Nabucco’nun rakibi Güney Akım’ın da geleceği tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Nabucco’nun rakibi Güney Akım’ın da geleceği tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2010 16:52

İSTANBUL - Türkiye'den geçmesi öngörülen Nabucco Boru Hattı’nın finansmanı ve arz kaynaklarıyla ilgili şüpheler devam ederken, bu projenin en büyük bir rakibi olarak gösterilen Rusya destekli Güney Akım Boru Hattı’nın da geleceği belirsiz.

Haberin Devamı

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Forum İstanbul toplantılarının ikinci gününde, “Enerji Güvenliği ve Yatırımlarında Yükselen Güç: Değişmekte Olan Dinamikler ve Fırsatlar” oturumuna başkanlık yapan Forum İstanbul Başkan Yardımcısı enerji uzmanı Mehmet Öğütçü, hurriyet.com.tr’ye özel değerlendirmesinde, Türkiye üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine doğalgaz aktarımı yapmak amacıyla özellikle ABD ve AB tarafından desteklenen Nabucco Boru Hattı Projesi’ni öldürmek için geliştiren Güney Akım projesini gerçekleşeceğine inanmadığını belirtti.

Öğütçü, “Güney Akım olmayacak bence. Çünkü bu çok pahalı bir proje ve ona para yatıracak kimse yok. Sadece prensip olarak orada duruyor” dedi.

Rusya’nın desteklediği ve 2015'te tamamlanması öngörülen Güney Akım boru hattı projesi, bu ülkedeki doğalgazın Karadeniz sahilindeki Novorossisk bölgesinden İtalya ve Yunanistan'a taşınmasını hedefliyor.

Haberin Devamı

Diğer yandan, Türkiye’nin Rus doğalgazının Ukrayna by-pass edilerek Karadeniz'in altından Avrupa ülkelerine ulaşmasını sağlayacak boru hattı projesinin kendi karasularından geçmesine izin verme kararı Batı ülkelerinin tepkisini çekmişti.

Nabucco’nun rakibi Güney Akım’ın da geleceği tehlikede

ENERJİ SEKTÖRÜNÜN YENİ OYUNCULARI
Ögütçü aynı zamanda  panel sırasında enerji sektöründe dengelerin değişmekte olduğuna, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin artık bu sektörün sözü geçen oyuncularından biri olduğuna dikkat çekti.

Petrol İhracatı Yapan Ülkeler Birliği’nin (OPEC) halen petrol üretiminde dünyaya hükmettiğini belirten Öğütçü diğer yandan artık gelişmekte olan ülkelerin enerji sektöründe söz sahibi olmaya başlayacaklarını ifade etti.

Geçtiğimiz haftalarda TPAO’nun Çin’in dev enerji şirketi CNOOC ile Irak’ın Maysan şehrindeki petrol sahalarını geliştirmek adına imzaladığı anlaşmayı değerlendiren Öğütçü, “Irak’taki bütün büyük petrol projeleri zaten kapıldı. O bölgede alınabilecek pek de bir şey kalmadı. TPAO’nun da bu projede sadece yüzde 15’lik bir hissesi var” diye konuştu.

Haberin Devamı

TPAO haricinde başka Türk şirketlerinin Irak’a yatırım yapma ihtimallerini de değerlendiren Öğütçü, “Artık Irak sahaları küçük ve orta ölçekli şirketlere kaldı” dedi.

TÜRKİYE DE HERKESİ TAKİP EDİYOR
Forum İstanbul toplantılarının ikinci günündeki bir diğer konuşmacı, Dundee Üniversitesi Enerji Politikaları Profesörü Philip Andrews Speed, hurriyet.com.tr’ye verdiği özel demeçte,  Türk şirketlerin son dönemdeki Ortadoğu merkezli yatırımları için “Türkiye de diğer ülkeler gibi petrol neredeyse oraya gidiyor ve o bölgelerdeki fırsatları değerlendirmek istiyor” dedi.

Çin’in enerji politikalarını da yakından takip eden Philip, “Çin’in son dönemde Irak yatırımlarını artırmasının arkasında başka neden arayanlar boşuna uğraşmasın çünkü Çinli şirketler de diğerlerinin yaptıklarını takip ediyor. Şirketler, kendileriyle çalışmaktan mutluluk duyacak diğer firmalarla ortak projelerde yer almayı tercih ediyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!