"New York'taki zirve için hazırız"

Güncelleme Tarihi:

New Yorktaki zirve için hazırız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2012 14:47

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafının 22-24 Ocak'ta New York Grentree yapılacak Kıbrıs zirvesine çok hazırlıklı bir şekilde katılarak, tıkanıklık yaşanmaması için elden gelen gayreti göstereceğini söyledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Grentree zirvesi öncesi yapılan son liderler görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı'na dönüşünde yaptığı açıklamada, bugün Greentree zirvesi öncesi son liderler görüşmesini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Tabii ki özel temsilcilerimiz Salı, Çarşamba ve Perşembe günü bir araya gelerek bilgimiz dahilinde bazı konuları yakınlaştırmaya veya bazı başlıkları kapatmaya çalışacaklardır” dedi.

Bugün çok olumlu bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Eroğlu, Greentree öncesi yapılması gerekenlerle Greentree'de yapılması gerekenlerin değerlendirildiği toplantıda her iki tarafın da görüşlerini ortaya koyduğunu söyledi.

BAN'IN MEKTUBU

Cumhrubaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Cumartesi günü liderlere gönderdiği mektuba da değinerek, mektubu, özellikle “sona gelindiğine” dikkat çekmesi açısından çok olumlu bulduklarını söyledi. Eroğlu, “Genel Sekreterin bize göndermiş olduğu mektuptan memnun olduğumuzu söyleyebilirim" dedi.

Haberin Devamı

Genel Sekreter'in mektubunda son aşamaya gelindiğini ve çoklu konferans yapılması gerektiğini çok net bir şekilde ortaya koyduğuna dikkati çeken Eroğlu şöyle konuştu:

“Biliyorsunuz Rum tarafı zaman limiti konulmasından her zaman şikayetçidir. Ancak Genel Sekreter Rumların AB dönem başkanı olacağı tarihin, son tarih olduğunu açık ve net bir şekilde ifade etmektedir. Bu mektupta son aşamanın bütün unsurları belirlenmiştir. Biz bu noktada çok taraflı toplantı gerçekleşmeden önce üzerimize düşenleri yapma gayreti içerisinde olacağız.

Bu mektupla önümüzü daha net gördüğümüzü söyleyebilirim. Çünkü yıllardan beridir devam eden müzakerelerde bir zaman limiti olmamıştır. 1963 olaylarının ardından 1968'de başlayan görüşmeler hala devam etmektedir. Ama Rum tarafı bugün hala zaman limiti konmadan görüşmelerin devam etmesini istemektedir. Ama takdir edersiniz ki her iki halk da bu müzakerelerin seyrinden yorulmuştur.”

Eroğlu, “Artık bir sona varmak gereğini bizim düşündüğümüz gibi Sayın Genel Sekreter de düşünmüş ve mektubu ile ortaya koymuştur. Dolayısıyla bu bizi memnun eden bir durumdur” dedi.

Haberin Devamı

Cevabi mektubu önümüzdeki günlerde Genel Sekreter'e göndereceklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk tarafının Greentree zirvesine çok hazırlıklı şekilde gitmek için hazırlıklarını sürdürdüğünü söyledi. Eroğlu, “Bu çalışmalarımızın çok faydalı olacağını ve Greentree'de tıkanıklığa sebep olmamak için elimizden gelen gayreti ortaya koyacağımızı ifade etmek isterim” dedi.

"GREENTREE ZİRVESİ ERTELENSİN İSTEMİYORUZ"

Başbakan İrsen Küçük'ün bir Rum gazetesine verdiği demeçte, “Greentree zirvesinin ertelenmesine” yönelik ifadesini gördüğünü de ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Kıbrıs Türk tarafının politikası Greentree zirvesinin ertelenmesi şeklinde değildir” dedi.

Haberin Devamı

Rum gazetesi için yapılan mülakatta yanlış bir tercüme yapılmış olabileceğini tahmin ettiğini ifade eden Eroğlu, “Sayın Başbakan Greentree'ye gitmemiz gerektiğini, bu zirvenin kaçınılmaz olduğunu biliyor. Ertelenmesinden bahsetti. Sayın Başbakan'ın söylediği tahmin ederim ki yanlış tercüme edilmiştir. Yoksa Sayın Başbakan bizim politikamızı gayet iyi bilmektedir. Halkımızın da zaten bu konuda aksi bir düşüncesi yoktur. Greentree zirvesi mutlaka yapılması gereken bir zirvedir. Dolayısı ile dediğim gibi bir yanlış tercüme olabilir diye düşünüyorum” diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un daveti üzerine 20 Ocak'ta New York'a gidecek.

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 19 Ocak Perşembe akşamı İstanbul'a gidecek olan Cumhurbaşkanı Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu, 20 Ocak Cuma günü İstanbul'dan New York'a hareket edecek.

Eroğlu, 22-24 Ocak'ta, beşinci kez BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile üçlü zirvede bir araya gelecek. Zirve, New York yakınlarındaki Grentree'de yapılacak.

27 Ocak Cuma akşamı adaya dönmesi beklenen Cumhurbaşkanı Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu'na, New York ziyaretinde Cumhurbaşkanı'nın Özel Temsilcisi Kudret Özersay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Müzakere Heyeti Üyesi Güneş Onar, Mülkiyet Uzmanı Serden Hoca ve Müzakere Heyeti Üyesi Oğuzhan Hasipoğlu eşlik edecek.

Haberin Devamı

YÖNETİM, MÜLKİYET, TOPRAK KONULARINDA UZLAŞILAMIYOR

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ise, Kıbrıs müzakerelerinde ele alınan “yönetim, mülkiyet ve toprak” başlıklarında taraflar arasında ciddi görüş ayrılıklarının devam ettiğini söyledi.

Rum radyosunun haberine göre Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, geçmişteki görüşmelere benzer bir görüşme olduğunu ifade ederek, Grenteree'de yapılacak sürecin ele alındığını belirtti.

Yönetim, mülkiyet ve toprak başlıklarında taraflar arasında ciddi görüş ayrılıklarının devam ettiğini belirten Hristofyas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un New York davetini reddetmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!