Nikotin için AB sınırı geliyor 'sigara öldürür' 2006'da başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Nikotin için AB sınırı geliyor sigara öldürür  2006da başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2005 10:19

Sigaraların üretim ve satış şartları, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uygun olarak belirlendi. Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (Tütün ve Alkol Kurumu) hazırladığı yeni yönetmelik ile sigara ve tütün ürünlerindeki nikotin, zifir, karbon monoksit bırakım miktarlarına 1 Ocak 2007'den itibaren sınır getirilirken, bu miktarların sigara paketlerine yazılması şartı kondu.

YÖNETMELİK YAYIMLANDI:

Tütün ve Alkol Kurumu'nun AB mevzuatına uygun olarak hazırladığı Tütün Mamullerinin Zararlarından Korumaya Yönelik Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, 1 Ocak 2005'ten itibaren yürürlükte olmak üzere yayımlandı.

TANIMLARI BELİRLİYOR:

Yönetmelik, tütün mamullerinin çeşitli şekillerde tüketiminden kaynaklanan türlü zararlı etkilerini önlemeye yönelik usul ve esaslar ile tütün mamullerinde bulunan azami zifir, nikotin ve karbon monoksit bırakımları ve bu mamullerin birim paketlerinde bulunacak sağlığa ilişkin uyarı, diğer bilgiler ile bu mamullerin girdi ve tanımlarını belirliyor.

1 MG NİKOTİN SINIRI:

Yönetmeliğe göre, üretilen, serbest dolaşıma ve piyasaya arz edilen her bir adet sigara için, azami bırakım miktarı, 1 Ocak 2007'den itibaren 12 mg zifir, 1 mg nikotin ve 10 mg karbon monoksitten fazla olmayacak. Halen sigaralardaki zifir, nikotin ve karbon monoksit bırakım miktarları konusunda bir sınır bulunmadığı, bazı sigaralarda zifir bırakım miktarının 18 mg'ye kadar çıktığı belirtildi. Sigaraların zifir, nikotin ve karbon monoksit bırakımları; zifir için TS ISO 4387, nikotin için TS ISO 10315 ve karbon monoksit için ISO 8454 sayılı standartlara göre ölçülecek. Paketlerin üzerindeki zifir ve nikotin ibarelerinin doğruluğu ise ISO 8243 sayılı standarda uygun olarak onaylanacak.

ÖLÇÜMLER NASIL OLACAK:

Ölçümler, Tütün ve Alkol Kurumu tarafından görevlendirilen uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca yapılacak ya da tasdik edilecek. Kurum, söz konusu uygunluk değerlendirme kuruluşlarının listesini ve görevlendirme için uygulanan kriter ve denetleme yöntemlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) aracılığıyla AB Komisyonu'na iletecek. Ölçülen zifir, nikotin ve karbon monoksit bırakımları, sigara paketinin bir yan uzun yüzüne Türkçe olarak ve yüzeyin en az yüzde 10'unu kaplayacak şekilde yazılacak.

Pakete 14 uyarı yazılacak

TÜM
tütün mamulleri birim paketinin üzerinde, açıkça görülebilir ve rahatça okunabilir şekilde ’Yasal uyarı: Sağlığa zararlıdır’ ana uyarısı yer alacak. Sigara paketlerinin üzerinde ana uyarıya ek olarak, 1 Ocak 2006'dan itibaren ‘Sigara/Tütün içmek öldürür’ veya ‘Sigara/Tütün içmek öldürebilir’ ile ‘Sigara/Tütün içmek size ve çevrenizdekilere ciddi zararlar verir’ şeklindeki iki genel uyarıdan biri ve belirlenen 14 ek uyarıdan biri bulunacak. Bunlar şöyle belirlendi:

Sigara içenler genç yaşta ölür.

Sigara içmek damarları tıkar, kalp krizine ve felçlere neden olur.

Sigara içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur.

Hamile iken sigara içmek bebeğe zarar verir.

Çocukları koruyun: Dumanınızı onlara solutmayın.

Sağlık kuruluşları sigarayı bırakmada size yardımcı olabilir.

Sigara içmek yüksek derecede bağımlılık yapar, başlamayın.

Sigarayı bırakmak ölümcül kalp ve akciğer hastalıkları riskini azaltır.

Sigara içmek ağrılı ve yavaş bir ölüme neden olabilir.

Sigarayı bırakmak için doktorunuzdan ve ..........'den yardım isteyin. (Yardım istenecek sağlık kuruluşunun telefonu, posta/internet adresi, Sağlık Bakanlığı ve Kurumca belirlenecektir.)

Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur.

Sigara içmek cildin erken yaşlanmasına neden olur.

Sigara içmek spermlere zarar vererek doğurganlığı azaltır.

Sigara dumanında benze, nitrosamine, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur.

Uyarı paketin yüzde 40'ını kaplayacak

GENEL
uyarılar, tütün mamulü birim paketinin en çok görülebilen geniş yüzeyine, ek uyarılar ise aynı tütün mamulü birim paketinin en çok görülebilen diğer geniş yüzeyine konacak. Genel uyarı ile ağızdan kullanım için tütün ve dumansız tütün mamulleri için uyarı, basılı olduğu birim tütün mamulü paketinin geniş dış yüzeyinin en az yüzde 30'unu, ek uyarı ise aynı tütün mamulünün diğer geniş dış yüzeyinin en az yüzde 40'ını kaplayacak.

Kurum her yıl formülleri görecek

TÜTÜN
mamulleri üreticileri, marka ve çeşit bazında tütün mamulleri üretiminde kullanılan tüm girdileri ve bunların miktarını gösterir bir listeyi yıllık olarak Tütün Kurumu'na verecek. İlk bildirim 31 Aralık 2005'e kadar yapılacak. Listede, aynı zamanda bu maddelerin yanmış ya da yanmamış şekillerinin sağlığa etkilerini ve bağımlılık yapıcı özelliklerini gösteren ve üreticinin elinde mevcut olan toksikolojik veriler bulunacak.

Light ve ultra light sigara olmayacak

TÜTÜN
mamullerinin ambalajları üzerine, 1 Ocak 2006'dan itibaren belirli bir tütün mamulünün diğerlerine göre daha az zararlı olduğunu ima eden metin, isim, ticari marka, mecaz veya diğer işaretler kullanılamayacak. Böylece "light", "ultra light", "süper light" gibi tanımlar kalkacak. Yönetmelik hükümlerine uygun üretilmeyen tütün mamullerinin uygunmuş gibi piyasaya arzı halinde, mevzuat hükümleri uygulanacak.

Sigarada ölçüm sonuçları halka açıklanabilecek

TÜTÜN
ve Alkol Kurumu, tütün mamulleri üreticilerinden, tütün mamulleri girdilerinin sağlık üzerindeki etkilerini ve bunların bağımlılık yapıcı özelliklerini değerlendirmek üzere her bir marka ve çeşit bazında belirleyeceği diğer testleri yaptırmalarını veya bu testlerin uygunluk değerlendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilmesi veya tasdik edilmesini isteyebilecek. Gerçekleştirilen test sonuçları kuruma yıllık olarak sunulacak. Kurum, tüketicinin bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla bu maddeye göre sunulan veri ve bilgileri, ticari sır oluşturma özelliklerini de dikkate alarak halkın bilgisine sunacak ve her yıl AB Komisyonu'na iletilmek üzere DTM'ye bildirecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!