Müzik sokağa çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Müzik sokağa çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul bir ilke daha imza atıyor. ‘‘Avrupa Müzik Şenliği-Fete de la Musique’’ bu yıl yurdumuzda ilk kez kutlanıyor. Avrupa'nın 101 kentinde 21 Haziran Dünya Müzik Günü'nde kutlanan şenlik Avrupa Topluluğu kapsamında yer alıyor. Şenliğin en önemli özelliği, konserlerin ücretsiz izlenmesi. 850 bin kişiye ulaşacağı tahmin edilen şenlikle ilgili, düzenleyicilerden Semra Aktaş ile konuştuk.

Şenlik ile ilgili genel bilgi verebilir misiniz?

Şenlik 16 yıl önce dönemin Fransız Kültür Bakanı Jack Lang tarafından Paris'te başlatılmış ve o yıldan itibaren her yıl katılan şehir sayısı artarak 21 Haziran'da kutlanmış. Bu yıl Atina ve İstanbul'un da kabul edilmesiyle birlikte şenliği kutlayan kentlerin sayısı 101'e ulaştı. Şenliği düzenleyen kentler, birbirleriyle işbirliği içinde müzik grupları konusunda alışveriş yaparlar. Müzisyenler ücretsiz sahne alır. Müzik türü konusunda ise bir sınır yoktur. Amatör müzisyen, profesyonel müzisyen ile aynı sahneyi paylaşır. Konserler açık mekánlarda, halka açık olarak düzenlenir.

Avrupa Topluluğu çerçevesinde yer almasının anlamı nedir?

Şenliğin kökeni Fransa olmasına karşın, giderek Avrupa ve uluslararası bir karakter kazandı. Aynı günde uluslararası düzeyde kutlanan tek şenlik olma özelliğine sahip. Şenliği koordine eden Paris, Barselona, Berlin, Roma, Napoli, Lizbon, Brüksel gibi kentler Avrupa'nın kültür metropollerini oluşturuyor.

Bu yıl İstanbul'un da bu kentler arasına katılması, Türkiye'nin politik alanda dışlandığı Avrupa'ya kültürel alanda adım atmasının ifadesi. Şenlik, Avrupa Konseyi'nin fonlarından yararlanıyor. Fransa Kültür Bakanlığı'nın, Berlin Eyaleti Kültür Bakanlığı ve söz konusu kent belediye ve yerel yönetimlerinin doğrudan desteğine sahip. İstanbul'un böyle bir etkinlik içinde yer alması gurur verici. Bu etkinliğin önemini ve Avrupa kamuoyunda etkinliğini vurgulamak açısından, MCM International'ın dört kişilik bir çekim ekibi yollayarak 26 dakikalık ‘‘Generation Europe’’ yayın kuşağında toplam dört kez yayınlayacak olmasını örnek olarak verebelirim. MCM International bu çekimler için toplam 75 bin dolarlık bir bütçe ayırdı ve 101 kentte düzenlenen şenliğin yalnız İstanbul ayağını çekim programına aldı.

İstanbul'da nerelerde kutlanacak?

20 Haziran Pazar günü saat 17.00'den itibaren Kadıköy'de, Deniz Otobüsleri İskelesi önünden girilen dolgu alanında kutlanacak. Yine aynı gün Sultanahmet Meydanı'nda, aynı saatte ikinci bir sahne yer alacak. 21 Haziran Pazartesi günü ise Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda saat 19.00'dan geceyarısına kadar konser düzenlenecek. Aynı gün Beyoğlu'nda Taksim, Galatasaray ve Fransız Kültür Merkezi'nin bahçesinde saat 17.30'dan itibaren herkesin izleyebileceği konserler düzenlenecek.

Etkinliklere kaç sanatçı katılacak?

İki gün boyunca 60'ın üzerinde müzik grubu ve sanatçı etkinliklerde sahne alacak. Rock'tan halk müziğine kadar her tür müzik tınısı kentin meydanlarında yankılanacak. Biz bir sınırlama koymadık. Çağrımızı herkese açık tuttuk. Müzik çevresi çok duyarlı davrandı. Şenliğin anlamını ve konseptini çok hızlı kavrayarak çoşkuyla karşıladı. Bu da bizi çok mutlu etti.

Sponsorlarınız kimler?

Başta Kültür Bakanlığı olmak üzere Hürriyet Gazetesi, MCM International, Kanal E, Dedeman Hotels, Anadolu Cetelem/Anadolu Grubu, Fournier ve Sodexho. Ayrıca Bakırköy, Beyoğlu ve Kadıköy belediyelerinin şenliğin gerçekleşmesinde büyük payları var.

Şenliğin organizasyonu nasıl gerçekleşiyor?

Şenliğin uluslararası koordinasyonundan sorumlu olan, Fransız Kültür Bakanlığı bünyesinde yer alan büro, 5-6 Mart tarihinde Napoli kentinde düzenlenen toplantıda şenliğin İstanbul'daki organizasyon sorumluluğunu İstanbul Grup'a verdi. Şenliğin bu yılki organizasyonunda ayrıca Fransız Kültür Merkezi, Beyoğlu'nda düzenlenen etkinlikleri gerçekleştiriyor. İtalyan Kültür Merkezi ise İtalya'dan gelen sanatçılar konusunda işbirliği yaparak katkıda bulunuyor.

Zorluklar nelerdi?

İstanbul'un şenlik çerçevesine dahil edilmesinin kabulü oldukça geç oldu. Nisan ayındaki seçimler dolayısıyla resmi makamlarla görüşmelerde ciddi aksaklıklar yaşadık. Bütün bunlar şenliğin altyapısı için gerekli finans kaynaklarını yaratma konusunda ciddi sorunlara yol açtı. Sponsorlara yaklaşmak için bir hayli geç kalınmıştı. Ancak bütün bu handikaplar, projenin konseptini beğenen ve uluslararası boyutunun önemini kavrayan duyarlı kişilerin ve kurumların yardımıyla aşıldı. Gelecek yıl bunlar sorun olmaktan çıkacak diye düşünüyoruz. Zaten Avrupa Konseyi'nin fonlarından yararlanma imkánı da olacaktır.

Gelecek yılla ilgili tasarılarınız ne?

Önümüzdeki yıl yurtdışından 10'un üzerinde ülkeden sanatçılar davet etmeyi planlıyoruz. Aynı zamanda Türkiye'den sanatçıları da bu ülkelere yollamayı amaçlıyoruz. Hedeflerimiz arasında şenliği İstanbul'un daha fazla semtine yaymak da var. Sanatçı sayısını artırmak da hedefler arasında. Bu yıl MCM International'ın dikkatini çekmeyi başardık. Gelecek yıllarda da bu tür uluslararası müzik çevrelerinin ve basının ilgisini Türkiye'ye çekme konusunda girişimlerimiz olacak. Orta vadedeki hedeflerimiz arasında ise şenliği ülkenin diğer kentlerine yaymak var. Ayrıca İstanbul'un müzik haritasını oluşturmak için çalışmalara başladık. Internet sayfamızda şenliğe katılan sanatçılara özel bölüm ayırıp, müzisyenlerin İngilizce, Almanca ve Fransızca biyografileri ve MP3 formatında müzik demoları ile kliplerinden parçalarak ekleyerek, uluslararası müzik sektörü tarafından görülür ve ulaşılır hale getirmek istiyoruz. Bu konuda çalışmalara başladık.

Avrupa Müzik Şenliği Programı

20 Haziran Kadıköy Dolgualanı

18.00-24.00 arası: Gökhan Tepe, Zeynep, Pelin, 100, Acil Servis, Scetavajasse, Climb, Zen.

20 Haziran Sultanahmet Meydanı

17.30-24.00 arası: Ulaş Özdemir, Işığın Yansıması, Aphelion, Mor ve Ötesi, Knight Errant, Hysteria, Sibel Tüzün, Serdar Ateşer, Darklight.

21Haziran Bakırköy Özgürlük Meydanı

19.00-00.15 arası: Yankır, Feyzan Doğan, Serkan Civelek, Murat Evgin, Scetavajasse, Cemali, Yalçın Bostancı, Ayşen.

21 Haziran Taksim Meydanı Sahnesi

17.30-24.00 arası: Kent Ozanları, Galatasaray Lisesi Rock Grubu, Folk Fish, Pierre Loti Lisesi Fudge, Cağaloğlu Anadolu Lisesi Mig, Grup Pohaça, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü caz grupları, Kaan Erten, Educ-Triıo, Sad Eyed Lemur's.

21 Haziran Galatasaray Meydanı Sahnesi

17.30-24.00 arası: Saint Benoit Lisesi Okul Orkestrası, Habire Yahşi Lisesi Okul Orkestrası, Espichel, Profilo Anadolu Teknik Lisesi Orkestrası, Galatasaray Lisesi Jazz Grubu, Profilo Anadolu Teknik Lisesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuarı, Sömürge, Ece Dorsay, Kurtuluş Lisesi Müzik Topluluğu Agresif, Aphelion, Siya Siyabend.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!