye gitti.  

Cenevre'de ''Institut des Hautes Etudes Internationales''da, ardından Dünya Sağlık Örgütü'nde çalışan Annan, 1965'ten 1971'e kadar Addis Ababa'da Afrika Ekonomik Komisyonu'nda çalıştı.   

33 yaşında ''erken bir orta yaş krizine girdiğini '' söyleyen ve hayatına yeni bir yön veren Annan, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde işletme dalında master derecesini aldı.  

1974 yılında Gana turizm acentesinin yöneticisi olarak ülkesine  dönen Annan, 1976'dan sonra yeniden BM'de çalışmaya başladı. Annan, Haziran ayında ikinci kez yeniden seçildiği BM Genel Sekreterliği görevini 1997'den bu yana yürütüyor. 

USTA DÄ°PLOMAT

Mayınlı siyasi arenada usta diplomasisiyle öne çıkan Annan, AIDS ile mücadele ve özellikle Afrika'daki iç savaşların sona erdirilmesi yönünde olmak üzere dünya genelinde barışın hakimiyeti için başarılı çalışmalarıyla dikkat çekti.
 Â
Annan son olarak ABD'ye yönelik saldırıların ardından BM'nin ''küresel terörizmle mücadele koalisyonu''nun merkezi olması ve İsrail-Filistin barışının sağlanması yönünde çalışmalar yürütüyor. 

Annan, 1984 yılında İsveçli avukat ve artist Nane Lagergren ile evlendi.  Nane, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Macaristan'da binlerce Yahudi'yi Nazilerden kurtaran İsveçli diplomat Raoul Wallenberg'in yeğeniydi. Annan'ın önceki evliliğinden dahil 3 yetişkin çocuğu bulunuyor.

ANNAN ÖDÜLÜ ALAN 6. SİYAH

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Nobel Barış Ödülü'nü alan 6. siyah. Bu ödülü alan ilk siyah ise 1948 yılında Araplar ve Yuhudiler arasındaki çatışmada Filistin'deki Amerikalı BM arabuluculuk yapan Ralph Bunche idi.

Bunche'nin ardından 1960 yılında Afrika Ulusal Kongresi (ANC) lideri Albert Luthuli, 1964 yılında Amerikalı sivil haklar lideri Martin Luther King, 1984 yılında Güney Afrika Anglikan Kilisesi Başkanı ve ırkçılıkla mücadele savunucusu Desmond Tutu ve 1993 yılında Güney Afrika'da ırkçılığı ortadan kaldırmak için mücadele veren Devlet Başkanı F.W. de Klerk ile Afrika Ulusal Kongresi (ANC) lideri Nelson Mandela kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!