Nemrut'ta ayıp sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Nemrutta ayıp sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın 8'inci harikası olarak kabul edilen Nemrut Dağı'ndaki tarihi anıtların kaderine terk edilmişliği sürüyor. Apollon'un başıyla yerli yabancı yüzlerce kitabı süsleyen Aslan Horoskopu, hâlâ devrildiği yerde duruyor.

Her yıl binlerce turistin görmek için can attığı 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı'nda bulunan 2 bin yıllık tanrı heykelleri, rölyefler, kabartma ve yazıtlar yetkililerin duyarsızlığı yüzünden yokolmaya yüz tuttu. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen ve ellerindeki broşürlerde yeralan eserleri görmek için Nemrut Dağı'na çıkan turistler, gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar.

DENETİM YOK

Nemrut Dağı'nın batı terasında bulunan ve dünyanın en eski horoskopu olarak kabul edilen Aslan Horoskop'u, 2 yıldır devrildiği yerde duruyor. 6 ay önce Apollo Mitras'ın devrilen başı halen düzeltilmediği gibi, taban kenarlarına çakıl taşlarıyla destek yapılarak ayakta tutulan güç tanrısı Herkül de aynı akıbete uğramak üzere. Nemrut'ta heykellerin yanısıra bir çok kabartma da bakım yapılmadığı için dökülüyor. Tarihi anıtları yılda bir kez olsun denetleyen, envanterini yapan, ne durumda olduklarını tespit eden yetkili bir kişi bile yok.

BEKÇİNİN ÇABASI

Tarihi anıtlara gösterilen ilgisizlik, turistlere yol gösterecek tabelalara bile yansımış. Nemrut Dağı'nın çeşitli yerlerinde bulunan tabelalar, yerde destek taşlarıyla ayakta tutulmaya çalışılıyor. Bekçi Osman Yetkin, tarihi eserlere sahip çıkan tek kişi. Nemrut Dağı'nda üzerinde ‘‘müze’’ yazan, derme çatma bir kulübede, geci gündüz görev yapan bekçi Yetkin, devrilmek üzere olan tonlarca ağırlıktaki eserleri ayakta tutabilmek için, bildiği yöntemlerini uyguluyor. Devrilmek üzere olduğunu gördüğü heykelin altını taşlarla dolduruyor.

Kâhta Turizm Danışma Müdürü Mahmut Aslan, kaymakamlık aracılğıyla valiliğe 6 Aralık 1996 tarihinde bir yazı göndererek uyarıda bulunduklarını söyledi ve ‘‘Korumadan mahrum bırakılan bu hazineler, bilinçsiz, sorumsuz ve cahil kişilerce bu hale getirildi’’ dedi.

NEMRUT'A ALERJİ

Mahmut Aslan, tarihi eserlere sahip çıkılmaması konusunda Kaymakamı Arif Yıldırım, Vali Kadir Çalışıcı ve Kültür Müdürü Mustafa Sucu'yu eleştirdi. Turizmle ilgili çalışma yapılmaması için kendisine kaymakam tarafından baskı yapıldığını kaydeden Mahmut Aslan, ‘‘Kaymakam Arif Yıldırım beni defalarca ikaz ederek ‘Turizmle uğraşırsan, faaliyet gösterirsen gidersin. Çocuklarını düşün, çalışma yapma’ dedi. Tayinimin çıkarılması için yazı yazdı’’ dedi. Aslan, bölgedeki olaylar nedeniyle Nemrut'u gezen turist sayısının 1992 yılında 5 bine kadar düşünce, turizmin gelişmesi için Uluslararası Kahta Kommegene Festivali düzenlendiğini söyledi.

Aslan, ‘‘Bu festival geçen yıla kadar aynı isimle yapıldı ve gelen turist sayısı 75 bine yükseldi. Ancak bu yıl, festivalin isminden Kommegene ismi çıkarıldı. Vali Kadir Çalışıcı bir televizyon programında yaptığı konuşmada, festivalin Kommegene ismi ile yapılamayacağını söyledi. Kommegene ismine bazı yetkililer tarafından defalarca ‘Gavur ismidir’ denilerek tepki gösterildi. kültür müdürü ve diğer yetkililer, Nemrut isminden, Kommegene isminden alerji duyuyorlar’’ dedi.

Heykel nerede

Nemrut Dağı'nın doğu terasındaki heykellerden birisi, bugün devrilmiş durumda... Tarih ve doğa harikası dağın başka bir ülkede bulunması durumunda, hem ülkeye milyarlar kazandırılacağı, hem de çok güçlü propaganda yapılacağı söyleniyor.

En eski horoskop

Dünyanın en eski horoskobu olduğu söylenen Nemrut Dağı'ndaki aslanlı horoskop heykeli, tam üç yıldır kaldırılacağı zamanı bekliyor.Yörede yaşayan kvöylü vatandaşlar anıtlara sahip çıkarken yetkili kişilerin hiçbir girişimde bulunmamaları ve Adıyaman'da turizmin gelişimini engellemeye çalışmaları tepki çekti.

Herkül devrilmek üzere

Nemrut Dağı'ndaki ünlü Herkül başı da çok yakında devrilecek. Ören yerindeki bekçinin altına koyduğu taş desteklerle ayakta durabilen Herkül'ün diğer devrilen heykellerin acı sonundan kurtulabilmesi, duyarlı yetkililere bağlı.

Fedakar bekçi

Yetkili makamları işgal edenler, ufak ve çapsız politik oyunlar peşinde koşarken bekçi Osman Yetkin, derme çatma kulübesinde barınarak Nemrut'taki anıtları fedakarca korumaya çalışıyor.

Apollo heykeli devrildikten sonra, çeşitli basın organlarında haberleri yer aldı. Hürriyet Gazetesi ise konuyu birinci sayfasından işledi. Ama değişen bir şey yok. Apollo, devrildiği günkü gibi aynen duruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!