Nazım ile annesi aynı sergide

Güncelleme Tarihi:

Nazım ile annesi aynı sergide
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2001 00:00


Mürteza AKKAYA
Haberin Devamı

Nazım Hikmet ve ressam annesi Celile Hanım'ın yaptıkları portre, desen, defter ve elişlerinin yer aldığı ve şairin 100'üncü doğum yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Celile Hanım ve Nazım Hikmet Portreler Sergisi’ önceki akşam açıldı.

Yapı Kredi Kültür Merkezi, Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde açılan sergide, Nazım Hikmet'in hapishane yıllarında yaptığı portre, desen, defter ve elişleri ile annesi Celile Hanım'ın yağlıboya, desen, pastel ve suluboya eserleri yer alıyor. İlk defa sergilenen eserlerden Nazım Hikmet'e ait olan bölümler sanatçının ilk eşi Piraye Hanım'ın koleksiyonundan alındı. Sergide yer alan Celile Hanım'a ait eserlerde ise aile koleksiyonundan derlendi.

Serginin açılışına katılan Celile Hanım'ın torunu ve Nazım Hikmet'in yeğeni ressam Ayşe Yaltırım, dayısının hep cezaevlerinde olduğunu, kendisini yalnız bir kez, hapisten çıktığında yolda görebildiğini söyledi. Yaltırım, yanında büyüdüğünü belirttiğini Celile Hanım'ın gözleri bozuk olduğundan üç gözlüğü üst üste takarak ölünceye kadar resim yaptığını anlattı. Kadın ressamlar kuşağının öncülerinden olan Celile Hanım, 40 yaşında resim eğitimi için Paris'e gitti. Portre tablolar yapmaktan hoşlanan Celile Hanım gözlerindeki ileri derecede rahatsız olmasına rağmen ölenceye kadar resim yapmayı sürdürdü. 23 Şubat'a kadar açık kalacak sergide 80 eser yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!