New York’u uyutmayan mega-tsunami korkusu

Güncelleme Tarihi:

New York’u uyutmayan mega-tsunami korkusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2001 01:46

Bilim adamlarının senaryolarına Cumbre Vija Volkanı'nın infilak etmesi halinde, dünya en büyük tsunami faciasını yaşayacak.

100 metreyi aşan dev dalgalar ABD, İngiltere, İspanya ve Portekiz sahillerini yutacak. Bütün büyük kentler, mega-tsunaminin yıkımına uğrayacak.


Kıyamet senaryosu, California Üniversitesi araştırmacılarından Steven Ward tarafından hazırlandı. Bilgisayar simulasyon programıyla Kanarya Takımadaları'ından La Palma Adası'ndaki Cumbre Vieja'nın faaliyete geçmesi halinde, dünyanın büyük tsunami faciasını yaşayacağını açıkladı.

Bilim adamlarına göre en son 1949 yılında harekete geçen Cumbre Vieja Yanardağı'nın sağ bölümü gevşek kayalıklardan oluşuyor. Yanardağ faaliyete geçtiği durumda bu gevşek doku harekete geçip, okyanus zemininde yaklaşık 60 km'lik bir toprak kayması oluşturacak. Bu da dipteki suları iterek dev dalgalar oluşturacak. Dev dalgalar, ABD'deki tüm santralların altı ayda ürettiği enerjiye eşit bir enerjiyle okyanus dibinde saatte ortalama 700 km hızla harekete geçecek.

İLK DARBE PORTEKİZ'E

İlk dalganın oluşmasından bir saat sonra dev dalgalar, Afrika'nın batısına, üç saat sonra 20 metre yüksekliğinde dalgalar İspanya ve Portekiz, altı saat sonra 14 metrelik dalgalar İrlanda ve İngiltere'ye, 9 saat sonra ise 50 metrelik dalgalar Florida sahillerine ulaşacak. Ve kimi zaman yüksekliği 100 metreye ulaşan dev dalgalar oluşacak. Bazı bölgelerde dalgalar 16 km kadar karadan içeri girecek.

Tsunami'nin Florida ve New York'un alçak kesimlerini yerle bir etmesi bekleniyor. Azgın dalgalar önüne geleni yutup sürükleyecek. İngiltere'ye ulaşacak dalgaların nisbeten küçük olmasına rağmen sahilde oluşturulan bentleri yıkabileceği belirtildi. Doğal afetin Atlantik Okyanusu'nun iki yakasında da çok sayıda can kaybına ve trilyonlarca dolarlık zarara neden olabileceği vurgulandı.

Bilim adamlarına göre bilgisayar programının ortaya koyduğu bu felaket, yakın bir gelecekte her an gerçekleşebilir. Cumbre Vieja en son 1949 yılında faaliyete geçti. İstatik bilgilere göre volkan, yüzyılda ortalama iki kez patlıyor. Ancak uzmanlar, büyük patlama öncesinde küçük sarsıntılarla volkanın, felaketi haber vereceğini tahmin ediyorlar. Uzmanlar bu nedenle La Palma'ya daha iyi erken uyarı sistemi kurulması gerektiğini söylüyorlar.


Dev dalgalar, savaş gemisini karadan 3 kilometre içeri taşıdı

Pasifik Okyanusu'nun dibindeki volkanlar sık sık tsunamiye neden oluyor. Son 100 yılda Japonya, Hawai, Alaska, Şili, Nikaragua ve Yeni Gine'de birçok tsunami meydana geldi ve binlerce insan öldü. En büyük tsunamilerin bazıları şunlar:

En korkunç tsunami facilarından biri 1792 yılında Japonya'daki Unzen Volkanı'nın patlayıp okyanusa göçmesi üzerine yaşandı. 100 metre yüksekliğindeki dev dalgalar 15 bin kişinin ölümüne yol açtı.

1868 yılında Peru'da yaşanan tsunami faciasında 10 bin kişi öldü. Dalgalar bir Amerikan savaş gemisini karanın 3 km içerisine taşıdı.

1883 yılında Endonezya'daki Krakatoa Volkanı'nın patlaması ve oluşan tsunami sonucu Cava ve Sumatra Adaları'nda toplam 36 bin kişi hayatını kaybetti.

1896 yılında derin sularda avlanan Japon balıkçılar avdan geri döndüklerinde evlerinin yerle bir olduğunu gördüler. Deniz dibinden gelen dalga balıkçılara zarar vermemiş, ancak tsunami faciasında 26 bin kişi ölmüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!