Ne nerede

Güncelleme Tarihi:

Ne nerede
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Boğaz'ın yeni rengi: Turquoise

Bütün hırpalanmışlığına, yaşadığı bilinçli ya da bilinçsiz tahriplere rağmen, İstanbul Boğazı daha birçok gizemli güzelliği barındırıyor. Ortaköy'ü geçer geçmez, Ali Vafi Köşkü'nün altında, İstanbul'un en güzel kapılarından olan çift taş söveli kapı dikkati çeker. Bu kapılar, terkedilmiş ve bakımsız kalmış bir mekana açılırdı.

Bugüne kadar gittiğiniz restoranlardan farklı bir mekan arıyorsanız Turquoise, tam istediğiniz gibi. Bizans döneminden kalma bir mahzende, antikalarıyla masal dünyasını andıran bir dekora sahip. Kuruçeşme'de Ali Vafi Köşkü'nün bahçesinin altındaki bu mahzen restoran, kendine özgü mimari zenginliği korunarak Turquoise'a dönüştürüldü. Bizans döneminde altın ve gümüş kilise adakları basıldığı için Darphane olarak da biliniyordu. Son yıllarda ilgisizliğe terkedilmişti. Ta ki Şefik Öztek keşfedinceye kadar...

Aile mesleği tekstilcilik olan Şefik Öztek ve Mimar Murat Atabarut, bir yıl çalıştılar bu yeni mekan için. Birbirine geçen kemerlerle beş ayrı bölümden oluşan restoranın en şaşırtıcı kısmı, galeri mekanı ve yemek salonuna giden aslanlı yolu birbirine bağlayan mini cafe-barın yer aldığı tonoz galeri.

Göz zevkinin incelikleri düşünülerek tasarımı yapılan Turquoise'da, damak zevkine uygun ayrıntılar da unutulmuyor. Fransız mutfağı ağırlıklı olarak dünya mutfaklarından seçkin örneklerle hazırlanan mönüyü, 70 çeşit Fransız, İtalyan, California, Şili, Avusturya ve İspanyol şaraplarından oluşan lezzetler tamamlıyor. Özel davetlere ve seçkin konuklara evsahipliği de yapan restoranda, rezervasyon unutulmaması gereken bir ayrıntı.

Kuruçeşme Cad. No 22-24 Kuruçeşme

Tel: 0 212 241 04 47

İstanbul Beyoğlu'ndaki Borusan Sanat Galerisi'nin her yıl sergi programı içerisinde yer vermeyi planladığı mimarlık ve tasarım çalışmalarından örneklerin yer alacağı sergilerin ilki 'Peter Eisenman: Sanal Ev' adlı sergi ile başladı. Peter Eisenman günümüzün en önemli mimarları arasında gösteriliyor. Halen profesyonel mimar olarak çalışıyor ve konut, kent tasarımları yapıyor. Özellikle de özel ev ve eğitim kurumları mimarisinde geliştirdiği yenilikçi projeler ile tanınıyor.

Sanal Ev çalışması Eisenman ve ekibinin bir başka yarışma için hazırladıkları 'Ev' konulu bir çalışmanın, Borusan Sanat Galerisi için özel yapılan bir 'yeniden' tasarımı. Sınırı 'en az iki kişinin yaşayabileceği ev' olarak belirlenen yarışmada, sanatçılar tamamiyle serbest bırakılmış, sonuçta ortaya 'Sanal Ev' konsepti çıkmış. Borusan için hazırlanan tasarım için ülkemize gelen Eisenman'ın yardımcısı Juliette Cezzar, Eisenman'ın sergi alanının planını istediğini ve tasarımı Amerika'da kendi ofisinde hazırladığını belirtiyor.

İnternet aracılığı ile gelen planlar ise Cezzar'ın yönetiminde uygulanmış. Sunumu enstalasyon olarak yapılan sergide, 'ev'in duvarlarına yansıtılan renkli ışıklar kullanılıyor. Maketin bazı parçalarını içeren enstalasyon için Cezzar'a ‘‘Bunun sanallığı nerede?’’ diye sorduğumuzda; ‘‘İçinde’’ yanıtını aldık. Çünkü Eisenman'a göre her gerçekliğin içinde bir sanallık var. Bu anlaşılması güç yaklaşımı biraz deştiğimizd, Cezzar konuyu, ‘‘Binayı taşıyan iki kolonun hangisinin, binanın ne kadarını taşıdığını bilmezsiniz, ama belki biri hiç bir işe yaramıyor ya da daha az iş yapıyor. Siz onun o işi yaptığına inanırsınız’’ örneği ile açıklıyor. Yani Sanal Ev enstalasyonu sanallık ve hakikat kavramlarını tartışıyor, tartıştırıyor. Zaten enstalasyonların da işlevi bu; düşündürmek ve tartıştırmak.

Bu ilginç çalışma 4 Temmuz'a kadar izlenebilir. Borusan Kültür Merkezi

İstiklal Cad. No: 421 Beyoğlu

Tel: 292 06 55

Bugüne kadar gittiğiniz restoranlardan farklı bir mekan arıyorsanız Turquoise, tam istediğiniz gibi. Bizans döneminden kalma bir mahzende, antikalarıyla masal dünyasını andıran bir dekora sahip. Kuruçeşme'de Ali Vafi Köşkü'nün bahçesinin altındaki bu mahzen restoran, kendine özgü mimari zenginliği korunarak Turquoise'a dönüştürüldü.

ANKARA

Sergiler

İnci Benderli'nin resim sergisi Emlak Bankası Sanat Galerisi'nde sürüyor. Sanatçı, doğa manzaralarına ağırlık verdiği sergisinde izlenimci yönü ile dikkat çekiyor. Resimlerinde en ince ayrıntılara inmeyi başaran sanatçının sergisi 12 Haziran tarihine kadar açık kalacak.

Uçan Süpürge Kadın Filmleri haftası çerçevesinde British Council'da ‘‘Şiddet Başrolde’’ isimli bir sergi açıldı. Kadına yönelik şiddet görüntülerinin sergilendiği çalışma 9 Haziran tarihine kadar görülebilecek.

Neşe Damalı ve Işık Sükan'ın resimleri 9 Haziran tarihinden itibaren Vakıfbank Köroğlu Sanat Galerisi'nde görülebilir. Sanatçılar balerinleri ve martıları tuvale aktarıyor. 19 Haziran tarihine kadar açık.

Sinemalar

İzleyiciyi kahkahaya boğan ‘‘Para Konuşur’’ isimli film Kızılırmak ve On Sinemalarında gösteriliyor.

Tarantino'nun ‘‘Jackie Brown’’ adlı filmi, Akün, Mithatpaşa, Büyülü Fener, On ve Koru Sinemalarında gösteriliyor.

Gösteriler

Türk Amerikan Kültür Derneği'nde düzenlenen ‘‘jazz & blues’’ gecelerinde 11-12-13 Haziran tarihlerinde, aralarında Tuna Ötenel, Sibel Köse, Fatih Erkoç ve Ajlan'ın yeraldığı önemli isimler sahne alıyor.

Tiyatro oyunları

Dormen Tiyatrosu ‘‘Bu Filmi Görmüştüm’’ isimli oyunu 14 Haziran akşamına kadar hergün Küçük Tiyatro'da sahneliyor. 2 bölümlük komedi Afife 98 ödüllü.

İZMİR

Hikmet Parıltan Sergisi Çetin Emeç'te

Emekli öğretmen ressam Hikmet Parıltan, 6. kişisel sergisini Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde açtı. Halen Edremit'teki atölyesinde çalışmalarını sürdüren Parıltan, çağdaş ve klasik resmi aynı tuvalde yansıtmaya çalışıyor. Sanatçı bugün de İzmir Vakko'da, 11 Eylül'de İzmir Yaşarbank ve 7 Aralık'ta ise İstanbul Bağdat Caddesi İş Bankası sanat galerisinde sergi açacak.

RİZE

Öğrencilerden sanat

Rize kültür Merkezi salonunda 8-9-10-11 Haziran tarihlerinde 50. Yıl İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından, ‘‘Simitçi Mercan’’ isimli tiyatro oyunu sahnelenecek.

Müze Kafeterya' da 11-12-13 Haziran tarihlerinde Reşadiye İlköğretim Okulu öğrencilerinin düzenlediği resim sergisi yapılacak.

Halk Eğitim Merkezi'nde 11 Haziran tarihinde, kurs öğrencilerinin karma elişi sergisi düzenlenecek.

MERSİN

'Islık' çıktı

Mersin'de, 'Islık' adlı şiir dergisi yayın hayatına başladı. İki ayda bir yayınlanacak dergiyi, Celal Soycan, Mesut Aşkın ile Sadık Yaşar, Doğanay Saygılı'nın katkılarıyla yayına hazırladılar. Aylık 100 bin liradan satılan dergiden edinmek isteyenlerin, İnönü Bulvarı'ndaki Anadolu Hayat Sigorta İşhanı, Kat 5, Daire 507 adresine başvurabilecekleri bildirildi.

Kağıt resimler

Mersin'e yerleşen İstanbullu ressam Mehmet Ali Meriç, Kağıt Resimler adlı kişisel sergisini İçel Sanat Kulübü Müfide İlhan-Ayşe Uğral Sanat Galerisi'nde açtı. 15 Haziran akşamına kadar açık kalacak sergide, sanatçının suluboya, akrilik, karma teknikle çalıştığı peyzaj ve natürmort 56 eseri yeralıyor.

DİYARBAKIR

Sinemalar

Emek Sineması'nda son yılların en iyi filmi, Oscar ödüllü ‘‘Titanic’’ gösterime giriyor. 5 Haziran'dan itibaren Diyarbakırlı sinemaseverlerin beğenisine sunulacak filmin başrollerini Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet paylaşıyor. Yönetmen; James Cameron. Dilan Sinemasında ise bugünden itibaren ‘‘Kızları Öp’’ gösterime girecek. Filmin başrollerini Morgan Freeman ve Ashley Judd paylaşıyor.

Sergiler

Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde Mehmet Kilim ve Necla Kilim'in resim sergisi var. İkisi de öğretmen olan ressamlar reprodüksiyon, peyzaj ve natürmort çalışmalarını 8 Haziran'a kadar sergileyecek. Yağlıboya çalışmalarının ağırlıkta olduğu resimler ortaçağ Avrupası ve Rönesans dönemini yansıtıyor. Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde ayrıca, 9 Haziran'dan itibaren Eğitim Fakültesi Resim-İş Bölümü'nün grafik sergisi gezilebilir.

İstanbullu tiyatrocular Diyarbakır'da

İstanbul Büyükşehir Belediye Tiyatrosu, 44 kişilik ekibiyle yarın Diyarbakır'da. Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın aynı adlı romanından sahneye uyarlanan ‘‘Kuyruklu Yıldız Altında’’ adlı müzikal oyunu, Mehmet Akif Ersoy Tiyatro Salonu'nda izleyebilirsiniz. Oyunun yönetmeni; Savaş Dinçel.

İSTANBUL

Sergiler

Fransız ressam Jules Laurens'ın 1846- 49 araında İstanbul'da yaşadğı dönemde yaptığı tablolar Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde sergileniyor. Paris Güzel Sanatlar Akademisi koleksiyonundan derlenen sergi, 4 Temmuz tarihine kadar sürecek.

Türkiye İş Bankası resim koleksiyonundan derlenen sergi 26 Haziran tarihine kadar Mimar Sinan Üniversitesi Tophane-i Amire Binası'nda sürüyor.

Ressam Yıldız Çitçi'nin tabloları 20 Haziran tarihine kadar Uran Sanat Galerisi'nde sergileniyor.

Rönesans Sanat Galerisi'nde 20 Haziran'a kadar Saadet Gözde'nin resimleri sergileniyor.

Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Resim Heykel Müzesi'ndeki Makedonya'dan Resimler başlıklı sergi 12 Haziran'a kadar açık kalacak.

Zerrin Türen'in ebru çalışmalarının yeraldığı Suda Resimler başlıklı sergisi 13 haziran tarihine kadar Zerrin Türen Sanat Galerisi'nde görülebilecek.

Yapı Kredi Sanat Festivali

Kısa bir ara veren Yapı Kredi Sanat Festivali'98, 10 Haziran'da perdelerini yeniden açıyor. Festivalin bu ikinci bölümünün açılış konserini harika kemancı Vanessa Mae verecek. Klasik müzik ile pop müziği çarpıcı bir biçimde biraraya gtiren Mae'nin konseri Açıkhava Tiyatrosu'nda saat 21.15'te başlayacak.

Anadolu folk müziğin temsilcisi Moğollar, 12 Hazirnan saat 21.15'te Açıkhava Tiyatrosu'nda müzikseverlerle buluşuyor.

The Blood, Sweat & Tears Feat David Clayton- Thomas, 13 Haziran saat 21.15'te Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda izlenebilecek.

İstanbul Müzik Festivali

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın düzenlediği 26. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali başladı. Festival kapsamında 9 Haziran'da Europe Galante topluluğunun konseri var. Konser Aya İrini'de saat 19.00'da başlayacak. Konsere kemancı Fabio Blondi solist olarak katılıyor. Avrupa'nın önemli klasik müzik topluluklarından biri olan Europa Galante'nin konser programı Corelli, Geminiani, Lucatelli ve Vivaldi'nin eserlerinden oluşuyor.

Gürer Aykal yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası 11 Haziran saat 19.00'da Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon'da bir konser verecek. Çellist Selma Gökçen'in solist olarak katılacağı konserde Hasan Ferit Alnar, Saint- Saens ve Franck'ın eserleri seslendirilecek.

TRT İstanbul Radyosu Genç Solistler Topluluğu 11 Haziran saat 21.30'da Atatürk Kültür Merkezi'nde bir konser verecek.

Günümüzün en ünlü sopranolarından biri olan Kathleen Battle, 13 Haziran akşamı saat 19.00'da Aya İrini'de müzikseverlerle bulaşacak. Sanatçı piyanist Roger Vignoles'in eşlik edeceği resitalinde Haendel, Wolf, Faure, Rossini ve Turina'nın operalarından aryalar seslendirecek.

ANTALYA

Sinema Günleri

Antalya Kültür Merkezi (AKM), haziran ayında salonlarını sinemaseverlere açıyor. Gösterime girdiği tarihte kapalı gişe oynayan, aldığı ödüllerle, oyuncularıyla ve yönetmenleriyle sinema dünyasının gündeminden çıkmayan 5 yabancı filmin sunulacağı ‘‘AKM Sinema Günleri’’, 8-28 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek: Aşkın İki Yüzü, Yeni Bir Başlangıç, Skandalın İsmi, Aşkın Gücü ve Los Angeles Sırları adlı filmler gösterilecek.

Miniklere yarışma

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) ve Sun Express, 2-12 yaş arasındaki çocuklar için ‘‘Bir dahaki tatilinizin resmini boyayın’’ sloganıyla resim yarışması düzenliyor. Antalya konulu resim yarışmasına yurtdışındaki çocuklar da katılabilecek. Son katılma tarihi 30 eylül olan yarışmada derece alan çocuklara değişik ödüller verileceği bildirildi.

ADANA

Sinemalar

Brad Pitt ile David Thewils'in başrollerini paylaştığı ‘‘Tibet'te 7 yıl’’ Arı Sineması Salon 1'de,

Leonardo Di Caprio ile Kate Winslet'in başrolleri paylaştığı ‘‘Titanic’’, Adana Arı sinemaları Salon 2'de 16'ncı haftayı doldurdu.

John Travolta ile Nicholas Cage'in oynadığı ‘‘Yüz yüze’’, Galleria Salon 1'de,

Morgan Freeman ile Ashley Judd'un başrolleri paylaştığı ‘‘Kızları Öp’’, Galleria Salon 2'de,

Helen Hunt ile Jack Nicholson ödüllü filmi ‘‘Benden Bu Kadar’’, Galleria Salon 3'de,

Morgan Freeman'ın başrolde oynadığı ‘‘Derin Darbe’’, Metro sinemasında,

Helen Hunt ile Jack Nicholson ödüllü filmi ‘‘Benden Bu Kadar’’, Sun'da.

EN ÇOK SATANLAR

İletişim Kitabevlerinde En Çok Satan Kitaplar

1. Bir Dinozorun Anıları Mina Urgan /Yapı Kredi

2. Sevgili Matilda / S. Tamaro /Gendaş

3. Heykeller ve Hikayeler / Borges / İletişim

4. Kusursuz Cinayet / Baudrillard / Ayrıntı

5. Kılıç Yarası Gibi / Ahmet Altan / Can

6. Nietche Ağladığında /Irwin D. Yallom / Arıntı

7. Adı: Aylin /Ayşe Kulin/ Remzi

8. Yüzüklerin Efendisi 2 / J.R.R. Tolkien / Metis

John Ronald Reuel Tolkien'in 1954-55 yılları arasında üç cilt halinde yazdığı başyapıtı 'Yüzüklerin Efendisi'nin ikinci kitabı 'İki Kule' biraz gecikmeli olsa da çıktı. 'Yüzüklerin Efendisi' dünyanın en çok okunan kitaplarından ve fantezi edebiyatın geleneksel edebiyata hediye ettiği nadir baş yapıtlardan. İkinci ciltte hikayesi 'Hobbit'te başlayan yüzüğün yolculuğu devam ediyor. (Yani 'Yüzüklerin Efendisi'ni okumayı düşünenler Altıkırkbeş Yayıncılık tarafından Türkçe'ye kazandırılan 'Hobbit'i de okumalı) Birinci cilt 'Yüzük Kardeşliği'nin dağılması ile bitmişti. İkinci ciltte dağılan kardeşliğin üyelerinin ayrı ayrı başlarından geçenler anlatılıyor. İlk cildi okuyanlar ikincisini çoktan okumuştur. Yeni başlayacakları zevkli bir okuma bekliyor.

9. Reis / Soner Yalçın / Öteki

10. Nazım Hikmet Piraye'ye Mektuplar / Der: Mehmet Fuat / Adam

YENİ ÇIKANLAR

1. Haremağasının Sırrı / Jose Louis Velesco / Günışığı

2. Sustalı / Emmanuele Bernheim/ Can

3. Yırtıcı Kuş / Wilbur Smith / Altın

4. Salacak Öyküleri / Tekin Aral / Parantez

5. Dantelacı Kız / Pascal Paine / Can

6. Kankardeşim Aşkım / Valerie Miner/ Gendaş

7. Karşı Yaka Memleket/ Kemal Anadol/ Milliyet

Kemal Anadol'un anı romanı 'Karşı Yaka Memleket (Bir Ayrılık Romanı)' Milliyet Yayınları tarafından okurun beğenisine sunuldu. Ülkemizin yakın tarihini anlattığı bu romanıyla Kemal Anadol, tek boyutlu tarih eğitimi almış okuyucusuna farklı bir bakış sunuyor. 'Kaşı Yaka Memleket' soğuk savaş, sanayi çağının sorunlu kültürü gibi sosyal dekorunu önünde sistemin, sınıfların ve kişilerin öyküsünü üç Türk aydının özelinde anlatıyor. Dönem çok partili yaşama geçiş yılları, mekan Türkiye ve sosyalist rejime geçişin yaşandığı Bulgaristan'a uzanan bir yolculuk.

8. Üç İstanbul / Mithat Cemal Kuntay/ Oğlak

9. Hepimiz Birbirimizin Örneğiyiz / Suat Derviş / Oğlak

10. Türkiye Şarkısı Nazım / Aziz Nesin / Adam

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!