Nil’de ölüm

Güncelleme Tarihi:

Nil’de ölüm
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kimilerine göre, Antik Mısır'ın en fazla cezbeden yönü sonsuzluğu çağrıştırmasıdır.

Çölün ılık kumları altında yüzyıllar boyunca hiç bozulmadan korunan sfenksler dinginliğin sembolüdür.

Mumyalar ise, yaşam ile ölüm arasında bir yerlerde uyuyan ölülerdir.

Firavunların ülkesi gizemlidir.

Fransız bilimadamı Jean-François Champollion'un 1826 yılında, hiyeroglifleri çözmesine kadar kimsenin M.Ö. 5 bin yılına uzanan Mısır uygarlığı hakkında en küçük bir bilgisi yoktu.

Champollion'un eski yunancadan yola çıkarak firavunların yazılarını okumasından sonra Mısır'a ilgi giderek artmaya başladı.

İddialara bakılırsa, firavunların göz kamaştıran hazineleri, bu ülkeye akın eden ünlü arkeolog ve serüvencilere çoğu zaman uğursuzluk getirdi. Tutankhamon'un mezarına ulaştıktan kısa bir süre sonra esrarengiz şekilde ölen İngiliz arkeologlar Howard Carter ve Lord Carnarvon gibi.

Mısır'ın tek kadın firavunu Hatşepsut'un Nil Vadisi'ndeki tapınağının, yıllardan beri ona ulaşmak hayaliyle yaşayan 60 kişiye mezar olacağını kim bilebilirdi?

Hatşepsut Tapınağında, turistlerin üzerine rasgele ateş açan fanatik İslamcı militanlar, yüzyıllara meydan okuduktan sonra gün ışığına çıkartılan ve binbir ihtimamla korunan freskleri, heykelleri de tahrip ettiler. İslami Cemaat Örgütü mensubu militanların mantığından bakarsak turistler sömürgeci, emperyalist Batı'yı temsil ediyordu.

Peki ya tapınak ?

Ona zarar vermeleri kendi kültürlerini de reddedikleri anlamına gelmiyor mu? Oysa yazar Necip Mahfuz'un saptamasına göre, Mısır, yüzyıllık geleneklerini korumasını başardığı için modernleşme sürecinde Batı kültürüyle rekabetten asla korkmamalıydı.

Kahire'de Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Diaa Raşvan, Hatşepsut Tapınağı'ndaki katliamı İslam şiddetinde bir dönüm noktası olduğunu söylüyor. Enver Sedat'ın 1970'lı yıllarda solculara karşı güçlenmelerine göz yumduğu İslami Cemaat militanları ne denli gözü kara olduklarını kanıtladılar. Siyasi gözlemcilere göre, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in, ılımlı İslamcılarla diyalogdan başka seçeneği yok. Ilımlı islamcıların başını ise yasadışı Müslüman Kardeşler çekiyor.

Hatşepsut katliamından sonra Mısır yasak bir ülke.

Gizza'daki piramitler, Nil Vadisi'ndeki tapınaklar bir gün içinde boşaldı. Yılda 4 milyon turist ağırlayan, her 10 vatandaşından dördünün turizmle geçindiği Mısır ağır bir darbe yedi...

Özlemlerini ne zaman gidereceklerini bilmeyen Mısır sevdalılarına küçük bir müjde. Louvre Müzesi'nde iki yıldan beri kapalı olan Mısır antikaları bölümü yakında açılıyor. Müzenin iki katında sergilenecek toplam 55 bin obje ile şimdilik idare edebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!