Nazım restleşmesi

Güncelleme Tarihi:

Nazım restleşmesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2001 00:00


Süleyman DEMİRKAN / ANKARA
Haberin Devamı

DSP: Kararname geri çekilemez

Koalisyon ortakları arasında krize yolaçan Nazım Hikmet Kararnamesi'nin sahibi DSP'li Kültür Bakanı İstemihan Talay, MHP'li bakanların sert tepkilerine rağmen kararnameyi geri çekmelerinin sözkonusu olmadığını söyledi. Kararnamenin, üç lider arasında ele alındığını belirten Talay, ‘‘MHP'li bakanların iddia ettiği gibi, kararnameye yasal ve hukuki bir engel bulunmuyor. Koalisyonun MHP kanadı kararnameyi inceliyor. Geri çekmemiz söz konusu değil’’ dedi.

DİLEKÇEYE GEREK YOK

Yaptıkları işlemin, geçmişteki Nazım'ı vatandaşlıktan çıkaran Bakanlar Kurulu kararını yürürlükten kaldırmak olduğunu belirten Talay, şöyle dedi: ‘‘Bu işlem için bir dilekçe veya başvuruya da gerek yok. Bakanlar Kurulu aldığı bir kararı kaldırmaya da yetkili. Bildiğim kadarıyla, MHP kanadı konuyu değerlendiriyor. Benim kararnameyi sevk yazımda da ifade ettiğim gibi, Nazım Hikmet, sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada, özellikle de Türk dünyasında, Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde büyük ve saygın bir şair olarak biliniyor. Bütün Türk dünyası Nazım'la geçmişte ilgiliydi, bugün de yakından ilgilidir. Dolayısıyla, Nazım Hikmet konusunu, uluslararası bir kültürel ilişki bağlamında da düşünmemiz gerekir. Ben, bütün bu tartışmalardan sonra olumlu bir sonuç çıkacağına inanıyorum.’’

LİDERLER ÇÖZECEK

Talay, Kararname'nin hazırlık çalışmasını kendisinin yaptığını, ancak konunun üç lider arasında görüşülmek suretiyle Bakanlar Kurulu'na intikal ettiğini bildirdi. MHP'li bakanların kararnameyi görmemiş olabileceklerini belirterek, ‘‘Bakanlar Kurulu toplantısında izah edilip, görüşülmedi. Ancak, Sayın Bahçeli'ye konu iletildi. Bazı konular üç lider arasında çözülüyor. Bu kararname, bu konuda ilk örnek de değil’’ diye konuştu.

COŞAN'I İMZALIYORLAR

Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz da, Nazım kararnamesini MHP'lilerin imzalamaması konusunda, ‘‘Kendi parti meseleleri. Biz imzamızı attık’’ dedi. Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu: ‘‘Nazım'dan dilekçe isteyen arkadaşımız, Esad Coşan'dan dilekçe mi gelmiş de kararname imzalamış. Nazım kararnamesi en azından Coşan kararnamesi gibi aynı süratle tamamlanmalıydı. Nazım'a geçmişte haksızlık yapıldı. Olağanüstü günlerde verilmiş bir karardı. Nazım dünyaca tanınmış bir isim. Kendisini veya düşüncelerini sevmek ya da sevmemek önemli değil. Nazım'ın Türkiye Cumhuriyeti yönetimini eleştirmesi de önemli değil. Nazım gibi bir sanatçının Türk vatandaşı olmasından gurur duymamız gerekir. Bu kararname hukuka da aykırı değildir.’’

ÜZÜNTÜ VERİYORLAR

Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Nazım Hikmet'in sanatçılığının dünyaca kabul edildiğini, uluslararası önemli kuruluşların, ‘‘Nazım Hikmet Yılı’’ ilan etmeye çalıştığı anımsattı. Ünlü, ‘‘Bu ortamda Nazım hakkında yapılan tartışmalar üzüntü verici. Nazım'a herkesten önce biz, Türk devleti sahip çıkmalı. Böyle bir karar, toplumsal barışa katkıda bulunur’’ dedi.

Son sözü Bahçeli söyleyecek

MHP'li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ve Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay başta olmak üzere MHP'li bakanların ‘‘Nazım Kararnamesi’’ne bayrak açmasından sonra, MHP Lideri Devlet Bahçeli konuyu MHP Başkanlık Divanı'na getirdi. Bahçeli, Askeri Yargıtay eski Başkanı olan hukukçu Genel Sekterer Nursafa Pandar'ı hukuki durumu netleştirmekle görevlerdirdi. Pandar, Vatandaşlık Yasası'nı, Danıştay 10. Dairesi'nin daha önceki ret kararını ve diğer ilgili mevzuatı inceleyip bir rapor hazırladı. Mevcut duruma göre mahkeme kararı ve vatandaşlık yasası ortada iken Bakanlar Kurulu kararnamesinin hukuken tartışmalı olduğu, raporda belirtildi. Nazım'a vatandaşlık hakkının verilebilmesi için, Vatandaşlık Yasası 35. maddesinin değiştirilmesi gerektiği ifade edildi. Rapor önüne gelen Bahçeli, inceledikten sonra ya bakanlara imza attıracak, ya da Ecevit'ten kararnamenin çekilmesini rica edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!