'Neşeli mozaik' için makale yazılıyor

Güncelleme Tarihi:

Neşeli mozaik için makale yazılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2016 23:08

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Türkiye ile İran arasındaki turizm ilişkilerine ivme kazandırmak için gittiği İran gezisinin dönüşünde bir grup gazeteci ile bir araya gelerek, İran’da bulunduğu turizm temaslarından, kültürel alanda yapılan çalışmalara kadar pek çok konuda bilgi verdi.

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Hatay’da bulunan ve üzerinde, “Neşeli ol, hayatını yaşa” yazılı olduğu ileri sürülen mozaik ile ilgili olarak kazı danışmanı Doç. Dr. Hatice Pamir’in bilimsel bir makale hazırladığını belirterek şunları söyledi; “Bir arkeolog gözüyle kazı yapanlar yorumbilim açısından baktıklarında ‘Neşeli ol hayatını yaşa’ gibi bir anlam çıkarmışlar. Burada bu anlam yok diye bir karşı tez de ortaya konabilir. Makale yayınlandığında detaylı şekilde bilimsel çerçevede bu ortaya çıkacak. Ama orada kıymetli olan şey şu. Hatay’dan başlayan Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş’a uzanan bir mozaik yolu var. Bir dönemi anlatması açısından da bu mozaikler son derece önemli. Yani hem Antep’de Zeugma, hem Urfa’da Haleplibahçe, şimdi Kahramanmaraş’da Germanika antik kenti... Kahramanmaraş’taki de ortaya çıktıktan sonra biz yeni bir turizm ürününe kavuşacağız. Bizim bir mozaik yolu projemiz olacak. Aslında biz burada birçok ürünü ve birçok hikâyeyi de birleştirmiş oluyoruz.”

MİLYON TAŞI’NIN HİKÂYESİ YAZILACAK
“Sultanahmet’teki ‘Milyon Taşı’ tek başına devasa bir hikâye barındırıyor. Roma onu oraya dikmiş. ‘Burası, sıfır noktası. Dünyanın merkezi de burasıdır’ demiş. Onunla ilgili de bir hikâye düşünüyoruz. Hikâyeleştiremediğimiz hiçbir şeyi anlatamıyorsunuz. Ancak hikâyesi olduğu zaman insaların ilgisini ve dikkatini çekiyor.”

TELİF DÜZENLEMESİNDE AB STANDARDI
“Telif hakları yasa çalışması kapsamında meslek birlikleri ile sürekli görüşüyoruz. Belirli bir noktaya geldik. Sinemadan müziğe, edebiyattan diğer alanlara telifte bir standart getiriyoruz. AB standartlarında, yeni bir düzenleme yapıyoruz. Orada hem korsanı önlemek hem de telif eser sahibinin hakkını koruyacak bir sistem kurmak istiyoruz. Son bir kez daha meslek birlikleriyle bir araya gelip nihai halini vereceğiz. Özellikle internet üzerinden yaşanan dijital platformlarda yaşanan telif sorununu çözmek için de bir sistem getiriyoruz.”

İRAN’LA HİKÂYEMİZ ORTAK
İran ile olmasını istediğimiz konuların hemen hemen tamamı mutabakat metninde yer aldı. Yani yeni ürünler, yeni pazarla oluşturma, tanıtım konularında ortak hareket edeceğiz. Mardin, Van, Urfa ve Tahran’ı İran ile birlikte ortak planlayacağız. Hem charter hem de tarifeli seferlerin arttırılması, turist sayısının arttırılması konularında ortak bir mutabakata vardık. İran’ın elinde çok güzel turizm ürünleri var. İran’ın kendine özgü sineması, kendine özgü bir sanatı var. Bizim de İran’la birçok ortak değerimiz var. Yani hikâye ortak. Dolayısıyla o ortak hikâyeyi dünyaya birlikte sunmak istiyoruz. Bu aynı zamanda küresel ölçekte bir yumuşak güç oluşturmak anlamına da geliyor. Şadi Şirazi ile ilgili, Hafız’la ilgili uluslararası ortak etkinlikler yapabiliriz, mesela Mesnevi okuma konusunda ortak etkinliklerimiz olabilir. Ziyaretimizde, 170 yıl önce Osmanlı süsleme sanatının unsurları kullanılarak yazılmış bir Kuran-ı Kerim gösterdiler. ‘Biz bunu, bugüne kadar kimseye açmadık ama bunun tıpkı basımını birlikte yapabiliriz’ dediler. Aynı şekilde kâğıt restorasyonu çok önemli. İki komisyon kurduk ortak çalışmaların yürütülmesi için. Aynı zamanda Türk yatırımcıların İran’da 10 yeni otel yapmalarını da istiyorlar.”

BAKMADAN GEÇME!