Nakşi vakıftan Diyanet vitrinine

Güncelleme Tarihi:

Nakşi vakıftan Diyanet vitrinine
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2010 00:00

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in başkan yardımcılığına getirilen Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’ın, görevin kendisine teklif edilmesinden hemen sonra Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı başkanlığından ayrıldığı ortaya çıktı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı’na dışarıdan atanan tek isim olan Yılmaz, Celveti tarikatının kurucusu olarak kabul edilen Aziz Mahmud Hüdayi adına 1985 yılında kurulan Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’nın uzun süre başkanlığını yaptı. Ancak bizzat Başbakan Erdoğan’ın kurmayları tarafından kendisine teklif edilen “Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı” önerisi nedeniyle 10 gün önce vakıf başkanlığından ayrıldı. Yılmaz’ın başkanlığını yaptığı vakıf, 1925 yılında kapatılan ve Osmanlı döneminin en önemli “Celveti” merkezlerinden biri olan Hüdayi Dergâhı’nın, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alının vakfiye binaları üzerine 1985 yılında kuruldu. Ancak kuruluşta, “Celvetiler” yerine Nakşibendi Tarikatı’na bağlı Erenköy Cemaati; Topbaş ailesi etkin rol oynadı. Yılmaz bu süreci bir söyleşisinde, “1985 yılında kurulan Aziz Mahmud Hüdayi vakfının kadim Hüdayi Mahmud Efendi Vakfı ve dergâhıyla hukuki ve organik bir bağlantısı yoktur. Kurucular arasında Celveti meşreb kimseler de yoktur” sözleriyle özetlemişti.

Başkan Görmez’in başlattığı “vitrin” değişikliği kapsamında başkan yardımcılığı görevinden alınan Doç. Dr. Fikret Karaman ve Prof. Dr. İzzet Er’in yurtdışında gönderilmesi kararlaştırıldı. Din Sosyolojisi alanındaki çalışmalarıyla tanınan Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi kökenli Prof. Dr. İzzet Er ise Fransa Din Hizmetleri Müşavirliği teklifini kabul etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!