Nijer darbecileri kazandığına bin pişman

Güncelleme Tarihi:

Nijer darbecileri kazandığına bin pişman
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2013 00:00

İki yıl süren çatışmaların ardından Nijer’de yönetimi ele geçiren Albay Guamsia yanlıları, o kadar zahmete değip değmediğinden emin olamıyor.

Haberin Devamı

Orta Afrika ülkelerinden Nijer’de 2 yıl süren kanlı çatışmaların ardından geçen hafta ülkenin yönetimini ele geçiren Albay Guamsia yanlıları, şimdi de içine düştükleri boşlukla mücadele etmeye çalışıyorlar. Zafer kutlamalarının ardından, yüzde 90’ı çöl olan, fakir ve kimsenin haritada yerini bile bilmediği bir ülkenin yönetimi için iki yıl savaştıklarını yeni yeni fark ettiklerini belirten Albay Guamsia, “O ara gözümüz kararmış, çatışmanın tozu dumanı içinde, sıcağı sıcağına fark edememişiz. Şimdi ne yapacağımız hakkında açıkçası hiçbir fikrimiz yok” diyerek bir sonraki isyana kadar bir şekilde durumu idare etmeye çalışacaklarını ifade etti.

YENİ YÖNETİM SIKINTILI

General Jordan Niembe hükümetini devirerek Nijer’in yönetimini ele geçiren Albay Umaru Guamsia yanlılarının sevinç gösterileri bir süredir yerini derin bir sessizliğe bıraktı. İki yıl süren ve toplam 60 bin civarında insanın hayatını kaybettiği kanlı iç savaşın ardından ulaştıkları zaferi birkaç gün boyunca doyasıya kutlayan Guamsia yanlıları, bunca zahmetin altında petrol bile olmayan büyük bir çöl için olduğunu yeni yeni fark ederlerken, Albay Guamsia’nın bu sabah düzenlediği basın toplantısı moralleri iyice bozdu.

Haberin Devamı

‘BAŞIMIZA İŞ ALDIK’

Başkent Niamey’deki hükümet sarayında basın mensuplarının karşısına geçen Guamsia, dava arkadaşlarına teşekkür ederek başladığı konuşmasına şöyle devam etti:
“Yine savaşırken iyiydi, vakit geçiyordu ama şimdi ne yapacağımızı ben de bilmiyorum açıkçası. İki gündür kurmaylarımla beraber el elde baş başta oturuyoruz. Hazine desen kasada beş kuruş para yok ki onu bölüşelim. Daha bunun dışişleri var, maliyesi var, sağlık bakanlığı var. Her yer evrak, kâğıt. Durduk yere başımıza bi ton iş aldık. Hayır yani asker adamız, anlamıyoruz da. Elde keleş oturuyoruz öyle...”

‘AKLIMIZA BİR ŞEY GELMİYOR’

En başta isyanı çıkarırken başarılı olacağına pek ihtimal vermedikleri için iktidara biraz hazırlıksız yakalandıklarını samimiyetle itiraf eden Guamsia, “Yine de o kadar adam öldü, bari gelmişken ekonomik anlamda bir reform meform bir şeyler yapalım diyoruz fakat inanın aklımıza hiçbir şey gelmiyor. Aramızda bazı arkadaşlar “İhracata ağırlık verelim, tarıma abanalım” falan diye bir şeyler diyorlar da, nasıl olacak yani bu işler? Göz göre göre kendimizi kandırıyoruz. Hadi bir şeyler yaptık, iyi kötü bir işin ucundan tuttuk diyelim, yarın gelip kafamızı kesmeyecekleri ne malum? Öyle bekliyoruz işte çöllük yerde... Hayırlısı artık...” sözleriyle de içinde bulundukları durumu gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

Bir sonraki iç savaş için önemli tavsiyeler

Albay Guamsia, iki yıldır boşu boşuna ter döktüklerini düşündükçe sinirlerinin bozulduğunu belirtirken, kendilerinden sonra gelecek olan hükümete de tavsiyelerde bulunmayı ihmal etmedi:
“Yani işte manzara bu arkadaşlar. Boş yere kendinizi heder etmeyin diyeceğim ama biliyorum ne söylesem boş. Sırf can sıkıntısından kesin birileri yine bir iç savaş çıkaracak. Çıkarsınlar da zaten. Başka türlü vakit geçmiyo... Neyse, bizden sonra gelecek arkadaşlara tavsiyemiz, eğer yapabilirlerse bir ihtimal, planlı programlı bir şekilde gelsinler, ellerinde bir proje olsun. Ha biz yine sonuna kadar çatışırız onlarla da, hiç değilse sonunda elle tutulur bir şey çıksın ortaya. Ne için savaştığımız belli olsun en azından...”

Son dakika

Haberin Devamı

-Bir hafta içinde Öcalan’ın mektubunu Kandil’e, Kandil’in mektubunu Öcalan’a taşıyan BDP heyeti, tarafları WhatsApp seçeneğine ikna etmeye çalışıyor.
-Facebook kullanıcı adına TC ekleyen İbrahim Tatlıses, ‘Tchibo’ hesabından kahve satışlarına başladı.
-Futbolda Galatasaray’ı, basketbolda Efes’i devirerek Türkiye karşısında ciddi bir üstünlük kuran Real Madrid, Kütahya ve Emet’i resmen istedi.
-Türkiye’nin ‘zeki olup da çalışmayan’ ilk çocuğu olarak bilinen Hayri Ergül, ölümünün ikinci yıldönümünde mezarı başında anıldı.
-Bir meşrubat markasının milyon dolarlık reklam kampanyası daha yine gazoz kapağı biriktirmek üzerine kuruldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!