Naciye öğretmenin dramı

Güncelleme Tarihi:

Naciye öğretmenin dramı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Naciye Çakır, ikinci çocuğuna hamileydi. 30 yaşında ve sağlıklıydı. Hastanede doğum yaptı. Ebeler, dışarıda bekleyen eşine ‘‘Nurtopu gibi oğlunuz oldu’’ müjdesini verdi. Herşey yolunda giderken, Naciye öğretmen yavrusunu göremedi...

Mersin'de ilköğretim okulu öğretmeni 30 yaşındaki Naciye Çakır, doğum sonrası aşırı kanamadan öldü. Eşinin ihmal sonucu öldüğünü öne süren Muhammet Çakır, görevli sağlık personeli hakkında suç duyurusunda bulundu.

Güneykent Mahallesi'ndeki Kanuni İlköğretim Okulu'nda 3 yıldır görev yapan 1 çocuk annesi öğretmen Naciye Çakır, ikinci kez hamile kaldı. Doğum sancılarının artması üzerine geçen cuma günü saat 16.00'da Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Naciye Çakır, saat 19.00'da bir erkek bebek dünyaya getirdi. Görevliler önce, öğretmenin sağlığının iyi olduğu söyledi. Ancak bir süre sonra şiddetli bir kanama geçiren Naciye öğretmen, iddiaya göre görevli doktorun zamanında müdahale etmemesi sonucu yaşamını yitirdi. Muhammet Çakır, yeni doğan bebeğine Atakan adını verdi.

Hastaneye yatırıldığı andan itibaren sürekli yanında olduğunu belirttiği eşinin hamileliği sırasında hiç bir sorunu olmadığını, devamlı doktor kontrolunda tutulduğunu belirten işçi 28 yaşındaki Muhammet Çakır, şunları söyledi:

‘‘Hastaneye yatırdıktan sonra görevli ebe müjdeyi vererek, bebeğin ve annenin sağlığının son derece iyi olduğunu söyledi. Ancak bir süre sonra aniden bir ünite kan istediler. Aradan kısa süre geçince art arda 6 ünite kan talebi gelince birşeylerin ters gittiğini anladım. Görevli doktor Asım Örener çağrılmasına rağmen 'yemekteyim' diyerek gelmedi. Müdahale yapılmadığı için eşim aşırı kanama yüzünden bitkisel hayata girdi. Acilen, doğum öncesi eşime bakan doktoru çağırdım. Doktor, içeri girip hemen çıktı, yapacak birşey olmadığını söyledi. Yaklaşık 4 saat sonra ise eşimin ölüm haberi verildi. Bazı görevliler de doktor Örener'i çağırdıklarını, 'yemekteyim' diyerek gelmediğini bize söylediler. Eşim kesinlikle korkunç bir ihmale kurban gitti. Bu işin peşini kesinlikle bırakmayacağım.’’

HASTANEYE SİYAH ÇELENK

Ölen öğretmenin eşi Muhammet Çakır, önceki gün Valiliğe başvurarak doktor ve hemşireler hakkında suç duyurusunda bulundu. Öğretmen Naciye Çakır'ın ölümü üzerine yakınları, öğretmen arkadaşları ve eşini kaybeden Muhammet Çakır'ın üyesi olduğu Kristal-İş Sendikası temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 40 kişilik bir grup, dün sabah Devlet Hastanesi Doğum Kliniği kapısına 3 siyah çelenk bırakarak, olayı protesto ettiler. Saygı duruşunda bulundular. Elif Çakır da ölen gelininin göremediği bebeğini protesto sırasında kucağında taşırken, gözyaşlarını tutamadı.

Suç duyurusu

Doğum Kliniği önüne siyah çelenklerin bırakılmasından sonra yakınlarıyla Cumhuriyet Savcılığı'na giden acılı eş Muhammet Çakır, 'Görevi ihmal nedeni ile ölüme sebebiyet verildiği' iddiasıyla o sırada hastanede nöbetçi olan Dr. Asım Örener, ebe hemşireler Eşe Yıldızağacı, Ayşen Aksekili ve Şenay Elmas hakkında şikáyetçi oldu. Çakır, hastane yetkililerinin eşinin öldüğünü saat 24.00 sıralarında söylediğini belirterek şu iddialarda bulundu:

‘‘Oysa eşim 21.30 sıralarında ölmüş. Hastanede bulunan ve isimlerini vermek istemeyen stajer öğrenciler, doktorun nöbet yerini terk ederek o akşam sağlıkçılar için düzenlenen bir yemeğe gittiğini beyan etmişlerdir. Olay yerine çok geç gelen doktor eşim öldükten sonra kendini kurtarmak amacı ile göstermelik olarak müdahalede bulunmuştur. Sorumluların cezalandırılmasını istiyorum.’’

Eylem olmasa hastane yönetimi duymayacak

Mersin Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Dr. Yılmaz Aksoy, öğretmen Naciye Çakır'ın ölümüyle ilgili iddialardan siyah çelenkli eylem üzerine haberleri olduğunu söyledi. Dünkü eyleme kadar konuyla ilgili bilgileri olmadığını belirten Dr. Aksoy, şunları söyledi:

‘‘Sabah doğumevi kliniği önünde yapılan siyah çelenkli eylemden sonra haberimiz oldu. Ardında idari soruşturma başlattık. Soruşturmadan çıkacak sonucu ilgili yerlere bildireceğiz.’’

İhmalle suçlanan Kadın Doğum Uzmanı Asım Örener ise konuşmaktan kaçındı. Dr. Örener, gazetecilerin görüşme taleplerini reddetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!