NATO'dan Apache çıkışı

Güncelleme Tarihi:

NATOdan Apache çıkışı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2011 11:31

Güvenlik yetkilileri, İngiltere ve Fransa’nın başta kıyı kenti Misrata olmak üzere Libya’da Apache helikopterlerini konuşlandıracağını, bu şekilde ülkedeki askeri operasyondaki çıkmazı aşmayı amaçladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

HMS Ocean uçak gemisinde konuşlandırılan Apache helikopterleri, riskli görevlerde Fransız helikopterleriyle beraber ortak harekat yürütecek. Apache’lerin, 19 Mart’ta başlayan ve NATO tarafından yürütülen Libya’daki operasyona dahil edilmesi, İngiliz ve Fransız komutanların Libya halkının korunması konusunda yaşanan endişelerini ortaya koyuyor.

 

Afganistan’daki terörle mücadele operasyonlarında kullanılan Apache helikopterleri, sahip oldukları manevra kabiliyetiyle yerleşim birimlerindeki küçük hedeflere saldırabiliyor. Ağır silahlar taşıyan Apache ve Fransız Tiger helikopterleri, gece görüş donanımı ve elektronik kılavuz sistemine sahip.

Haberin Devamı

 

Öte yandan, Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı birlikler üniformalarını çıkararak, sivil kıyafetle hareket ediyor. Ayrıca, saklanmak için sivil araçlar ve hastane ile okullar gibi kamu binalarını kullanıyor. Kaddafi güçlerinin, zırhlı araçlarını da kamu binalarının yakınlarında sakladıkları belirtildi.

 

BOMBARDIMAN SİVİLLERİ KORUYAMIYOR

İngiltere ve Fransa’nın Apache helikopterlerine başvurma kararı alması, NATO savaş uçaklarının yaklaşık 4800 metre yükseklikten düzenlediği bombardımanların, roket ve havan topu saldırılarına maruz kalan sivilleri koruyamadığının anlaşıldığını açıkça ortaya koydu.

 

Karar, NATO ülkelerinin Libya’da kara operasyonu düzenlemeyi düşünmediği bir dönemde, harekatların karaya çok daha yakın yapılacağını gösterdi. Ancak, bu durum helikopterlerin RPG ve hatta tüfeklerin hedefine girmesine neden olabilir.

 

BM KARARIYLA UYUMLU

İngiltere’nin Dışişleri Bakanı William Hague, “Fransa’yla beraber Libya’daki operasyonun yoğunlaştırılması konusunda hemfikir olduklarını” söyledi. Hague’ın Fransız mevkidaşı Alain Juppe ise “Fransa’nın Libya’daki güçlerine destek olması için 12 Tiger helikopterini bölgeye göndereceğini” ifade etti.

Haberin Devamı

 

Juppe, “helikopterlerin karaya asker indirmek için kullanılmayacağını” belirtirken, “taarruz helikopterlerinin Libya’ya gönderilmesinin Birleşmiş Milletler (BM) kararıyla uyum içinde olduğuna” dikkat çekti.

 

Fransa’nın Le Figaro gazetesi, “helikopterlerin Fransız özel birliklerinin belirleyeceği hedeflere harekat düzenleyeceğini” belirtti. Fransa Savunma Bakanlığı, Libya’daki çatışmaların başlamasından bu yana bu ülkede bulunan özel birliklerin görevi hakkında açıklama yapmadı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!