Ne nerede

Güncelleme Tarihi:

Ne nerede
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 1997 00:00

ANKARA
Haberin Devamı

Resim sergileri

Akpınar Sanat Galerisi, ressam Sabri Akça'nın yağlı ve sulu boya çalışmalarını sergiliyor. Sergi, 3 Ocak tarihine kadar açık kalacak.

Emil Schumacher resimleri de Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi'nde hafta içinde görülebilir. Mustafa Toprak resim sergisi Milli Piyango Talih Kuşu Sanat Galerisi'nde Nevin Çokay'ın resimleri ise Helikan Sanat Galerisi'nde sergileniyor.

İZMİR

Festival geldi

Dünyanın tek gezici film festivali ‘‘Avrupa Filmleri Festivali’’ İzmir'de. Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği'nin kültür etkinlikleri içinde yer alan festival 12-17 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Gezici festival, Fransız Kültür Merkezi salonunda yönetmenliğini Marion Vernoux'un yaptığı ‘‘Aşk vs’’adlı filmle başlayacak.

Alman Mimarların Sergisi

Alman Kültür Merkezi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen ortak sergi Güzel sanatlar Fakültesi'nde açıldı. ‘‘Almanca Konuşulan Ülkelerden Mimarların Türkiye'deki Yapıtları’’ adlı sergide Nazi Almanyası'ndan kaçarak ülkemize gelen Bruno Taut, Manganete Schütte Lihozky, Ernst Egli, Paul Bonatz, Martin Elsaesser, Herman Jansen, Hans Poelzis ve Clements Helzmeister'in projeleri yer alıyor.

Tablodaki Çingene

Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Grafik Ana Sanat Dalı Başkanı Yüksel Uslay ve aynı bölümden emekli eşi Nezihe Uslay toplam 52 tablodan oluşan ortak sergilerini Türkiye İş Bankası İzmir Sanat Galerisinde açtı. Yüksel Uslay, çalışmalarında yağlı boya, sulu boya ve akriliğin yanısıra bilgisayar da kullanmış.

Wenders'in Sergisi

Alman Kültür Merkezi tarafından gerçekleştirilen sergide ünlü sinema yönetmeni Wim Wenders'in ABD ve Avusturalya'da çektiği 26 panoramik renkli fotoğrafı yer alıyor. Wenders'in fotoğraf sergisi 10 Ocak'a kadar gezilebilecek. Ayrıca, sanatçının çektiği yedi film 8 ile 17 Aralık tarihleri arasında Alman Kültür Merkezi'nde gösterilecek.

Çil Horoz Aliağa ve Balıkesir'de

İzmir Devlet Tiyatrosu, yerleşik sahnelerindeki yoğun programının yanı sıra bölgesel turnelerini de sürdürüyor. Oktay Rıfat'ın yazıp Metin Oyman'ın yönettiği‘‘Çil Horoz’’, 9 Aralık'ta Aliağa Petkim Tesisleri'nde, 16 Aralık'ta da Balıkesir Kültür Merkezi'nde sergilenecek. Oyun, varoşlardaki insanların özlemlerini, hüzünlerini ve ilişkilerini anlatıyor.

Düşünceme dokunma

Karikatür sanatçısı Avni Odabaşı'nın ‘‘Düşünceme Dokunma’’ adlı karikatür sergisi Evrensel Kültür Merkezi'nde açıldı. Aralarında ödüllü eserlerinin de yer aldığı 32 düşünceyi içeren çalışması ile ilgili sergiyi Avni Odabaşı, düşüncelerinden dolayı içeri alınanlarla Yaşar Kemal gibi isimlere uzatılan dil nedeniyle ‘‘güncelliğin doğurduğu sergi’’ olarak niteledi. Sergi 22 Aralık'a kadar açık.

Nilgül Kavur sergisi

Ressam Nilgül Kavur 33'üncü kişisel sergisini Hilton Oteli'nde açtı. 1978 yılında başladığı resim çalışmalarını Şeref Bigalı Atölyesi'nde tamamlayan sanatçı, resim yapmanın kendisi için meditasyon niteliği taşıdığını söyledi. Sanatçının suluboya ve guaj çalışmalarından oluşan sergi 5 Ocak 1998'e kadar açık.

Milletvekili desteği

İzmirli Sanatçı Ali Haydar Erçığ'ın düzenleyip yönettiği ‘‘Katil’’ adlı oyun Alsancak Gazi İlköğretim Okulunda düzenlenen gala gecesinde seyirciyle buluştu. 1968-1969 sezonundan beri İzmir'de çalışmalarını sürdüren Hamle Tiyatrosu'nun sahnelediği oyunun gala gecesinde TBMM Başkanlık Divanı üyesi ve İdare Amiri İzmir Milletvekili Hakan Tartan sanatçıları yanlız bırakmadı.

Manzaralı ebrular

Ünlü ebru Sanatçısı Nedim Sönmez, 43'üncü kişisel sergisini, Alsancak Şehitler Caddesi'ndeki Adnan Franko Sanat Galerisi'nde açtı. 17 yıl boyunca Almanya'da yaşamını sürdüren sanatçı, bugüne kadar yapılagelmişin çok dışında manzara resimleri çalışıyor. Sergi 22 Aralık'a kadar açık.

Taze ışıklar

Ressam Zeki Serbest, 20'nci kişisel sergisini Başak Sigorta Sanat Galerisi'nde açtı. Sanatçı,‘‘Resimlerimin bütünlüğü, ışık renk oyunları halinde çözümlenmekte, doğadaki kesin sınırlar aniden değişerek, sertliğini kaybedip yeni, taze, alışılmışın dışındaki ışık dünyası içinde erimektedir’’ diyor. Sergi 20 aralık'a kadar gezilebilir.

DİYARBAKIR

Sergi

Güzel Sanatlar Galerisi'nde Şehmuz Çakırtaş'ın fotoğraf sergisi açıldı. Çakırtaş, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Batman, Hasankeyf ve Harran'da Doğu ve Güneydoğu insanının yaşamından kesitler sunan fotoğraflarını 18 Aralık'a kadar Diyarbakırlıların beğenisine sunuyor. Sergi, 'Bir yürek Mezopotamya' adını taşıyor.

Tiyatro

Devlet Tiyatrosu'nda Ray Cooney'in yazdığı Haldun Dormen ve Kemal Uzun'un çevirisini yaptığı Kaç Baba Kaç adlı oyun sahneleniyor. Hafta sonları yine küçük seyircilerimiz için Burnunu Kaybeden Palyaço sahne alıyor.

ADANA

Yanık sergi

Adanalı ressam Kudret Sönmez, ''Fantastik bir dünyanın yanık resmi'' adını verdiği resim sergisini Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi'nde açtı. Adana Valisi Oğuz Kağan Köksal tarafından açılışı yapılan sergide sanatçının 36 özgün eseri yer alıyor. Kavak kaplama ağaç üzerine yakma işlemiyle gerçekleştirilen eserler büyük ilgi görüyor.

ANTALYA

Öğretmen ressam

Antalya Çakırlar İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Halil Erdem'in soyut tablolarından oluşan resim sergisi, Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açıldı. Doğa ve insan bütünleşmesinin yağlıboya tekniği ile tuvale yansıtıldığı 30 eserlik sergi, sanatseverlerin beğenisini topladı.

TRABZON

Sinema

Saray Sineması Salon 2'de Nihavend Mucize, Salon 1'de Fidye, Salon 1'de Leydi İle Sokak Köpeği

Konser

Musa Eroğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde 26 Aralık'ta konser verecek

Sergi

'Yaşayan Kuzey Kıbrıs' Fotoğraf sergisi ve saydam gösterisi Trabzon'da 12 Aralık tarihinde başlayıp, 27 Aralık'a kadar devam edecek. Toros Lions Kulübü'nün desteği ile yapılan ve Trabzon Foto Forum Derneği'nin katkıları ile yapılacak sergi ve slayt gösterisinde fotoğraf sanatçıları Dr. Sefa Ulukan, Vahap Akşen, Mehmet A. Karabay, Dr. S.Haluk Uygur ve Dr. Ercan Altun'un eserleri sunulacak.

Tiyatro

Lysistrata

Antik Komedi barışın önemini vurgulayan bir oyun. Aristophanes' in yazdığı oyunu Zekai Müftüoğlu yönetiyor. Lysistrata' yı M. Aslı Uçucu oynuyor. Oyun, Atapark, Haluk Ongan Tiyatrosu' nda 18-31 Aralık tarihleri arasında sergilenecek.

İstanbul

Sergi

Herşeyde kuş var

Barometre Sanat Merkezi'nin Kuşlar Sergisi başladı. Sergide resim, fotoğraf ve heykeller santseverlerle buluşacak. Bunların yanı sıra tasarımcı Belkıs Özbek'in kuşlu şapkaları, para kollekisyoncusu Özden Nasıf'ın üzerinde kuş resmi olan paraları, Japon sanatçı Sumiyo Okumura'nın oligami kuşları, Hülya Değerbilir'in atık malzemelerden oluşan kuşları, Ayla Salman Görüney'in duvar panosu, Mehmet Şenel'in soyut kuş heykeli, Ludwing Lehner'in abajur kuşu ve Çiler Belen'in dokuma kuşu gibi çeşitli eserlerde sergilenecek. Sergi 31 Aralık'a kadar açık olacak.

Bavul'daki sanat

Gülsün Karamustafa, Gustav Deutsch ve Hanna Schimek'in birlikte gerçekleştirdikleri Import-Export sergisi Kabataş Kültür Merkezi'nde açıldı. Sergide 16 çantada sanat eserleri sergileniyor.

Müzik

Türk Halk Müziği Ezgileri

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi bugün bir Türk Halk Müziği Ezgileri konseri düzenliyor. Konser saat 19:00'da başlıyacak. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi Tünel Beyoğlu'nda. Tel: 293 12 70

Aşk İksiri

Aşk İksiri operası, 15 Aralık'ta başlıyor. Türkiye'nin ilk ve tek Türkçe üst yazıyla sahnelenen operası olan Aşk İksiri'nin Genel Sanat Yönetmenliğini Arda Aydoğan yapıyor. CRR’de Harbiye Konser Salonu tel: 248 53 92

Başkan'ın uçağında terörist var

Amerikan Başkanı'nın uçağı Air Force One, Rusya'dan dönüşte kaçırılır. Kaçırılan uçağın içinde Amerikan Başkanı, ailesi ve ABD yönetiminin önde gelen yetkilileri vardır. Eski bir Vietnam gazisi ve onur madalyası sahibi olan başkan, birden bire bir aksiyon kahramanı olur ve bir gerilla gibi, sınırlı mekan içerisinde acımasız katillerle mücadelesine başlar. Başrol oyuncuları Harrison Ford, Gary Oldman ve Glenn Close. Air Force One (Hava Yolları Bir); Kadıköy Süreyya, Altunizade Capitol, Suadiye Cinemax, Suadiye Movieplex, Fenerbahçe Piramit, Pendik Güney, Beyoğlu Atlas, Etiler Akmerkez, Nişantaşı AFM, Maslak Princess, Bakırköy Carousel, Osmanbey Gazi, Etiler Hillside, Bakırköy İncirli, Beyoğlu Atlas, Ortaköy Feriye, Çemberlitaş Şafak, Avcılar Standart, Florya Prestij, Ortaköy Princess, Bakırköy 74 ve Gaziosmanpaşa Mass sinemalarında oynuyor.

Edgü Koleksiyonu Müzayedesi

Kuratör Amelie Edgü ve Ferit Edgü'nün otuzbeş yıllık resim koleksiyonları, en seçkin örnekleriyle müzayedede. Raffi Portakal tarafından yönetilecek müzayede 16 Aralık tarihinde Portakal Sanat ve Kültür Evi'nde saat 21.30'da.

Resmi sevdiren adam

Mersin Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'ni kurup uzun yıllar hizmet verdikten sonra emekli olan ressam İlhan Çevik (65), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Sanat Galerisi'nde halka ücretsiz resim kursları veriyor. Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cumartesi günleri açık galerinin bir bölümü de amatör sanatçıların resim sergisi açmaları için ayrılmış.

Devlet Tiyatroları'nın sahnelediği ‘‘Rumuz Goncagül’’ Küçük Tiyatro'da sürüyor. Oktay Arayıcı'nın yazdığı, Işık Toprak'ın yönettiği oyun tiyatroseverlerin büyük ilgisini topluyor. Oyunda toplumsal, ekonomik ve duygusal faktörlerin evlilik kurumuna yaptığı etkiler esprili bir dille işleniyor.

Yeniden ‘‘Uyuyan Güzel’’

İzmir Devlet Opera ve Balesi, Çaykovski'nin ‘‘Uyuyan Güzel’’ balesini, genel istek üzerine 11 Aralık Perşembe günü saat 20.00'de Sabancı Kültür Sarayı'nda tekrar sahneleyecek. ‘‘Uyuyan Güzel’’in İzmir temsillerinde orkestrayı şef Mehpare Karamenderes yönetiyor. Eser, 18 Aralık Perşembe günü Sabancı Kültür Sarayı'nda tekrar sahnelenecek ve temsiller Ocak ayı içinde de sürecek.

İzmir'den İdil Biret Geçti

İZMİR Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde İzmir'de konser veren İdil Biret, sanatseverlere unutulmaz saatler yaşattı. Rahmaninof'un eserlerinden oluşan bir CD çıkarmayı planlayan sanatçı, Brahms hakkında bir kitap yazmayı planladığını da söyledi.

Urfalı çocuklara aryalar

İzmir Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı tenor Aydın Uştuk, Brindisi Yaylı Çalgılar Topluluğu eşliğinde, Şanlıurfalı çocuklar için, aryalar söyledi. Türk Anneler Derneği İzmir Şubesi işbirliği ile düzenlenen konserin geliri, Şanlıurfa Eyyübiye İlköğretim Okulu öğrencilerinin ihtiyaçları için harcanacak. Dernek Başkanı Fatma Dayıoğlu, bilet ücretlerinden 70 milyon lira toplandığını bildirdi.

Mitolojiden günümüze

Tiyatro Kibele perdelerini açtı. Antik Yunan Tiyatrosunun en önemli komedya yazarı Aristophanes'in Lysistrata oyunundan uyarlanan eser, Anadolu toprağının malzemesini Dario Fo'nunkiler gibi entelektüel sentezlerle, halk tiyatrosunu dışlamayacak bir şekilde birleştiriyor. Oyun 14, 21 ve 28 Aralık'ta Akatlar Kültür Merkezi'nde oynanacak. Akatlar Kültür Merkezi Etiler Akmerkez'in karşısında, tel: 282 57 80

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!