Nabız tutuyorum

Güncelleme Tarihi:

Nabız tutuyorum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Evinin kapılarını ziyaretçilere açan 9. Cumhurbaşkanı Demirel, bu şekilde nabız tuttuğunu söyledi. ‘‘Beni ziyarete gelen herkese 11.00-13.00 arası kapım açık’’ diyen Demirel, zaman zaman açık kabul yapacağını bildirdi. Demirel, müracaat eden herkesin talebini karşılayacağını da belirtti.

GÜNİZ Sokak'taki evinin kapılarını ziyaretçilere açan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ‘‘Bu çeşit çalışmaya biraz devam edeceğim ki, nabız alayım’’ dedi.

Demirel evindeki ikinci gününde, 11.00-13.00 saatleri arasında eski AP'liler, bazı derneklerin yöneticileri ve işadamlarını kabul etti. Öğle saatlerinde, evinin önünde bekleyen gazetecileri içeri çağıran Demirel, ‘‘Beni ziyarete gelen herkese 11.00-13.00 arası kapım açık’’ dedi. 9. Cumhurbaşkanı, ‘‘Hergün ziyaretçi kabul edecek misiniz?’’ sorusu üzerine şunları söyledi:

‘‘Hergün değil. Diğer yapacağım işlere bağlı. Ama zaman zaman böyle açık kabul yapacağım ki, beni ziyarete gelenler ‘Göremedik' diye dönüp gitmesinler. Müracaat eden herkesin taleplerini karşılarım. Her an karşılayamam da, benim zamanına müsait düşecek şekilde karşılarım.’’

Demirel, ziyaretlerin niteliğini ise ‘‘Evinize hoşgeldiniz türünden nezaket ziyaretleri...’’ diye açıkladı. Demirel, kendisine soru sormaya hazırlanan bir gazetecinin ‘Sayın Cumhurbaşkanım..' hitabını ‘‘9. Cumhurbaşkanı’’ şeklinde düzelterek, ‘‘Rakamı unutma. Sonra iş çıkarırsın başıma’’ diye espri yaptı.

Demirel, bir soru üzerine Kuleli Sokak'taki ofisin onarımdan geçirileceğini ve araştırma çalışmaları için kullanılacağını da ifade etti. Demirel, ‘‘Bu evi tanımlamanız istense ne dersiniz?’’ sorusuna ise şu karşılığı verdi:

‘‘Bu evde 1968'ten beri oturuyoruz. 7 sene oturmadık. Demek ki 25 sene oturmuşuz. Bu odanın içinde sevinçli ve üzüntülü günlerimiz oldu. Türk siyasi tarihindeki pek çok hadisenin cereyan ettiği bir odadır burası. Belki ileride başka şeyler söyleriz.’’

Merkez sağın toparlanmasının ülkenin yararına olup olmadığını sorusu üzerine, Türkiye'de siyasi istikrarın şart olduğunu kaydeden Demirel, ‘‘Türk siyaseti çok parçalıdır. Bütünleşmesinde yarar vardır’’ dedi. Demirel, ‘Sizden bu konuda bir şey talep edilirse nasıl değerlendirirsiniz?' sorusuna ‘‘Dur bakalım canım. Kimsenin talep falan ettiği yok’’ karşılığını verdi.

Çiller'i kabul edecek

Demirel'in dünkü ziyaretçileri arasında AP döneminin Adalet Bakanı Hasan Dinçer, aynı dönemin Sanayi Bakanı Selahattin Kılıç, Denizli eski Milletvekili Selami Gürğüç, DYP eski Ankara İl Başkanı Bülent Şimşek Özçelik, Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Sever, Türk Noterler Birliği Başkanı Hasip Dinçer, Kadın Siyasetçiler Derneği (KASİDE) Başkanı Yurdusev Arığ ve işadamları Yaşar Yıldız, Yasin Barut, Ahmet Şahin ile Erdal Yurtman da vardı. Demirel'in bugün de, 17 Mayıs'ta kendisinden randevu talep eden DYP Lideri Tansu Çiller'i kabul etmesi bekleniyor.

Çankaya yaramış

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Güniz Sokak'a taşındığından beri oldukça rahatlamış durumda. Eskinin o katı kuralları daha bir gevşemiş... Hali, davranışları da haliyle daha bir sevecen, daha bir şirin... Bu arada Çankaya'nın Baba'ya oldukça yaradığı da görülüyor; fotoğraflara yansıyan göbeği de bunun kanıtı gibi... Bundan sonra horoz ve ezan sesiyle uyanacak olan Demirel'e Güniz Sokak'ın nasıl yarayacağı ise bilinmiyor...

Baba'dan veda kolisi

DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Çankaya Köşkü'ndeki 7 yıllık çalışmalarını 17 kitapta toplayıp, koliler halinde milletvekillerine gönderdi. Demirel'in 544 milletvekiline gönderdiği 8 bin 334 sayfadan oluşan dev koliler elle taşımadığı için, el arabalarıyla odalara götürüldü. Bu servis, israf tartışmasını da gündeme getirdi. Cumhurbaşkanlığı devir-teslim törenine davet edilmedikleri için kırgınlık yaşayan milletvekilleri, odalarına gidince kendilerini bekleyen dev kolilerle karşılaştılar. Kolinin içinden her biri ciltlenmiş, kuşe kağıda basılmış 17 kitap çıktı. Kitaplarda, Demirel'in cumhurbaşkanlığı döneminde yaptığı konuşmalar, basın toplantıları, verdiği mülakatlar, aldığı paye ve ünvanlar, milli günler ve bayramlarda yayınladığı mesajlar, katıldığı uluslararası toplantılarına ilişkin bilginin yeraldığı görüldü.

9248 KİTAP

Sadece TBMM'ye gönderilen kitapların toplamı 9 bin 248'ı buldu. Kitapların fazlalığı ve içeriği, Meclis'te israf tartışmasını da gündeme getirdi. Bazı milletvekilleri, bunun büyük bir israf olduğunu belirterek, kitapların TBMM Kütüphanesine verilmesinin veya isteyenlere ulaştırılmasının daha doğru olacağını savundular. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı, konuyu soru önergesi ile TBMM gündemine getirmeye karar verdi. Akarcalı, hazırlayacağı soru önergesinde, bu kitapların maliyetini ne kadar olduğunu ve masrafların kimin tarafından karşılandığını soracak. Akarcalı, TBMM Başkanlığı'na ayrıca ‘‘Milletvekili olarak ben de şahsi anılarını içeren kitapları TBMM bütçesinden bastırabilir miyim?’’ diyecek.

İçinde 17 kitap var

Demirel'in, milletvekillerine gönderdiği kitapların listesi şöyle:

1. Çankaya'da 7 yıl

2. Demirel'in, 2000'de çeşitli toplantılarda yaptığı konuşmalar.

3. Demirel'e, yurtiçi ve yurtdışındaki üniversiteler tarafından verilen paye ve ünvanlar.

4. Çankaya'da 2000.

5. Demirel'in, yabancı basına verdiği mülakatlar.

6. Demirel'in, Milli Günler ve Bayramlar dolayısıyla yayımlanan mesajları.

7. Türk üniversiteleri (2 cilt)

8. Demirel'in, TBMM'de yaptığı konuşmalar.

9. Çankaya'dan tebrikler.

10. Demirel'in, çeşitli TV’lerde yayınlanan mülakatları.

11. Demirel'in, TRT 1'de yayımlanan mülakatları.

12. Altın Üçgen/Demokrasi, savunma, kalkınma.

13. Demirel'in, yıllık basın toplantıları.

14. Demirel'in, gazetelere verdiği mülakatlar.

15. Demirel'in, çeşitli toplantılarda yaptığı konuşmalar (3 cilt).

16. Uluslararası zirveler.

17. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nca hazırlanan inceleme, araştırma ve denetleme raporları (1993-99)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!