Nem, çekilmez oldu

Güncelleme Tarihi:

Nem, çekilmez oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Son günlerde yaşadığımız cehennem sıcaklarının nedeni, havadaki yüksek nem oranı... Yüksek nem nedeniyle hava sıcaklığı da olduğundan fazla hissediliyor. Örneğin, 34 derecelik sıcaklık yüksek nem oranı nedeniyle 43 derecelik sıcaklık etkisi yapıyor.

İstanbul, görülmemiş günler yaşıyor. İşimizde, evimizde bunalıyoruz. Deliksiz uyuma alışkanlığı olanlar bile yataklarında dört dönüyor, 3-5 kez sıkıntıyla uyanıyor. Kan, ter içinde kalıyoruz, boğuluyoruz.

Aslında görülmemiş olan sıcak değil; ısının nemle birleşmesi. Yani hayatımızı sıcak ve beraberindeki nem çekilmez kılıyor, neredeyse cehenneme çeviriyor. Yoksa İstanbul 34 derecelik sıcak havayı ilk kez görmüyor. Ama nem yüzünden 34 derecilik sıcağı 43 derece olarak yaşıyoruz. Sıcağın dayanılmazlığı, nemle birleşmesinden kaynaklanıyor. İstanbul'da bu derece yüksek ısıyla, yine geceleri yüzde 96'ya varan yüksek nemin ilk kez bir araya gelmesi herkesi perişan ediyor.

Yüksek nem, sıcaklığı vücudumuzda daha yüksek derecede hissetmemize neden oluyor. İTÜ Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Şen, yaşadığımız cehennem sıcağının nedenini şöyle açıklıyor:

‘‘Hava sıcaklığında asıl sorun havadaki nem. Gün içinde nem oranı yüzde 50'yi geçerse vatandaş havayı daha sıcak gibi hissediyor. Eğer 32 derecede dış hava sıcaklığı ve yüzde 70 nem varsa sıcaklığı 41 derece hissedersiniz. 33 derece olursa 46 derece hissedersiniz. Bu hesaba göre dün İstanbul'da ölçülen en yüksek değer olan 34 derece, ortalama yüzde 54 nem oranıyla birleştiğinde hissedilen sıcaklık 43 dereceye ulaşıyor. Yeni İstanbullular havadaki yoğun nem nedeniyle dün 43 derecelik sıcaklık hissettiler. Oysa dışarıdaki sıcaklık 34 dereceyi geçmedi. Bağıl nem oranı yüzde 70'e çıksaydı İstanbullular 50 derecelik kavurucu bir sıcaklık hissedeceklerdi. İşte son zamanlarda tüm Türkiye'yi rahatsız eden hava koşullarının gerçek nedeni bu. Meteoroloji, raporlarında dış hava sıcaklığının yanında hissedilen sıcaklığı da vermeli.’’

Hastanelere başvuru arttı

Aşırı hava sıcaklığı ve nem, insanları perişan edip, çalışamaz duruma getirirken, kalp hastalarını, astımlı ve yüksek tansiyonluları hastanelik etti. İstanbul İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Salman, günlerdir, 30 derecenin üstünde seyreden sıcaklar ve yüzde 90'lara ulaşan nem nedeniyle, İstanbul hastanelerinde, bu hastalıklarda normalin üstünde artışlar görüldüğüne, dikkati çekti. Dr. Mehmet Salman, özellikle gündüzleri sıcaklığın en yüksek olduğu 11.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkan bu hastaların mevcut şikâyetlerinde ciddi artışlar olduğunu belirtti ve şu bilgileri verdi: ‘‘ Sıcağın ve aşırı nemin etkisiyle kalp çalışmalarında sıkıntı duyup rahtsızlananlara, astım krizleri görünenlere, tansiyonları artanlara gerekli bakım ve tedavi uygulanıyor. Gerekirse oksijen veriliyor. Kimi ayakta tedavi ediliyor. Kiminin de tedavisi yatırılarak sürdürülüyor. Sıcak ve nem nedeniyle, bu hastalıklarda çok büyük olmamakla birlikte, normalin üstünde, artışlar söz konusudur.’’

İstanbul Üniversitesi Acil Dahiliye Sorumlusu Prof. Dr. Kerim Güler de ‘‘Servisimize müracaat eden kalp, böbrek, besin zehirlenmesi ve güneş çarpmalarına bağlı hasta sayılarında büyük artış görülmektedir. Sıcaklarla birlikte aşırı nem, hipertansiyonu ve kalp yetmezliği olan hastaların durumunu kötüleştirmektedir. Böyle hastalar öğle satlerinde kesinlikle dışarı çıkmamalıdır. Terlemelerin sık olduğu durumlarda böbrek hastalarının sağlık durumu da kötüleşiyor. Aşırı sıcaklardan dolayı besinlerde de bozulmalar oluyor, buna bağlı olarak besin zehirlenmesi ve ishal vakaları meydana geliyor. Son günlerde ishalden gelen hasta sayısında büyük bir artış görülmektedir’’ dedi.

Havalar böyle sürecek

İstanbulluları bezdiren sıcak ve nem önümüzdeki günlerde de devam edecek. İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 11 Ağustos'a kadar geçecek süreyi kapsayan tahminlerine göre Doğu Karadeniz'in doğusu dışında tüm bölgelerde, hava parçalı bulutlu ve mevsim normallerinin birkaç derece üzerinde olacak. Yetkililer, asıl sorunun nem ve sıcağın aralıksız devam etmesinden kaynaklandığını söylediler. Temmuz ayının 20.3 minimum sıcaklık ortalamasının uzun yıllar ortalaması 18.3'ten sadece 2 derece yüksek olduğunu belirten yetkililer, ‘‘Ancak minimum sıcaklık 24 Temmuz'dan beri 22 derecenin altına düşmedi. 25 Temmuz'da gündüz yüzde 75 olan nem oranı da yüzde 60 ile 75 arasında değişiyor. Güneşin batması sonra, 24.00-08.00 saatleri arasında ise yüzde 96'lara kadar yükseliyor’’ dediler. Yetkililer, İstanbul sıcaklık ve nemin yanı sıra son yılların en kurak yazını da geçirdiğini belirterek, kente, 1 Temmuz'dan beri sadece 3 gün yağmur yağdığına dikkat çektiler. İstanbul'da dün sıcaklık 33 derece, nem oranı ise gündüz yüzde 61 oldu.

Sıcaktan korunma önerileri

Doktorlar, sıcaklar ve yüksek nemin devam ettiği bu günlerde, herkes için uyarılarını şöyle sıraladılar:

Mümkün olduğu kadar aşırı hareketten kaçının. Sık sık ılık duş alın.

Duş yapamıyorsanız, başınıza, yüzünüze, el ve bileklerinize bol bol soğuk su serperek, ferahlayıp, serinlemeye çalışın.

Su ve benzeri hafif içecek ve yiyeceklerle beslenin. Ağır yemeklerden uzak durun. Az yiyin. Bu sıcaklarda, kalbi ve mideyi yormayın.

Terleyip, rüzgâra çıkmaktan sakının.

Perdelerinizi sıkı sıkı kapayarak, fazla güneşten korunun. Güneşin, en iyi dost olduğu kadar, en güçlü bir düşman da olduğunu unutmayın.

Yüksek tansiyonunuz yoksa, sık sık tuzlu ayran için. Güneşin etkili olduğu saatlerde sokağa çıkmayın. Sokağa çıkarken, yanınıza bir şişe su alın.

Şemsiyeli koruma

İzmir Otomobil Kulübü tarafından düzenlenen Balkan Motosiklet Şampiyonası'nın üçüncü ayağı renkli görüntülere sahne oldu. Pınarbaşı Pisti'nde 3 gün süren yarışlarda Türkiye'nin yanı sıra Bulgaristan, Romanya, Yugoslavya ve Makendonya'dan 37 pilot yarıştı. Yarışçıların motorları ve giysilerinin yanı sıra Bulgar hostesler dikkat çekti. Start öncesi yarışçıları şemsiyeleriyle güneşten koruyan Balint Andrea ve Maria Raicheva, güzellikleriyle dikkat çekti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!