Müziğin Nobel’i Gedizlioğlu’na

Güncelleme Tarihi:

Müziğin Nobel’i Gedizlioğlu’na
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2012 17:33

Almanya’daki Ernst von Siemens Müzik Vakfı’nın 1990’dan bu yana verdiği, Yılın Genç Bestecisi ödüllerinde ilk kez bir Türk sanatçı ödül kazandı.

Haberin Devamı

Almanya’da çalışmalarını sürdüren Zeynep Gedizlioğlu (35), İngiliz besteci Luke Bedford (34) ve Alman besteci Ulrich Kreppein’le (33) birlikte Yılın Genç Bestecisi ilan edildi. Avusturyalı Besteci Friedrich Cerha (86) ise Uluslararası EVS Büyük Ödülü’nü aldı. Müziğin Nobel’i olarak bilinen ödülün ön duyurusu vakfın web sayfasından yapıldı. Ödül töreni 22 Haziran’da Almanya’da düzenlenecek. Bestecilere 200 bin Euro’luk ödülleri Münih’teki Cuvillies Konser Salonu’nda, Bavyera Akademisi’nin başkanı tarafından verilecek. Genç besteciler için ayrıca, eserlerini ünlü sanatçıların ve toplulukların yorumlayacağı birer CD hazırlanacak.

Hrant için ‘Susma’

Ödül gerekçesi olarak, vakfın web sayfasında, Kassel Üniversitesi Müzik tarihi Profesörü Markus Böggermann’ın üç besteci için kaleme aldığı incelemeler yayımlandı. Gedizlioğlu’nun tanıtıldığı ‘Gölgede Bırakacak’ başlıklı metinde bestecinin Hrant Dink’in anısına yazdığı yaylı çalgılar dördülü ‘Susma’, oda müziği grupları için yazdığı ‘Akdenizli’, ‘Dengesiz Denklemler’ gibi son dönem çalışmaları inceleniyor. Ve şu değerlendirme yapılıyor: “Hangi tekniği kullanırsa kullansın sonuç olağanüstü: Zorlayıcı olmayan kesinlik, titizlikle bestelenmiş belirsizlik, anlaşılmazlığa kaçmayan çokseslilik. Zeynep Gedizlioğlu’nun müziği ayrışık olanın ve kişisel farklılığın değerinin güçlü bir savunucusu olarak etki bırakıyor.”
Ödülün başvuru ve adaylık sistemiyle verilmediğini hatırlatan Zeynep Gedizlioğlu, “Geçen hafta perşembe günü öğrendiğimde benim için gerçekten sürpriz oldu. Gurur duydum ve mutlu oldum” dedi.
Sanayici Werner von Siemens’in torunu tarafından 1972’de kurulan Ernst von Siemens Müzik Vakfı, her yıl dünyada müziğe sıradışı katkı yapan besteci, yorumcu ve akademisyenleri ödüllendiriyor. Ayrıca çağdaş müziğin tanınması, sevilmesi için yürütülen eğitim projelerini destekliyor. Vakıf bu yıl 20 ülkede sürdürülen projelere 2.4 milyon Euro yardım yapacak. Bugüne kadar vakfın ödülünü kazanan 38 kişi arasında Benjamin Britten, Oliver Messiaen, Daniel Barenboim, Luciano Berio, Claudio Abbado, Maurizio Pollini gibi çok ünlü isimler yer alıyor.

Haberin Devamı

Müziğin Nobel’i Gedizlioğlu’na

Haberin Devamı

Şahika Tekand’ın kızı

Zeynep Gedizlioğlu, İzmir doğumlu. Annesi tiyatrocu Şahika Tekand. 11 yaşında başvurduğu Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın obua bölümüne kabul edildi. Üç yıl sonra Kompozisyon Bölümü’ne geçti. 2003 sonrasında kazandığı burslarla Almanya’da Saarbrücken ve Strasbourg’da eğitimini sürdürdü. Karlsruhe Müzik Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayıp, geçen yıl Paris’te çağdaş müzik enstitüsü IRCAM’a kabul edildi. Pierre Boulez, Luciano Berio gibi bestecilerin mabedi olarak bilinen kurumda bir yıl elektronik müzik üzerine çalıştı. Besteleri 2007’de çağdaş müziğin önde gelen yorumcularından İngiliz Arditti Dörtlüsü’nün repertuvarına girdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!