Neron nöbeti

Güncelleme Tarihi:

Neron nöbeti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Aydın'a yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta, 470 haneli, 2 bin nüfuslu, huzur dolu Donduran Köyü'nü tedirgin eden yangınlar, bir ay önce Rıza Çulha'nın samanlığının yanmasıyla başladı. Bu yangının nedeni araştırılırken, art arda İhsan Akyol, Akın Balaban, Hasan Irmak, Mehmet Ali Alkaya, Mustafa Eren ve Bünyamin Türkoğlu'nun da ahırları, samanlıkları ya da ot depoları ateşe verildi.

YAKARIM YIKARIM

Köylülerin ‘‘piroman’’ Roma İmparatoru Neron'dan esinlenerek ‘‘Donduran'ın Neron'u’’ adını verdiği esrarengiz kundakçı, ahırını yaktığı Hasan Irmak'ın evinin karşısındaki Hidayet Çoban'ın kapısına bıraktığı notta ‘‘Yakarım, yıkarım’’ diye yazdı, Muhtar Ali Kara ve Şevket Koç'a da ‘‘Tedbirinizi alın’’ mesajı verdi. Meçhul kundakçı ‘‘Üç Silahşörler’’ takma adını kullanıyor ve anlaşılamayan üç imza atıyor.

SİMSİYAH GİYİNİYOR

Meçhul kundakçı, geçtiğmiz günlerde bir ahırı yakmak için çıktığı çatıda ahır sahipleri tarafından görüldü. Tepeden tırnağa siyahlar giyinen, yüzünü de siyah bir örtüyle kapatan ‘‘Neron’’ ahır sahiplerinin ‘‘Yetişin’’ diye bağırıp yardım istemesi üzerine kaçarak karanlıkta izini kaybettirdi.

ER GEÇ YAKACAĞIM

Donduran Neron'u, ahırını yanmaktan kurtaran köylünün evini telefonla arayarak ‘‘Hiç boşuna sevinme, er geç ahırını yakacağım’’ deyip telefonu kapattı. Köylüler, siyah maskeli kundakçıyı yakalamak için silahlanıp nöbete başladılar. Gece gündüz köye hakım noktalarda av tüfekleriyle kadın erkek sırayla nöbet tutuyorlar. ‘‘Neron’’ korkusu, çocukları da derinden sarstı. Ruh sağlıkları bozulan çocukların geceleri uyumakta güçlük çektikleri belirtildi.

30 ŞÜPHELİYE İNCELEME

İşin tuhaf yanı meçhul kundakçı, pamuk depolarına dokunmuyor. Yakmak için samanlık ya da ahırları seçiyor. Kundakçının büyük olasılıkla aynı köyden olduğu, bu nedenle alınan önlemleri de hemen duyduğu kanaatine varıldı. Yenipazar Jandarma Bölük Komutanlığı, şüpheli 30 kişinin parmak iziyle yazı örneğini aldı. ‘‘Neron’’un bıraktığı mektupla karşılaştırılmak üzere Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Labrotuvarı'na incelenmek üzere gönderildi. Gece devriyeleri de artırıldı.

MUHTARIN KORKUSU

Yangınlara ilk müdahale eden kişilerden olduğu için ‘‘Neron'un kara listesine’’ aldığın söyleyen köy muhtarı Ali Kara, ‘‘Sadece ot yakma hastalığı var. Yangınlar genellikle gece 01.00-03.00 arasında çıkıyor. Nüfus sayımı günü de boş durmadı. Sadece o gün akşam namazı sonrası yangın çıkardı. Köyümüzün bunca yıllık tarihinde böyle bir olaya ilk kez rastlanıyor. Değişik yerlerde oturanların damlarını, otlarını yakıyor. Köylüyü de çok iyi tanıyor. İsimlerini yazdığına göre içimizden biri olsa gerek’’ dedi.

Neron kimdir

Latince adı Lucius Domitius Claudius Nero. Milattan sonra 37 ve 68 yılları arasında Roma İmparatoru oldu. İlk yılları son derece başarılı ve ölçülü geçen Neron, halkın büyük sevgisini kazandı. Ama daha sonra psikolojik rahaksızlık görüldü ve zamanla da arttı. Zalim ve zevk düşkünü bir insan oldu. Özellikle Hıristiyanlara yaptığı zulümle tanındı. Milattan sonra kendisine karşı yapılan bir ayaklanmadan kurtulmak için Roma'dan keaçtı ve intihar etti. Başkent Roma'da 64 yılında çıkan ve yüzlerce Hıristiyanın öldürülmesine neden olan ünlü yangınını Neron'un çıkardığı ve Roma yanarken lir çaldığı rivayet edilir. Neron'un adı, daha sonraları ‘‘piromani’’yle birbikte anılır olmuştur.

Piromani nedir

Bazı insanlarda görülen ve kişiyi yangın çıkarmaya, ateş seyretmeye iten dayanılmaz arzu. Bir tür ruhsal bozukluk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!