Nano ürünler artık hayatın bir parçası

Güncelleme Tarihi:

Nano ürünler artık hayatın bir parçası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2005 00:00

Nano teknoloji, tıptan ev elektroniğine ve tekstile kadar pek çok alanda kullanılıyor. Ve ortaya, bizi bilimkurgu öykülerine biraz daha yakınlaştıran akıllı ürünler çıkıyor. Teknolojiye adını veren nano (Yunanca cüce anlamında), bilimde bir maddenin en küçük parçasına verilen isim. Metrenin milyarda birine ise nanometre deniyor. Nano teknoloji ilk kez ABD’de ortaya çıktı. Ama özellikle Tayvan ve Çin’deki labaratuvarlarda, bu teknolojiyi günlük hayatın her alanına taşıyacak çalışmalar yapılıyor.

Nano teknolojik ürünlerin atomları amaca, kullanıma göre yeniden tasarlanıyor. Bu teknoloji kullanılarak üretilen ürünler, darbelere, UV ışınlarına, paslanmaya karşı dayanıklılık, yanmayı geciktirme, kendi kendini temizleme, çizilmeme ve elastik olmanın yanında, antibakteriyel özelliklere de sahip. Leke tutmayan, buruşmayan kumaş, insan damarlarında gezinecek kadar küçük tıbbi aletler, yüzde 99 oranda mikroplardan arındıran çamaşır makinesi ve klima, otomobilin çizilmesini önleyen cila, günlük hayatın bir parçası haline gelen veya yakın gelecekte tanışacağımız ürünlerden birkaçı. Bu ürünlerin sayısı giderek artıyor, pazar payı büyüyor. Bu pazarın büyüklüğü geçen yıl 860 milyon dolardı. 2010’da 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Nano teknoloji ilk ürünlerini testik sektöründe verdi. Bu kumaşlarda, kumaşın yüzeyindeki hava molekülleri emiliyor, yüzeyde ince bir örtü oluşturuluyor, bu örtü kumaşı her türlü dış etkiden koruyor. Milyonlarca liften oluşan kumaşların yapısındaki bu değişiklikle, kirlenmeyen, daha geç yanan, buruşmayan, mikrop barındırmayan akıllı kumaşlar üretilebiliyor.

AKILLI KUMAŞ

Kelebek Mobilya, döşemelik kumaşlarında nano teknolojiyi kullanmaya başladı. Oturma gruplarında, koltuklarda daha dayanıklı, yağ ve kir tutmayan kumaşlar kullanılıyor. Koleksiyondaki modeller müşterilerin isteğine bağlı olarak bu kumaşlarla kaplanıyor. Ürüne göre kumaşın fiyatı değişiyor.

Erkek hazır giyim markası Damat Tween, üç yıldır bu teknolojiyle kumaş üretiyor. Bu kumaşlarla yapılan elbiseler, diğerlerinden biraz daha pahalı ama ilgi görüyor. Leke ve su tutmuyor, çabuk kuruyor, kolay ütüleniyorlar. Bu takım elbise, ceket ve gömlekleri amaca göre değişen tekniklerle üretiliyor: Nano Pal: Kumaşın dayanıklılığını arttırıyor. Nano Care: Lekeleri kumaştan uzak tutuyor. Nano Dry: Kumaşın nem dengesini koruyor, terletmiyor. Nano Fresh: Vücut kokularını emiyor. Nano Touch: Sadece sentetik ürünlerde kullanılıyor, kumaşa yumuşaklık veriyor.

AKILLI BOYA

Dyo’nun ışıkla kendini temizleyen boya olarak tanıttığı Dyo Nano, şirketin, 1.5 yıl boyunca nano teknolojiye yaptığı 200 bin dolarlık yatırımın sonucu. Daha az miktarla daha büyük alanları boyayabilen, esnek yapılı bir boya bu. Sigara dumanı, kalorifer isi ve yağlı lekeleri tutmuyor. Yangında 15 dakika duvarları koruyor. Nano boyalı duvarlar çizilmiyor, uzun süre parlaklığını koruyor. Gün ışığıyla kendini temizleyebiliyor, dış cephede zorlu hava şartlarına dayanıyor. Dyo Nano serisinde, çizilmez vernik de var. Nano boyanın fiyatı normal boyalarla aynı. Dyo gelecek yıl, 1 ton nano teknolojik boya satılacağını öngörüyor.

AKILLI BUZDOLABI VE ÇAMAŞIR MAKİNESİ

Samsung’un Silver Nano isimli yeni buzdolabı ve çamaşır makineleri üretti. Silver Nano çamaşır makinesinde yıkanan kıyafetler yüzde 99.9 oranında bakterilerden arınıyor, yıkandıktan sonra bir ay bakteriler çamaşırda barınamıyor. 10 kg’lık çamaşırı aynı kazanda yıkayıp kurutuyor. Silver Nano çamaşır makinesi 913 YTL. Silver Nano buzdolabında ise yiyecekler, doğal ömrüne ek olarak 15 gün daha taze kalıyor. Bakteri ve kötü kokular bulaşmıyor. Fiyat 2852-3000 YTL arasında değişiyor.

AKILLI OTO BAKIM ÜRÜNLERİ

Mercedes-Benz yeni otomobil modellerinde nano teknolojik boyalar kullanıyor. Ama şu anda da Sonax Car Care’in ürettiği nano teknolojik oto bakım ürünleri var. Bu yeni nesil ürünler, eski cila, sprey gibi kimyasallardan daha gelişmiş koruma ve bakım sağlıyor. Otomobil boyasının çizilmesini önlüyor ve parlaklığını uzun süre korunmasını sağlıyor. Camlarda tozun, kirin barınmamasına, araç içi hijyeninin korunmasına yardımcı oluyor. Sonax Car Care, nano serisi ürünlerin tanıtımını yaptı fakat ürünler önümüzdeki günlerde piyasada olacak. Oto marketlerde ve internette www.hepsiburada.com’da bulunabilecek.

EN İNCE TELEFON YIL SONUNDA

Motorola, süper ince ve hafif yeni cep telefonu modeli SLVR L7’yi yıl sonunda satışa sunuyor. Telefonun gövdesi nano teknolojiyle üretildiği için antibakteriyel. 85 gram olan bu telefon 300 dolar olacak. Telefonun, 11 MB dahili hafızası, 64 MB’lık bellek kartı var. Bilgisayara kolayca bağlanmasını sağlayan USB kablosu, cihazla birlikte veriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!