Nikiforos, yine kriz çıkaracak

Güncelleme Tarihi:

Nikiforos, yine kriz çıkaracak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kıbrıs'ta Türk ve Rum tarafları arasındaki diplomatik sürtüşme yerini yeniden askeri gerginliğe bırakacak.

Güney Kıbrıs'ın, ortak savunma doktrini çerçevesinde Yunanistan ile birlikte her yıl 10-15 Ekim tarihleri arasında yaptığı Nikiforos tatbikatına Yunan savaş uçaklarının da katılacağı açıklandı. Yunanistan'ın bu tahrikine, Türkiye'nin de kasım ayında düzenlenecek Toros tatbikatında Ada'ya savaş uçakları göndererek karşılık vermesi bekleniyor.

Rum Savunma Bakanı Yannakis Omiru, tatbikata katılacak Yunan savaş uçaklarının Baf'taki Andreas Papandreu Hava Üssü'nü kullanacaklarını açıkladı. Yunanistan ve Rum Silahlı Kuvvetleri'nin bu tatbikatla her türlü tehdidi göğüslemeye hazır olduğu mesajını vereceğini öne süren Rum Bakan, ‘Ordularımız, sürekli olarak yüksek derecede tedbirli ve hazırlıklıdır. Bu durum, barışçıl seçenekleri desteklemektedir’ dedi.

Nikiforos tatbikatında, Rum Milli Muhafız Ordusu'nun elindeki tüm imkanların deneneceğini kaydeden Omiru, tatbikatın ‘gerçek savaş’ koşullarında icra edileceğini belirtti.

Rum gazetelerine göre, Yunan deniz, hava ve kara birliklerinin katılımıyla yapılacak tatbikatta Kıbrıs sorunundaki gerginliğin aniden tırmanması ve temas hattında çatışma çıkması durumunda alınacak tedbirler gözden geçirilecek, düşman geri püskürtülecek.

Senaryoya göre Meriç ve Ege'de Türklerle çatışmaya giren Yunan Silahlı Kuvvetleri, Ada'daki Yunan güçleri tarafından aktif olarak desteklenecek. Son bölümünü Yunan Savunma Bakanı Akis Çohaçopulos'un da izleyeceği Nikiforos tatbikatında, Yunan paraşüt birlikleri de atlayış gerçekleştirecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!