Ne nerede?

Güncelleme Tarihi:

Ne nerede
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 1998 00:00

İstanbul
Haberin Devamı

25 ülkenin birincileri

Fotografevi, Fujifilm'le birlikte restore edilen Galatasaray'daki binasında yeni dönem çalışmalarına başlıyor. Yeni binada iki galeri, dia gösterileri ve kurslar için bir salon, stüdyo ve karanlık oda bulunuyor. Galeri'de şu sıra ‘‘1997 Fujifilm Avrupa Basın Fotoğrafları Yarışması Sergisi’’ sürüyor. 25 ülkenin birincilerinin fotoğraflarının yeraldığı sergi 6 Mart'a kadar sürecek.

Pembe aslında siyahtır

Abdulllah Şahin Nokta Tiyatrosu özendirici olmadan uyuşturucu maddelerin zararlarını anlatmak amacıyla yer yer tiyatro anlatımının da dışına çıkarak eski deyimiyle ‘‘ibret verici sahnelerle dolu’’ ‘‘Pembe Aslında Siyahtır’’ adlı oyunu sahnelemeye başladı. Tiyatrokare'de.

Türkiye'de ilk sergi

Genç ressam Yankı Erimtan'ın Türkiye'deki ilk kişisel sergisi Galeri Nev'de görülebilir. 1965 doğumlu olan sanatçı, ilk sergisini geçen yıl New York'ta açmıştı. İsviçre'deki Ecole Nouvelle'den mezun olan Erimtan, çalışmalarını New York'ta sürdürüyor. Tel: 231 67 63.

Venedik maskeleri

Kanallar kenti Venedik'te her yıl düzenlenen maskeli karnaval sadece İtalyanlar'ın değil, tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Fotoğrafçı, Wolfgang Tieschl de işte bu karnavallar sırasında çektiği birbirinden değişik maskeli insan yüzlerini İstanbullu sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisi'ndeki sergi 28 Şubat tarihine kadar açık.

CRR konserleri

Kemancı Ola Rudner ve piyanist Zeynep Yamantürk'ün resitali bugün saat 19.30'da.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Musikisi İcra Heyeti, 18 Şubat'taki konserde Saadettin Kaynak ve Selahattin Pınar'dan şarkılar seslendirecek. 19.30'da.

Dufay Collective Barok Topluluğu, 19 Şubat saat 19.30'da vereceği konserinde 17. yüzyıl İngilteresi'nin popüler müziklerinden örnekler sunacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası'nın 21 Şubat'taki konserini şef Rengim Gökmen yönetiyor. Solistler Judith Uluğ ve Fujita Piyano Üçlüsü. Gershwin, Beethoven, Ferit Tüzün ve Borodin'in eserlerinin seslendirileceği konser saat 19.30'da başlıyor. CRR Konser Salonu, Tel: 240 50 12.

İDSO ile haftasonu

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nın 20 ve 21 Şubat'taki haftasonu konserlerini şef Vladimir Altschuler yönetiyor. Piyanist Verda Erman'ın solist olarak katılacağı konserde Mussorgsky, Beethoven ve Chopin'in eserleri seslendirilecek. Konser, cuma saat 19.00, cumartesi saat 11.00'de Atatürk Kültür Merkezi'nde. Tel: 251 56 00.

Film gösterimi

Dünyadaki çeşitli dini akımları sadece görüntü ve müzikler eşliğinde anlatan ‘‘Baraka - Yaşamın Soluğu’’ adlı film, 16 Şubat Pazartesi günü saat 16.00'da Taranta Babu Kültür Merkezi'nde izlenebilir. Tel: 235 28 59.

Halit Refiğ'in ödüllü filmi ‘‘Hanım’’, 20 Şubat'ta Taksim Atatürk Kitaplığı'nda gösteriliyor. Başrollerini Yıldız Kenter ve Eşref Kolçak'ın paylaştığı film saat 19.0'dan itibaren izlenebilir. Tel: 249 09 45.

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde, 16 Şubat ile 22 Şubat tarihleri arasında ‘‘Ironweed’’ adlı film izlenebilecak. Hector Babenco'nun yönettiği filmin başrol oyuncuları Jack Nicholson ve Meryl Streep. Türkçe altyazılı film 15. 30 ve 19.00'da gösterilecek. Tel: 293 12 70.

Tiyatro

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi: Bertolt Brecht'in ‘‘Kafkas Tebeşir Dairesi’’ adlı eseri çarşamba saat 15.00 ve 20.30 perşembe ve cuma 20.30, cumartesi, pazar 15.00 ve 18.30'da perde açıyor. Tel: 240 77 20.

Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi: ‘‘Kuyruklu Yıldız Altında’’ hafta boyunca sahneleniyor. Oyun, çarşamba 15.00 ve 20.30, perşembe ve cuma 20.30, cumartesi, pazar 15.00 ve 18.30'da izlenebilir. Tel: 333 03 97.

AKM Oda Tiyatrosu: ‘‘Kozalar/ Ölüler Konuşmak İster’’ adlı oyun, hafta boyunca saat 20.00'de haftasonunda saat 15.00'de sahneliyor. Tel: 251 56 00.

Adana

Kanlı Nigar sürüyor

Adana Devlet Tiyatrosu Sadık Şendil'in yazdığı iki perdelik güldürü Kanlı Nigar'ı oynamaya devam ediyor. Sabancı Kültür Merkezi'nde sergilenen oyunu Şahap Sayılgan yönetti. Oyunun dekoru Haluk Işık, kostümleri Sevgi Türkay, ışığı İbrahim Karahan, müziği ise Cem İdiz'e ait. Tayfun Sallıoğlu ile Levent Güngör dansları hazırladı.

Ağır Roman 12. haftada

Müjde Ar, Okan Bayülgen ve Mustafa Uğurlu'nun başlıca rolleri paylaştığı, yönetmen Mustafa Altıoklar'ın Ağır Roman filmi Adana Arı Sinemaları'nda ikinci salonda gösterimde 12'nci haftayı da doldurdu. Anastasia ise Arı Sinemaları birinci salonda gösterime girdi. Bruce Wills ile Richard Gere'nin başrolleri paylaştığı Çakal ise Metropol sinemalarında. Sun'da Julia Roberts'ın En İyi Arkadaşım Evleniyor adlı filmi var. Herkül, Galleria'da.

Halılar sergilendi

Adana Lions Kulübü tarafından organize edilen ‘‘Tezgahtan tüketiciye el halıları sergisi’’ Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu Fuayesinde. Sergide, Kayseri'nin yöre köylerinde üretilen Yörük, Kars, Milas, Yahyalı, Bünyan ve Yağzıbedir el dokuması halıları ve kilim çeşitleri yer alıyor.

Antalya

Sanat sahneleniyor

Fransız Yasmine Reza'nın ünlü oyunu, ‘‘Sanat’’ Antalya Kültür Merkezi'nde sahnelenecek. 17-18 Şubat tarihlerinde, ‘‘Tiyatro İstanbul’’ tarafından sahnelenecek oyunda ünlü tiyatro sanatçıları Cihan Ünal, Can Gürzap ve Cüneyt Türel rol alıyorlar. Eseri, Türkçeye çeviren ve sahneye koyan Gencay Gürün'ün, ‘‘Sivri dilli ama bir o kadar da zarif bir komedi’’ diye nitelendirdiği oyun Aspendos Salonu'nda saat 20.00'de başlayacak.

Havadan sudan söyleşi

Antalya Kültür Merkezi'nde her ay düzenli olarak yapılan, ‘‘Havadan sudan Çevre Sohbetleri’’ bu ay 17 Şubat Salı günü saat 18.00'de gerçekleştirilecek. Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tuncay Neyişçi tarafından hazırlanan sohbete, Hasan Tırmaş resimleriyle, Nükhet Kocaer dialarıyla katılacak.

Sevgililer günü özel

Sanatta ve günlük yaşamda sevgi konusunun işleneceği, ‘‘Dünya Sevgililer Günü’’ adlı etkinlik, Antalya Kültür Merkezi'nde saat 20.30'da Antalyalı sanatçıların ve sanatseverlerin katılımıyla gerçekleştirilecek. İsmail Baha Sürelsan Musiki Evi, TRT, AKEV ve AKM tarafından hazırlanan programda Cemal Süreyya, Edip Cansever, Nazım Hikmet, Necati Cumalı, Behçet Necatigil, Ataol Behramoğlu, Turgut Uyar gibi şairlerin yanısıra, Antalyalı şair Abdullah Şanal ve Baki Süha Ediboğlu'nun sevda temalı şiirleri Dr. Haldun Çağlayan'ın gitarı eşliğinde yorumlanacak.

Ankara

Yalancı Aranıyor

Devlet Tiyatrosu cumartesi ve pazar günleri Küçük Tiyatro'da ‘‘Yalancı aranıyor’’ isimli oyunu oynamaya devam ediyor. Yunanlı yazar Dimitri Psathas politikacıların içine düştüğü yalan hastalığını bütün çarpıcı ve komik yönleri ile oyuna aktarıyor. Seçmenlerine sürekli yalan söyleyen bir milletvekilinin başından geçen olaylar Ankaralı izleyicileri oyuna çekiyor.

Sergiler

Amerikalı sanatçı Maureen Sheeba'nın resim sergisi Türk Amerikan Derneği sergi salonunda görülebilir.

Galeri Sanat Yapım'ın bugünün Sevgililer Günü olması nedeniyle düzenlediği karma resim sergisini ilginç bulabilirsiniz.

Kamil Koç firmasının öyküsünü anlatan Yollarımız Yolculuklarımız isimli fotoğraf sergisi Türk İngiliz Derneği Sanat Galerisi'nde.

Diyarbakır

Sinemalar

Emek Sineması'nda ünlü yönetmen Raja Gasnell'in Evde Tek Başına 3 (Home Alone 3) adlı filmi gösterime giriyor. Dilan Sineması'nda ise Harrison Ford'un Hava Kuvvetleri-Bir (Air Force One) adlı film var. Site Sineması da bu hafta More izlenebilir.

Tiyatro

Devlet Tiyatrosu, 19 şubattan itibaren yeni bir oyunla izleyici karşısında: Tartuffe. Moliere'in bu oyununun çevirisini Orhan Veli yaptı. 23 Şubat'ta da Günbay Tiyatrosu Diyarbakır'da. Tencere Dibin Kara adlı oyunu Kayhan Taşkıran yazdı, Yıldırım Yanılmaz yönetti.

İzmir

Anti pop konser

Arabesk ve ‘‘altıboş pop’’a karşı savaş açan Bülent Ortaçgil ve arkadaşları, bugün İzmirli müzikseverlerle buluşacak. Erkan Oğur, Gürol Ağırbaş, Cem Aksel, Hakan Beşer'in de içinde olduğu ‘‘Beyaz Nota Müzik Platformu’’ İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde 17.00 ve 20.30'da olmak üzere iki konser verecek. İzmir'de sanat ve müziğe karşı duyarlı bir kitlenin olduğunu söyleyen Ortaçgil, ‘‘Onların bizi yalnız bırakmayacağına inanıyorum’’ dedi.

30. yıl sergisi

Ünlü ressam Mehmet Ali Işık 30 yıllık birikimini Yaşarbank Alsancak Sanat Galerisi'nde açtığı sergiyle İzmirlilere tanıtıyor. Sanat yaşamı boyunca birçok karma ve kişisel sergiye katılan Işık çalışmalarında tema olarak genellikle güzellik, nostalji, yitirilen değerler ve folklorik öğeleri işliyor. Sergi 20 Şubat'a kadar gezilebilir.

Eski ev, eski sokak

Ankaralı ressamlar Arda Güncüer ve eşi Emine Zafer Güncüer ilk kişisel sergilerini Alsancak Turgut Pura Vakfı'nda açtı. Arda Güncüer'in 20 yağlıboya Emine Zafer Güncüer'in ise 21 pastel çalışmasının yer aldığı sergide sanatçılar, resimlerinde daha çok manzara, eski ev, eski sokak ve doğa konularını işlemişler. 20 Şubat'a kadar açık.

Özger şiir ödülü

Bu yıl, Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü'nün üçüncüsü verilecek. Bugüne kadar şiir kitabı yayımlanmış şairlerin aday olabilecekleri ödül için son başvuru tarihi 31 Mart 1998. Adayların, kitap bütünlüğü taşıyan, basıma hazır şiirlerinden oluşturacakları altı adet dosyayı Mayıs Yayınları'nın Milli Kütüphane Caddesi Elhamra İşhanı No: 31/701 Konak-İzmir adresine göndermeleri veya elden teslim etmeleri gerekiyor.

TCDD'de doğa resimleri

TCDD İzmir Müze ve Sanat Galerisi'nde Nermin Şeneldir ve Gülşen Yelütaş'ın sergisi var. Sanatçıların çevreci bir anlayışla yaptığı resimlerinde doğanın etkisi ağırlıkta. 19 Şubat'a kadar.

İzmir fotoğrafları

İZFAŞ ve Vehbi Koç Vakfı Sunan - İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü tarafından 7-24 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ‘‘19. Yüzyıl İzmir Fotoğrafları Sergisi’’ tekrarlanıyor. Svobada, Rubellin ve Joallier tarafından çekilmiş fotoğraflar İzmir'in 19. yüzyıldaki sosyal, ekonomik, kültürel ve politik sorunlarını göz önüne seriyor. Kültürpark İZFAŞ Sanat Galeris'nde, 28 Şubat'a kadar.

Fakirler yararına sergi

Adnan Franko Sanat Galerisi, İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği yararına düzenlenen karma sergiye ev sahipliği yapıyor. Adem Genç, A.Cem Şahin, Erdoğan Zümrütoğlu, M.Gökalp Hamamcıoğlu, Ramazan Bayrakoğlu, Umur Türker ve Ümit Nalbantoğlu gibi İzmirli sanatçıların eserleri sergide yer alıyor. 24 Şubat'a kadar gezilebilir.

İnsan doğa ilişkisi

Ressam Çiğdem Erbil Marangoz'un özgün çalışmalarından oluşan resim sergisi İzmir Vakko Sanat Galerisi'nde açıldı. Sanatçı resimlerinde insanın önce korktuğu doğaya giderek egemen olmasıyla onu tahrip etmesi gerçeği arasındaki çelişkileri işliyor.

Ustanın gravürleri

Türkiye'de plastik sanatların önemli isimlerinden biri olan Aliye Berger'in gravür çalışmaları 6 Mart tarihine kadar Yapı Kredi İstanbul Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde sergileniyor. Sergide, sanatçının 1954 Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Sempozyumu kapsamında düzenlenen yarışmada birincilik ödülü kazanan ‘‘İstihsal’’ adlı eseri de yeralıyor. Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi, Tel: 293 08 24.

Resimli seramikler

Seramik sanatçısı Mustafa Bilgiç, ilk kişisel sergisini İzmir Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde açtı. 10 yıldır seramikle uğraşan Bilgiç'in sergisinde 40 eser yer alıyor. Resimsel etkinin ağırlıkta olduğu eserinlerde Anadolu Uygarlığı motiflerine yer vermiş sanatçı. Sergi, 23 Şubat'a kadar açık.

Her tabloda bir dünya

Yeni bir galeri olmasına rağmen önemli ressamların sergileriyle sadece Kadıköylü değil, tüm İstanbullu sanatseverlerin uğrak yeri olan Tolga Eti Sanat Evi'nde (TES) Kıbrıslı santçı Ali Atakan'ın yapıtları sergileniyor. Halen Mağusa'da yaşayan sanatçı, 34 yıldır sanatçı ve eğitimci kimliğiyle sanat serüvenini sürdürüyor. Her tablosunda yeni bir dünya yaratmaya çalışıyor, soyut dışavurumcu üslubu benimsiyor. TES, 368 26 79

Ateşli geceler

Porno endüstrisinin en başarılı yönetmeni, 70'lerin sonlarında işini bir sanata çevirmeye düşlemektedir. Yönetmenin en iyi aktörü Dirk Diggler, kısa zamanda porno kralı olur ama hayatı da alt üst olur. Toplumun dışında kalmış ama kendilerini kabul ettirmek için en iyisini yapan insanların öyküsünü anlatan Boogie Nights (Ateşli Geceler) Burt Reynolds'a Altın Küre'de En İyi Yardımcı Aktör ödülünü kazandırdı. Diğer oyuncular Mark Wahlberg, Julianne Moore, Don Cheadle, John C. Reilly, William H. Macy, Heather Graham, Nicole Parker ve Phillip Seymour Hoffman. Filmi Paul Thomas Anderson yönetiyor. İstanbul Beyoğlu Alkazar, Şişli Kent, Ortaköy Feriye, Altunizade Capitol, Bakırköy Avşar ve Kadıköy As sinemalarında gösterimde.

Çinli sanatçının İstanbul'u

Yaşamını İstanbul'da sürdüren Çinli sanatçı On-Ke Yee Wilde, kente ilişkin izlenimlerini yansıttığı tablolarını ay boyunca İstanbul Yağmur Siber Kafe'de sergiliyor.

Tel: 292 30 20.

Seyrek'in resimleri

Çeşitli reklam şirketi ve gazetelerde sanat yönetmeni olarak görev yapan Recai Seyrek'in resim sergisi, 24 Şubat'a kadar Temizocak Sanat Galerisi'nde görülebilir. Temizocak Sanat Galerisi, Karşıyaka 1717 Cad. No:59'da.

Özol'dan resimler

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi ve ressam Ahmet Özol yeni çalışmalarını Ankara Akpınar Sanat Galerisi'nde sergiliyor. Soyut çalışmaları ile dikkat çeken sanatçı 1986'dan bu yana çok sayıda sergiye imza atmış. Özol'un yeni sergisi 23 Şubat tarihine kadar görülebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!