Netscape sona yaklaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Netscape sona yaklaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2003 10:20

Netscape’in sahibi AOL, ünlü tarayıcının yeni versiyonları üzerinde çalışan elemanların çoğunu işten çıkardı. AOL, markayı canlı tutacaklarını ve eski versiyonları destekleyeceklerini fakat piyasaya yeni ürün sürmeyeceklerini açıkladı. İşten çıkarılan elemanların birçoğu Netscape’in gelişimini devralan Mozilla Foundation’a geçti. AOL eleman çıkarmadan önce Netscape tarayıcı ekibine 50 kişi almıştı.

Haberin Devamı

BBC'nin web sitesindeki habere göre, AOL 1998’de Netscape’i alarak yazılım şirketinin sahibi oldu.  1994’te kurulan Netscape tarayıcının ilk versiyonlarını aynı yılın ekim ayında ücretsiz olarak piyasaya sürüldü ve kısa sürede çok sayıda hayran ve kullanıcı kazandı.

Tarayıcı, Illınois Üniversitesi’nden Marc Anderseen ve diğer öğrencilerin çalışmaları sonucunda üretildi. Anderseen mezun olur olmaz Jim Clark’la birlikte Netscape’i kurdu ve tarayıcının ticari bir versiyonunu üretmek için çalışmaya başladı. Vint Cerf ve Bob Khan internet protokolünü tanımladı, Tim Berners-Lee internetin karmaşıklığını gizlemek ve bir siteden diğerine kolay geçişi sağlamanın yolunu buldu, fakat interneti halka tanıtan Mosaic ve Netscape’di.

Web sitelerinin 1990’lardaki halini taklit eden tarayıcılar kullanan siteleri ziyaret ederek internetin o zamanlar neye benzediğini görmek mümkün.

Haberin Devamı

Tarayıcının popüler olduğu 1995’te Netscape Amerikan borsasına başarılı bir giriş yaptı. Fakat 1998’in sonunda, Microsoft kendi tarayıcısı Internet Explorer’ın Windows’la birlikte reklamını yapınca Netscape zarar görmeye başladı. Şu anda Internet Explorer tarayıcı piyasasının % 96’sını elinde tutuyor.

AOL Netscape’in sahibi olmasına rağmen, Microsoft’un Internet Explorer’ına benzer tarama araçları yapmayı tercih etti.

Netscape AOL’un bir parçası olunca tarayıcının belleği de kendi gelişme programını başlatan Mozilla adlı bir kuruluşa geçti. AOL, Eski Netscape çalışanlarını işe alan Mozilla Foundation’ı desteklemek için gruba alan adları, ticari marka ve fikrî mülkiyetle beraber 2 milyon dolarlık yardım yapacağını açıkladı .Mozilla şimdiden kendi adını taşıyan bir tarayıcı üretti ve bir bellek geliştirerek gelişmelerine katkıda bulunmak isteyen herkesin kullanımına sundu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!