Müzikte yaz bereketi

Güncelleme Tarihi:

Müzikte yaz bereketi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Müzik dünyasında genellikle ‘‘ölü sezon’’ olarak bilinen yaz mevsimi bu yıl hayli bereketli geçiyor. Örneğin Prodigy En Vogue, Tindersticks, Paul Weller, k.d. lang gibi iddialı topluluklar albümlerini sonbahara saklama ihtiyacı duymadılar. Satışların yaz aylarında gerileyeceği yolundaki korkusunu yenen plak şirketleri de birbiri ardına albüm yayınlıyorlar. Rock, caz, pop, punk, reggae ne ararsanız var. Bu durumdan kimsenin şikayetçi olduğunu da sanmıyoruz. Ortalık renkleniyor, farklı güzellikler yaşanıyor vs. İyi albümler de, kötü albümler de hoş geliyor. Yaz hakikaten bereketli geçiyor...

THE ONE AND ONLY REGGAE ALBUM

Çeşitli Sanatçılar (Island / Raks)

REGGAE, yaz mevsimininin özelliklerini ve güzelliklerini en iyi yansıtan müzik türlerinden biri. ‘‘The One and Only Reggae Album’’, zaman içinde sevilmiş reggae parçalarından derlenmiş bir albüm. Böyle bir albümde olması gereken her şey düşünülmüş. Bob Marley and the Wailers'ın belki de en iyi şarkısı olan ‘‘Iron Lion Zion’’, Jimmy Cliff'ten ‘‘The Harder They Come’’, Aswad'dan ‘‘Don't Turn Around’’ vs. albümün gözdeleri. Ayrıca ‘‘Twist & Shout’’, ‘‘Wonderful Tonight’’, ‘‘Knocking On Heaven's Door’’ gibi parçaların işinin ehli müzisyenler tarafından yapılmış 'cover'ları da albüme renk katıyor. Sakin sakin dinleyebileceğiniz, yaz sıcaklarına karşı mukavetinizi artırabileceğiniz, kendi alanında başarılı bir çalışma...

FEVER PITCH

Orijinal Film Müziği (Blanco Y Negro / Balet)

NICK Hornby bir İngiliz yazar... Kendisinin yakın zamanda okuduğum ‘‘High Fidelity’’ adlı kitabı, terk edilmek üzerine okuduğum en eğlenceli kitaptı. Terk edilen erkek, kırık kalbini pop müziğe göndermeler yaparak onarmaya çalışıyordu vs. Şimdi bunların ‘‘Fever Pitch’’in soundtrack'ıyla ne ilgisi var diyorsunuz haklı olarak. Hemen açılayayım: Fever Pitch, Nick Hornby'nin aynı adı taşıyan ilk kitabının filmleştirilmiş hali. Filmin müzikleri de 1960'lardan, 1970'lerven ve 1980'lerden seçilmiş parçalarla oluşturulmuş. İyi bir yazarın (soundtrack'in oluşumunda da katkıda bulunmuş) gözüyle müzik dinlemek değişik bir duygu. Albümde ‘‘There She Goes’’ (The La's), ‘‘Fiesta’’ (the Pogues), ‘‘How Can We Hang On To A Dream’’ (Tim Hardin), ‘‘Good Thing’’ (Fine Young Cannibals), ‘‘Bright Side of the Road’’ (Van Morrison) ve The Pretenders'ın film için yeniden kaydettikleri ‘‘Goin' Back’’ gibi şarkılar bulunuyor. Sıcak ve güzel bir albüm...

HEAVY SOUL

Paul Weller (Island / Raks)

ROCK dünyasının ikinci kuşak efsanelerinden biri olan Paul Weller'dan tam bir olgunluk dönemi albümü. 1977'de muhteşem The Jam topluluğuyla müzik dünyasına giren, 1980'lerde özellikle memleketi olan Büyük Britanya'da etkili olan Style Council'i kuran Paul Weller, yeni solo albümü ‘‘Heavy Soul’’da kapısını rhytm & blues'a açmış. 1995'te çıkardığı ve o yılın en iyi albümlerinden biri olan ‘‘Ttanley Road’’dan sonra Weller'ın performansını bir üst noktaya taşıyabilmesi gerçekten şaşırtıcı ve sevindirici. 1960'ların soul parçalarından izler taşıyan albümde, Paul Weller'ın ne kadar iyi bir şarkı sözü yazarı olduğu da bir kez daha ortaya çıkıyor. ‘‘Peacock Suit’’, ‘‘Science’’, ‘‘Heavy Soul’’ ve ‘‘I Should Have Been There To Inspire You’’ albümün en fazla dikkat çeken şarkıları. Tam bir usta işi...

En Vogue: 1990'ların The Supremes'i

THE Supremes, 1960'ların Motown Sound'unun en önemli temsilcilerinden biriydi. Diana Ross'un da üyesi olduğu kadınlardan kurulu bu topluluk, geçen zaman içinde bilinen bütün kadın topluluklarının üstünde kalmayı başardı. Çünkü onlar akıllı, güzel, sorgulayan, aşkına sahip çıkan kadınlardı.

1990'larda ortaya çıkan En Vogue için de aynı şeyleri söylemek mümkün. EV3 adını verdikleri yeni albümlerini bir süre önce çıkaran En Vogue önceki başarılarının (bkz. Never Gonna Get It) tesadüf olmadığını gösterdi. Siz Spice Girls'ün uyduruk ‘‘Girl-Power’’ hikayelerini bırakın ve En Vogue'a bakın.

Radyolarda bol bol çalan ‘‘Don't Let Go (Love)’’ın dışında ‘‘Love Makes You Do Thangs’’, ‘‘Let It Flow’’, ‘‘Damn I Wanna Be Your Lover’’ gibi çok iyi parçalar içeren albüm, En Vogue'a 1990'ların The Supremes'i sıfatının ne kadar yakıştığını gösteriyor.

DRAG

k.d. lang (WarnerBros / Balet)

SİGARA içmeyen k.d. lang, tamamen sigara üzerine yazılmış şarkılardan bir albüm hazırladı. Steve Miller'ın ‘‘Joker’’ı, Peggy Lee'nin ‘‘Don't Smoke In Bed’’i, Les Paul ve Mary Ford'un ‘‘Smoke Rings’’i albümde k.d. lang'in seslendirdiği parçalardan sadece birkaçı... Folk ve rock'la yakın temasta olan k.d. lang, bu ‘‘konsept-albüm’’de formunu ne kadar iyi koruduğunu kanıtlıyor. k.d. lang'in ‘‘Drag’’i, herkesin hoşlanacak bir şeyler bulabileceği bir albüm.

CRYPTIC WRITINGS

Megadeth (Capitol / KENT)

MEGADETH, heavy-metal otobanında sol şeriti kapatmış vaziyette tam gaz ilerliyor. Metallica'nın müziğini yumuşatarak farklı bir kulvara doğru kayması bile Megadeth'in hızını kesebilmiş değil. Dave MUstaine, Marty Friedman, David Ellefson ve Nick Menza'dan kurulu topluluk, hâlâ siyah tişörtler giyip head-bang yapan çocukların gözdesi. Kısacası Dave Mustaine, hayranlarını hayal kırıklığına uğratmayacak bir albüm yapmış.

SOME OTHER SUCKERS

Del Amitri (A&M / Raks)

1980'lerde kurulan ancak bugüne kadar dört albüm çıkaran Del Amitri'nin son albümü ‘‘Some Other Suckers Parade’’, topluluğun önceki çalışmalarından hayli farklı. Kurulma amacının dünyaya azap çektirecek gitar soloları atmak olduğunu düşündürten bir topluluk olarak hatırladığımız Del amitri, bu kez sade bir çalışmaya imza atmış. Justin Currie; sakin sakin, acı çekmeden ve çektirmeden, pop'a daha yakın bir noktaya taşımış Del Amitri'yi.

RESTLESS HEART

David Coverdale & Whitesnake (EMI / KENT)

DAVID Coverdale yeni bir Whitesnake albümü daha hazırladı. Ne yazık ki ‘‘Panik yapmayın’’ diyemeyeceğim. Whitesnake'i yıllar sonra (7-8 yıl oldu herhalde) David Coverdale & Whitesnake adıyla temcit pilavı gibi gündeme getirmek kimin parlak fikriydi onu bilemem. Ama bu gerçekten de parlak bir albüm değil. Coverdale, rock tarihinin saygıyla anacağı isimlerden biri. Deep Purple'ın zirvede olduğu döneminde solistliğini yapmış, 1980'lerde Whitesnake'le maddi manevi pek çok başarı kazanmış olan Coverdale, bugün kimsenin umrunda olmayan bir sound'u takip ediyor. Uzun sarı saçlı, deri pantolonlu, öne açık beyaz gömlek giyen ve süresi kronometreyle ayarlanmış gitar soloları atan rock yıldızı döneminin (en azından şimdilik) kapandığını görmemek için kör olmak gerek. David Coverdale'in ‘‘Restless Heart’’ı için söyleyecek çok şey yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!