Nezihe Meriç’i kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Nezihe Meriç’i kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2009 00:00

ÖZDEMİR İnce, Salim Şengil’in ölümü üzerine yazdığı yazıda, ‘Nereye böyle Salim Amca’ diye sormuştu. Biz de, ‘Nereye böyle Nezihe Abla’ diyebiliriz demesine ama bu hiçbir şeyi değiştirmez artık. Çünkü, dün sabah, Türk edebiyatına o güzelim hikâyeleri armağan eden 84 yaşındaki Nezihe Meriç’i kaybettik.

Oysa, çok değil, 2007’de, Ülker İnce, Füsun Akatlı, Özdemir İnce, Celâl Soycan, Ahmet Ada, Aslı Şengil gibi isimlerle birlikte Nezihe Abla’ya verilen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü töreni için Mersin’deydik. Üstelik biz kendisiyle ilk kez Adana Havaalanı’nda yüz yüze gelmiştik ve hemen ‘Nezihe Abla’ oluvermişti işte. Eşi Salim Şengil’le birlikte bir edebiyatçı kuşağına omuz veren Nezihe Meriç ne yazık ki artık aramızda değil. Dostlarının ‘Nezim’ dediği Meriç’in cenazesi Perşembe öğle namazından sonra Bebek Camii’nden kaldırılacak. Meriç, bir süredir rahatsızdı.

Korsan Çıkmazı

1925’te Gemlik’te doğan Meriç, bir süre İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okudu. 1956’da Salim Şengil’le evlendi. Salim Şengil’in kurucusu olduğu Dost Yayınları’nın ve Dost dergisinin yönetiminde görev aldı. Korsan Çıkmazı ile 1962 TDK, Bir Kara Derin Kuyu ile 1990 Sait Faik, Yandırma ile 1998 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü, 2007’de ise Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nü aldı. Eserlerinden bazıları: Bozbulanık, Topal Koşma, Menekşeli Bilinç, Dumanaltı, Bir Kara Derin Kuyu (hikâye), Korsan Çıkmazı, Boşlukta Mavi (roman).
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!