Müziğin Doğulu prens ve prensesi

Güncelleme Tarihi:

Müziğin Doğulu prens ve prensesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Caz Festivali bugün İstanbul'da bir prens ve prensesi ağırlıyor. Saat 21.00'de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda karizmatik ses, güzel göbek Natacha Atlas ve rai'nin günümüzdeki en iyi temsilcisi Cheb Mami'nin konseri var.

Damarlarında Mısır, Seferad ve İngiliz kanı dolaşan Natacha Atlas Brüksel'de doğmuş, İngiltere'de büyümüş ama kendi özgür iradesiyle Arap olmayı seçmiş bir muhteşem şarkıcı. Efsanevi Arap kadın şarkıcı Ümmü Gülsüm ile kıyaslanan Atlas, hem boğuk Arap gırtlağıyla Doğulu şarkılar söylüyor, hem tekno müzik alemlerine dalıp avangard işlere imza atıyor, hem de dünyanın önde gelen müzisyenleriyle ortak projelere katılıyor. Bütün bunlar yetmezmiş gibi tıpkı Kahireli bir dansöz gibi kıvrak ve enfes bir şekilde raks da ediyor.

İlk kez etno-tekno grubu Transglobal Underground'un vokalisti olarak tanıdığımız esmer afet Natacha Atlas bu grupla birlikte ‘‘Dream of 100 Nations'', ‘‘Rejoise Rejoise'', ‘‘International Times'', ‘‘Physical Karaoke'' ve ‘‘Tempe Head'' gibi albümlere imza attı.

1994'te ilk single'ı ‘‘Ley'sh Nat Arak''ı yapan Atlas'ın bu çalışmasını ilk solo albümü ‘‘Diaspora'' (1994), ‘‘Halim'' (1997) ve ‘‘Gedida'' (1998) isimli diğer solo albümleri izledi. 1999'da Jean-Michel Jarre'ın ‘‘C'est la vie'' parçasına eşlik ederek listelerde üst sıralara yerleşen Natacha Atlas'ın yıldızı Jarre ile birlikte baba yurdu Mısır'ın piramitlerinde verdiği konserle tekrar parladı.

Çarpıcı güzellik

İstanbul'a daha önce iki kez grubu Transglobal Underground ile gelen Natacha Atlas Roxy'de şarkı söylemişti. Kuzey Afrika ve Arap Müziğini techno-pop ile birleştiren Atlas doğulu güzelliği ve nağmeli sesiyle Roxy'deki herkesi kendine meftun etmişti.

Çarpıcı varlığı ve yarattığı büyüleyici atmosfer kapalı bir gece kulübüne sığmayan Atlas'la ilk kez Açıkhava'da tanışacak şanslı dinleyiciler sanatçıya eşlik edecek Salem Bnouni (keman), Salah Eldin Taha Abdullah (vurmalı çalgılar), Steve Leake (bas), Larry Whelan (tuşlu çalgılar), Nick Simms (davul) ve Abdullah Chhadhe'yi de (kanun) dinleyecek.

Rai'nin genç bebeği

Bu akşam Açıkhava'da Natacha Atlas'ın ardından rai şarkıcısı Cheb Mami'yi de dinleyeceğiz. Son olarak Sting'in ‘‘Brand New Day'' albümünde yer alan ‘‘Desert Rose'' şarkısıyla tüm dünyanın biraz geç de olsa keşfettiği Cheb Mami, çok ünlü olduğu Fransa'da rai'nin ‘‘küçük prens''i olarak anılıyor.

11 Temmuz 1966'da Cezayir'in Saida şehrinde Mohammed Khelifati olarak doğan Cheb Mami 1985'te Fransa'ya gelmiş. Niyeti, biraz para toplayıp malzeme almak ve Cezayir'e dönüp bir rai müziği grubu kurmakmış. 1986'da Bobigny Kültür Evi'nde düzenlenen Fransa'daki ilk rai festivali katılmış, aynı yıl ilk albümü ‘‘Ana Mazel''i kaydetmiş ve Olympia'ya çıkan ilk rai'ci olmuş. İkinci albümü ‘‘Saida''yla özellikle gençler arasında iyice popüler olan Cheb Mami, 1990'da ABD'de yayınlanan ilk uluslararası albümü ‘‘Let Me Rai''yi çıkardı. Geleneksel şarkıları söyleyen birçok rai şarkıcısının aksine Cheb Mami (Cheb Arapça genç, Mami de bebek demek), ana yapısını yani Arap dilini, melodiyi ve ritmi bozmadan rai'yi modernleştirmeyi bildi. Hem yazar hem besteci olan sanatçı, pop, rock ya da rap'i de kendi ülkesinin ezgilerini de içine sindirip ortaya genç neslin bayıldığı kıpır kıpır bir müzik çıkardı.

Birbirinden farklı müzikal buluşmalar gerçekleştirmeye bayılan Cheb Mami, bugüne kadar Kuzey Afrikalı Yahudi Enrico Macias'la, Marsilyalı rap grubu IAM'le, Alliance Ethnik'ten rapçi K-Mel'le, Kabilyalı İdir'le, Reunion'lu rasta Tonton David'le, İtalyan Zucchero'yla şarkı söyledi. Ermeni Charles Aznavour onun için bir şarkı yazdı. Bu yıl İngiliz pop yıldızı Sting'le ve reggae'ci Aswad'la bir araya geldi. Bütün bunlara rağmen Cheb Mami'nin asıl hayali ise, 1999 Temmuzunda on küsur yıl sonra Cezayir'de (rai müziğinin İslamcılar tarafından günah addedildiği ve rai şarkıcılarının öldürüldüğü Cezayir'de) verdiği ilk konserde 60 bin kişiye söylediği Cezayir Şehitleri Tapınağı meydanında Johnny Hallyday'i, Charles Aznavour'u, Lara Fabian'ı, İngiliz ve İtalyan şarkıcıları aynı konserde toplamak...

Mami'nin sınırları her türlü müziğe açık rai'si son albümü ‘‘Meli Meli''de de kendini gösteriyor. Khaled, Rachid Taha ve Faudel'den sonra nihayet biz de kitleleri coşturan, Khaled'in tahtının varisi ‘‘rai'nin küçük prensi''ni dinleme şansına ereceğiz. Cheb Mami, gitarda Serge Lavalette, kemanda Mejdoub Ftati, tuşlu çalgılarda Mustapha Mataoui, basta Linley Marthe, vurmalı çalgılarda Abdel Nasser Haoua ve davulda Karim Ziad'la çıkacağı Açıkhava'daki konserinde Avrupa'daki konserlerinde yaptığı sürprizler gibi belki de ‘‘Desert Rose''u bile seslendirebilir. Natacha Atlas ve Cheb Mami'nin bir başka sürprizi ise bu konsere özel gerçekleştirecekleri düet olacak.

Bilet fiyatları: 20 - 15 - 12 - 8 milyon.

Biletler, AKM Ön Fuaye'deki Festival Gişesi'nde (AKM Danışma 0212 292 08 46-47), Bahçeşehir, Beylikdüzü, Caddebostan, Galleria, Maslak, Merter ve Göztepe Soyak MMM Migros mağazalarındaki ve Raksotek'in Beyoğlu ve Ortaköy mağazalarındaki Biletix gişelerinde satılı yor. Ayrıca biletleri Biletix Çağrı merkezinin 0216 454 15 55 ile Alo Garanti'nin 0212 630 17 30 no'lu telefonlarından, İnternet'ten ise www.biletix.com.tr, www.garanti.com.tr ve www.turkport.com adreslerinden satın alabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!