Nazım'ın heykeli hazır

Güncelleme Tarihi:

Nazımın heykeli hazır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2002 01:55

Ünlü şair Názım Hikmet'in doğumunun 100'üncü yılı nedeniyle Kültür Bakanlığı tarafından yaptırılan ve mart ayında Maçka'ya dikilmesi planlanan heykeli hazır.

2002 Uluslararası Názım Hikmet Yılı için yaptırılan heykel, Maçka Oteli'nin önündeki refüje dikilecek ve Maçka Parkı'na bakacak.

Heykel Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından yapıldı. 3.20 metre boyunda ve 4 ton ağırlığındaki dev bronz heykel, Şişli Belediyesi Danışmanı Mimar Erhan İşözen'in çizdiği peyzajla, 350 metrekarelik bir alan içinde dikilecek.

15 Ocak 1902'de Selanik'te doğan ve 3 Haziran 1963'te Moskova'da yaşamını yitiren Názım Hikmet'in UNESCO tarafından da kabul edilen 2002 Uluslararası Názım Hikmet Yılı için yaptırılan heykelin bulunduğu alana merdivenlerle çıkılacak. Heykelin yanına, Usta'nın şiirlerinde kullandığı ceviz ağaçlarından 4 tane dikilecek. Ayrıca kaidelere de kendi şiirlerinden mısralar yazılacak.

Kültür Bakanlığı'nın yaklaşık 90 milyar lira harcama ile yaptırdığı heykelde Názım Hikmet, paltosu ile asırlık çınarın bulunduğu Maçka Parkı'ndan Boğaz'a bakarken, sol eliyle de yakasını tutarken görülüyor.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül Kültür Bakanlığı'nın yaptırdığı heykel için ‘‘Usta'nın heykelinin, zincirin ilk halkası olmasını ümit ediyoruz’’ diyor.

İlk heykel Ankara'da

Názım Hikmet'in Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün bahçesindeki heykeli 1992 yılında dikildi. Heykeltraş Sait Rüstem tarafından yapılan Názım Hikmet heykeli dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar zamanında yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!